Turbo fırınlar, fırının içerisinde bulunan fan ve arka ısıtıcı yardımıyla yemeklerinizi pişiriyor. Fırının arka duvarında bulunan fanın sağladığı eşit ısı dağılımı sayesinde, fırına birden fazla tepsi yerleştirip yemeklerinizi aynı düzeyde pişirebiliyorsunuz.
Fırının turbo özelliği sadece dışı içine göre daha fazla pişmiş yiyeceklerde kullanılır. Kek, poğaça, börek gibi hamur işleri içi ve dışı eşit oranda pişmesi ve kabarması gereken yiyecekler olduğundan turbo ayarı hamur işleri için uygun değildir.
Fırın turbo ayarı, fanlı pişirme olarak da bilinir. Bu programda fırının fanları sayesinde ısı fırının her yerine eşit şekilde dağılır. Turbo program, alt üst pişirmeye kıyasla daha kısa sürede pişirme fırsatı sunar. Ayrıca bu programda birden fazla yemeği aynı anda pişirebilirsiniz.
Yemeği daha hızlı pişirmek ve suyunu kaybetmeden kurumasını önlemek istiyorsanız fırını fanlı bir şekilde çalıştırmanız gerekiyor. Bu yöntem rosto tarzı kızartılması gereken etleri pişirirken oldukça kullanışlı oluyor. Fırın fanı özellikle kavurma ya da tatlı yaparken ve ekmek pişirirken kullanmanız tavsiye ediliyor.
Turbo rezistans ile ısıtılan hava, turbo fan yardımıyla tepsiler arasında eşit olarak dolaştırılarak, her yemeğin aynı özenle pişirilmesini sağlar. Pişirme sırasında koku yapan yağ zerrecikleri fırının içinde sirküle edilen havaya karışarak, arka taraftaki ısıtıcıya kadar sürüklenir ve oraya yapışıp yanar.
İlgili 21 soru bulundu
Bir de iyice soğutmadan kesmeye kalkmayınız. Kendi kendine dinlenmeye bırakmalısınız. Elektrikli fırın ayarı, turbo pişirme, 160 derece (Önceden ısıtılmış) Alt-üst fırınlarda pişirme süresi, 170 derece (Önceden ısıtılmış) ve pişirme süreleri, yaklaşık 35-45 dakika pişirilme süreleri vardır.
Turbo fırınlar, genelde alt ve üst ısıtıcıları ve fanını aynı anda devreye sokar ve, fırın içinin tamamen eşit oranda sıcak olmasını sağlar. Isıtıcılar, ortam sıcaklığının sabit kalmasını sağlarken, arkasında bulunan fan, eşit oranda yayma yaparak her yerin aynı sıcaklıkta olmasını sağlar.
200 derecelik fırında altı üstü pişene kadar pişirilir. Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Kek kalıbını tereyağı ile yağlayıp unlayın, karışımını kalıba dökün. 180 derecede önceden ısıttığınız fırında kek kuru çıkıncaya kadar (40 dakika) pişirin.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Turbo fanı her oyunda açman daha mantıklı fanın değişimi 50 tl ise ekran kartı yansa fan açmadığın için 500 tl ye patlar o yüzden oyunlarda sürekli açmak bir zarar getirmez aksine bilgisayarın bileşenlerini soğuttuğu için ömrü daha uzun olur.
Fanlı fırında pişen kekler, dıştan pişmiş gibi gözükseler de içlerinin hamur kalma ve pişmeme ihtimali yüksek olan keklerdir. Keklerin kurumaması ve içi dışı aynı oranda pişmesi için muhakkak fansız fırın tercih edilmelidir.
Fırının sadece fan özelliğinin çalışması, fırında buzlu, hassas bir yiyeceği daha hızlı çözmekte inanılmaz zaman kazandırıyor. Fan özelliğinde herhangi bir ısı kullanmazsanız içerideki hava sirküle olarak çözülmeyi hızlandırır. Tavuk, balık gibi özenle çözülmesi gereken yiyeceklerde çok işe yarar.
Turbo fırınlar, fırının içerisinde bulunan fan ve arka ısıtıcı yardımıyla yemeklerinizi pişiriyor. Fırının arka duvarında bulunan fanın sağladığı eşit ısı dağılımı sayesinde, fırına birden fazla tepsi yerleştirip yemeklerinizi aynı düzeyde pişirebiliyorsunuz.
Özellikle ince biçimli kurabiyeler 160 derecelik bir ayarda 7-8 dakika pişirilir ise doğru olacaktır. Bunun yanı sıra, hafif kalınlıkta olan kurabiyeler ise 165 derecelik bir ayarla birlikte 10-15 dakikalık sürede pişirilir ise güzel bir kurabiye elde edilebilmektedir.
En lezzetli ve en sevilen hazır yiyecekler arasında pizza gelir. Genel olarak pizza fırında 180 ile 200 derece arasında değişkenlik gösteren miktar üzerinden pişirilir. Bu şekilde pizzayı pişirmeyi suretiyle rahatlıkla servis etmek mümkündür.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Kekinizi fırından almadan önce fırının kapağını hafif aralayın. Fırını kapatın ve ısının yavaş yavaş değişmesini sağlayın. Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin.
Kekin Güzel Kabarması İçin Nasıl Yapmalı? Kekin güzel kabarması için unu ve diğer kuru malzemeleri en son ve eleyerek eklemelisiniz. Un, kabartma tozu, vanilin gibi kuru malzemeler hamura elekten geçirilerek ilave edilmelidir. Elemek kuru malzemeleri havalandırır; böylece sıvı kek malzemeleriyle daha kolay karışır.
Bazı poğaça tariflerinde 200 derecede alt üst pişirmeniz önerilmektedir. Kullanacağınız malzemeler pişirme derecesini de etkiler. Bu nedenle tarife sadık kalmanız iyi olur. Mayalı hamurların kızarması ve pişmesi için ise 190 derece çoğu zaman uygun görülür.
Mayalı yumuşak poğaça hazırlarken fırını önceden ısıtmak poğaçaların güzel bir şekilde pişmesini sağlar.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
Fanlı fırınların içindeki fan, sıcak havayı daha hızlı ve daha homojen bir şekilde dağıtır. Böylece yiyeceklerin her tarafı aynı anda pişer. Bu, geleneksel fırınlarınkinden daha hızlı bir pişirme süresi sağlar. Bu nedenle yiyeceklerinizi daha çabuk pişirebilirsiniz.
- Börekler fırında 180 ile 200 derece arasında pişirilmelidir. Eğer fırın derecesini 180 dereceye ayarlamışsınız böreğini mutlaka 30 dakika boyunca pişmelidir. - Eğer fırın sıcaklığı 200 derece şeklinde ayarlanmışsa böreğin pişme süresi 20 ya da 25 dakika arasında olacaktır.
Örneğin bu 3 fonksiyonlu fırınlar; alt ısıtma, üst ısıtma, alt-üst ısıtma, grill ızgara, turbo fanlı ısıtma gibi alternatiflerle fonksiyonları içerebilir bu sayede yemek yapma seçiminize uygun ürünleri tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri