Türkçede yer alan kelimelerde iki sessiz harfin yan yana geldiği görülmez. Fakat başta Fransızca ve İngilizce olmak üzere pek çok Avrupa dilinde kelimeler söylendiği gibi yazılmaz. Tren TDK kurallarına göre "tren" biçiminde yazılır.
TDK imla kılavuzu ve Dil Derneğı yazım kılavuzuna göre kelimenin doğru yazımı "tren" şeklindedir.
TDK kurallarına göre "tren" yazımı doğrudur. Her ne kadar günlük dilde "tiren" diye telaffuz edilmesi yaygınsa da Fransızcadan geçen kelimenin telaffuzuna sadık kalarak yazıya geçirilmiştir ve halen belirgin bir şekilde İ sesi çıkarmadan telaffuz edilmektedir.
Yüksek Hızlı Tren (YHT) treni hakkında bilgiler. Yüksek Hızlı Tren (YHT) için bilet rezervasyonu nasıl yapılır.
Sıklıkla kullanılan "demiryolu"yazımı ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"demir yolu"dur.
İlgili 43 soru bulundu
Bunun ilk nedeni kelimenin Ti - Ren şeklinde telaffuz edilmesidir. Öz Türkçe olan kelimelerde iki sessiz harf aynı hecede yan yana gelmez. Ancak başta Fransızca ve İngilizce olmak üzere birçok Avrupa dilinde kelimeler telaffuz edildiği gibi yazılmaz.
TCDD - Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları
Bu doğrultuda Türkçe üzerinden doğru yazılışı, 'Tramvay' şeklinde öne çıkmaktadır. Bu yazımı ile beraber aynı zamanda okunuşu üzerinden de hata giderilebilir. Türk Dil Kurumu açısından bu kelimenin doğru şekilde ele alınışı, 'Tramvay' olarak öne çıkmaktadır.
Bu kelime, bazı kişiler tarafından bazen “minibüs” bazen de “münübüs” şeklinde yazılabiliyor. Fakat resmi Türk Dil Kurumunun yazım kılavuzuna göre bu kelimenin doğru yazılışı ise, “minibüs” şeklindedir.
Türk Dil Kurumu sözlüğü içinde her gün kelimesinin anlamı "Süreklice, sürekli olarak" belirtilmiştir. Her gün nasıl yazılır? TDK'da belirtildiğine göre her gün kelimesi ayrı olarak yazılır. Kelimenin bitişik yazılması yanlış kullanım olacaktır.
Tren sözcüğü yabancı bir dilden Türkçe' ye geçmiş bir kelimedir. Tren kelimesi tek heceli bir kelimedir. Bu sebeple de "tren" sözcüğü başkaca bir heceye ayrılamaz.
TDK'da: "Demir yolunda yolcu ve yük taşımakta kullanılan, bir veya birkaç lokomotif tarafından çekilen vagonlar dizisi, katar, şimendifer" olarak geçmektedir.
Birleşik isim örneği olan demir yolu TDK bilgilerine göre ayrı yazılmalıdır. Demir yolu kelimesi çeşitli anlamlara geldiğinden çeşitli cümlelerde bulunur. Günlük hayatta yazımı karıştırılan kelimelerden biri olan demir yolu ayrı yazılmalıdır. Bu şekilde yazıldığında doğru yazım sağlanacaktır.
TDK'ya göre kulüp kelimesinin doğru yazılışı "kulüp"dır.
TDK'ya göre şoför kelimesinin doğru yazılışı "şoför"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk Dil Kurumu da bu sözcüğün yazılış şeklini açıklamıştır. Bu kelimenin doğru bir şekilde kullanımı "makine" biçiminde olmalıdır. Makina (Yanlış bir kullanımdır.)
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
kolonya✅ (Doğru kullanım)
Babayiğide yakışır bir biçimde anlamına gelen bu kelime yürekli kimse anlamında da kullanılır. Ayrıca mecazi anlamda bir girişimde kendine güvenebilecek durumda olan kimse olarak geçer. Bir farklı anlamı da güçlü kuvvetli kimse demektir. Bu kelime genellikle baba yiğitçe şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Baştan Başa Kelimesinin Doğru Yazımı
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı ayrı olarak ele alınmalıdır. Yani 'baştan başa' şeklinde kullanılmalı ve değerlendirilmelidir.
Genelde bilinenin tersine bu kelimenin doğru yazımının tenbel olduğu sanılsa da kelimenin doğru yazımı tembel olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre de tembel kelimesi doğru yazım biçimidir.
Bu kelimenin doğru yazımı, 'Ataş' şeklindedir. Özellikle kelimenin sonundaki harfe dikkat etmek gerekir. Bu doğrultuda son harf, 'ç' yerine, 'ş' olmalıdır. Böylece doğru şekilde ataş olarak ele alınabilir ve yazılabilir.
Kurum ve kuruluşların adları kısaltılırken harf aralarına nokta konmaz. Örnek: TCDD TBMM TDK İstisna: T.C. T.
b. Ek getirirken kısaltmanın açılımı değil, son harfinin okunuşu dikkate alınır ve bu ekler kesme işaretiyle ayrılarak yazılır: MSÜ'nün, TBMM'de, TCDD'ye…
TCDD, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nı ifade eden bir kısaltmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri