Bu durumlarda bahsedilen gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri başvuru yaparlar; ve bunlar adına kamulaştırma işlemi, bağlı bulundukları köy, belediye, özel idare veya bakanlık tarafından yapılmaktadır.
Kamulaştırma işlemini sadece devlet ve kamu tüzel kişi yapabilir. Başka bir ifadeyle gerçek kişiler ya da özel hukuk tüzel kişisi kamulaştırma yapamaz ( Any. m 46, KK. m. 3/1). 3. Kamulaştırmaya sadece özel hukuk gerçek ve tüzelkişilerinin mülkiyetindeki mallar konu olabilir.
Bir il sınırları içindeki birden çok ilçeye bağlı köyler ve belediyeler yararına kamulaştırmalarda il idare kurulu, 10. Ayrı illere bağlı birden çok kamu tüzelkişileri yararına kamulaştırmalarda Cumhurbaşkanı, 11. Birden çok il sınırları içindeki Devlet yararına kamulaştırmalarda Cumhurbaşkanı.
Mahkemece tespit edilen bu bedel, taşınmaz mal, kaynak veya irtifak hakkının kamulaştırılma bedelidir. Yerel Mahkeme aşaması bittiğinde mahkemece belirlenen tutar kamulaştırma bedeli olarak peşin ve nakit olarak, idare tarafından hak sahibi adına bankaya yatırılır.
Kamulaştırma sadece “yetkili idare” tarafından yapılır. Kamulaştırmayı zorunlu kılan bir “kamu yararı” bulunmalıdır. Kamulaştırmanın konusu “özel mülkiyete konu olan taşınmaz” bir maldır. Kamulaştırılan taşınmazın bedeli “peşin” ödenir.
İlgili 15 soru bulundu
Kamulaştırma yapılabilmesi için kamulaştırılacak alanda imar planının yapılmış olması zorunlu olmayıp, belediyeler, kanunlarla verilen görevleri yerine getirmek için Kamulaştırma Kanunu'nda belirtilen usullere uygun olarak her zaman kamulaştırma yapabilirler.
Eğer taşınmazın bulunduğu bölgede idari yargı örgütü bulunmuyorsa görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesi olmaktadır. Kamulaştırma işleminde yetkili mahkeme ise taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.
Acele, kısmi ve trampa yoluyla olmak üzere 3 çeşit kamulaştırma yöntemi mevcuttur.
Kamulaştırma, devletin ve kamu tüzel kişilerinin kamu yararının gerektirdiği durumlarda, özel mülkiyetteki taşınmaz malları, Kanunun takside imkan tanıdığı haller istisna olmak üzere bedelini peşin ödemek şartıyla, mal sahibinin rıza ve muvafakatine bakılmaksızın edinmesidir.
Taşınmaz Temini Kamulaştırma MADDE 5- (1) Elektrik dağıtım tesislerinin isabet ettiği özel mülkiyete konu taşınmazların kamulaştırma işlemleri, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nda yer alan hükümler doğrultusunda TEDAŞ tarafından gerçekleştirilir.
İmar planı gereği olmayan kamulaştırmalarda ise Encümen tarafından alınan Kamu yararı kararının ilçelerde Kaymakam il merkezlerinde Vali tarafından onaylanması gerekir. 9- Trampa yoluyla kamulaştırma mümkündür.
Bakanlıkça verilen kamu yararı kararı üzerine OSB, kendisi adına yapılacak olan kamulaştırma işleminin gerçekleştirilmesini Valilik, İl Özel İdaresi, Belediye veya Yatırım İzleme Komisyon Başkanlığından isteyebilmektedir.
Ayrı illere bağlı birden çok kamu tüzelkişileri yararına kamulaştırmalarda Cumhurbaşkanı, 11. Birden çok il sınırları içindeki Devlet yararına kamulaştırmalarda Cumhurbaşkanı.
Malikin tapuda ferağ vermesi ile istimlak bedeli bankadan ilgili şahsa ödenir. Normalde süreç böyle işler. Ancak bazen kamu kurumları bedeli hazır etmeden ve şahsa ödeme yapmadan tapuyu üzerine almaktadırlar ama bedeli ya ödememekte veya 45 günlük yasal süreden çok sonra ödemektedirler.
Kamulaştırma ya da istimlak; kamu yararı için yapılan ve kişiye ait taşınmaz malların belli bir projeye göre uygulanması işlemine denir.
Kanun koyucu tarafından, kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davalarının taşınmazın bedeli ne olursa olsun Asliye Hukuk Mahkemesinde görüleceği öngörülmüştür.
dilekçe ile Kamulaştırma Müdürlüğüne başvurarak öğrenebilirsiniz. sonra Belediye Encümeninden kamulaştırılmasına karar alınır. Kanununun 7. maddesine göre tapu kütüğüne idari kamulaştırma şerhi işlettirilir.
Kamulaştırmanın idari aşamaları: Kamulaştırma bedeli için yeterli ödenek temini, kamu yararı kararı alınması ve onaylanması, kamulaştırılacak taşınmazın belirlenmesi, kamulaştırma kararının alınması, tapu siciline şerh verilmesinin istenmesi ve satın alma usulünün denenmesinden oluşmaktadır(Gözler/Kaplan, 2020: 655).
Devletleştirme, kamu hizmeti veya tekel niteliği taşıyan veya alan özel faaliyet ve teşebbüslerin devlet mülkiyetine alınmasıdır. Oysa kamulaştırma, özel mülkiyette bulunan taşınmazların kamu mülkiyetine geçirilmesidir.
Kamulaştırma taşınmaz mallar için söz konusu olabilir. Gerçek ve özel hukuk tüzelkişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz mallar kamulaştırılabilir. Kamu yararının gerektirmesi durumunda kamulaştırma yapılabilir. Taşınmaz malın geçek karşılığının, peşin olarak ödenmesi gerekir.
Kanun koyucu kamulaştırma davalarının hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasını temin etmek için, idarenin mahkemeye başvurmasından itibaren en geç 30 gün içerisinde duruşma günü verileceğini ve her duruşma arasında en çok 30 gün olabileceğini düzenlemiştir.
Kamulaştırma, devletleştirme ya da istimlak, kamu yararı gözetilerek şahsa ait taşınmazların belli bir proje amacına göre kamunun ortak kullanımı ihtiyacına hizmet verme amacıyla ilgili kanun hükümlerinin uygulanması işlemidir.
Aynı maddede, ilgili idarenin bu 5 yıl içerisinde kamulaştırma yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda, uzlaşma/idari başvuru süreçlerinin tamamlanmasından sonra, taşınmazı kısıtlanan malikin idari yargıda tam yargı davası açabilme imkanı normatif olarak tanınmıştır.
Kamulaştırma işlemi için tesis edilen veyahut taraflarca anlaşılan kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi itibari ile 5 yıllık hak düşürücü süre başlamaktadır.
Kamulaştırma davaları yönünden, avukatla müvekkili arasında yazılı bir sözleşme bulunmaması, ya da geçersiz olması durumunda, avukata ödenmesi gereken vekalet ücreti ise, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nde öngörülen maktu ücret kadardır. göre yapılan kısmi ücret ödemesinin iadesine engel değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri