Turbo motorlar daha küçük yapıda olduğu için daha az yakıt tüketiyor. Yani atmosferik bir motorun altı silindirle ürettiği gücü turbo motorlar dört silindirle üretebiliyor. Bu da yüzde 20'ye yakın bir yakıt tasarrufu anlamına geliyor.
Turbo motorlar çok sayıda ekstra parçaya sahiptir. Bu nedenle de bakım maliyetleri, atmosferik motorlara göre daha yüksektir. Yüksek süratlerde turbo, kalkış gibi durumlardaysa atmosferik motorlar daha avantajlıdır. Turbo motorlar, benzer hacme sahip atmosferik motorlara göre daha az yakıt tüketir.
Aynı hacimdeki bir turbolu ve bir turbosuz araçları kıyaslarsanız turbolu araç dahafazla yakar tabi bunun yanında turbosuzdan daha güçlüdür. Fakat aynı güçteki turbolu ve turbosuz araçları kıyaslarsanız turbolu araç daha az yakar sebebi ise motor hacminin daha düşük oluşudur .
Atmosferik motorlardaki silindir sayısı arttıkça aracın gücü ve performansı da artar. Atmosferik motora sahip araçların motoru aşırı ısınmadığından daha uzun ömürlü kullanım imkanı sunar. Turbo araçlara göre atmosferik motora sahip araçlar daha uygun fiyatlıdır.
ATMOSFERIK MOTOR ÖMRÜ
Yeni nesil atmosferik motorlar özellikle benzinli olanları düzenli olarak bakım yapıldığında 400.000 km'nin üzerine çok rahat çıkabilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Turbo motor aynı miktarda güç üreten atmosferik bir motordan daha sessiz çalışıyor. Yüksek rakımlarda hava basıncı düşük olduğu için turbo motorlar çalışma prensibi gereği atmosferik motorlardan daha iyi performans gösteriyor.
Benzinde tork devir bandına düzgün dağılır o yüzden koltuğa yaslama hissiyatını daha az hissedersin. Ara hızlanma istediğiniz zaman 4000 devir üzerinde kullanılmalı. Benzinli motorda asla devir çevirmekten korkmayın.
Araç satın almadan evvel bu farkı bilerek tercihlerinizi oluşturabilirsiniz. Atmosferik motor özellikleri ile alakalı dikkat çeken ilk unsur bu motorların uzun ömürlü olmasıdır. Yüksek basınca gereksinim duymayan atmosferik modeller tam da bu nedenden ötürü yıpranmaz.
Turbolu motorların manifoltları, turbosuzlara göre daha farklıdır. Turbolu araçların silindir kapak contası, yüksek basınca uygun olarak üretilmiştir ve turbosuzlara göre çok daha dayanıklıdır. Turbolu araçların subapları daha sert ve basınca dayanıklı olarak üretilmiştir.
Atmosferik motorlar, 1 bar değerindeki atmosfer basıncını emer ve silindirlerin içine yanmak üzere gönderirler. Böylece yüksek basınç ve sıcaklık ortamında motora giren yakıt, dışarıdan ateşlenme ile enerji üretir. Ayrıca atmosferik motorlar, aşırı yüksek hava basıncında çalışmaz.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Aynı şekilde rölanti de gidiyorsanız gaz pedalına bir anda yüklenmeyin, turbo yüksek basınç altında kalacağı için zarar görebilir. Değişim süresi aşılmış ve değiştirilmemiş kirli yağ ile dolmuş yağ filtresi yetersiz yağlama yaparak turbo şarj milinde ve burçlarda aşınma ve yanmaya neden olur.
Atmosferik benzinli aracı istediğin devirde kullanabilirsin. Devir çevirdin diye motora zarar vermezsin. Motorun çalışma karakteristiği de yüksek devire müsaittir zaten.
Atmosferik motorlar içten yanmalı olup yalnızca otomobilin bulunduğu ortamdaki hava basıncını kullanarak fonksiyonlarını yerine getirir. Motor silindirinde bulunan hava ve yakıtı piston aracılığıyla alarak aracın diğer bölümlerine iletir. Atmosferik motorlar atmosfer basıncını emerek silindirde yanmak üzere aktarırlar.
Halk arasında kara düzen dizel, kara dizel ve düz dizel gibi farklı isimlerle anılan motorlar da aslında birer atmosferik motor çeşidi.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Diğer bir yolu ise daha basit bir sistem olan turbo sistemidir. Turbo sistemi motorun daha çok yakıt ve hava karışımını yakmasını sağlar. Turbo sisteminin normal etkisi kare başına 6 ya da 8 psi basınçtır ve %30-%40 arası güç artışı sağlar.
Dizel araçlar motor sağlığı için sık sık ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu motorlar daha sık ve önleyici bakım gerektirmektedir. Diğer taraftan benzinli motorlar dizel motorlar gibi sık kullanıma gerek duymazlar. Ayrıca benzinli araç motoru daha uzun ömürlüdür.
LPG sistemlerinde asıl hedef tasarruf olduğu için ülkemizde daha çok benzinli araçlara LPG uygulandığı görülür. Turbo ya da atmosferik benzinli motorlara sahip araçlara kolayca LPG sistemi uygulanabilir.
BİRÇOK TOYOTA COROLLA VİDEOMUZ KANALIMIZDA MEVCUT ANCAK BU ARAÇ MOTOR OLARAK TOYOTA' NIN ÜRETTİĞİ ATMOSFERİK MOTOR AİLESİNİN EN YENİ ÜYESİ BUNDAN DOLAYI MOTOR MEKANİK OLARAK DETAYLICA İNCELEMEYE ÇALIŞTIK İNŞALLAH FAYDALI BİR VİDEO OLMUŞTUR. İYİ SEYİRLER.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır. Araç ile hareket ettikten sonra çok kısa aralıklarla vites değiştirerek en üst seviyeye geçmek gerekir.
Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı.
Vites yolda giderken kademeli bir şekilde devir her 2000'e geldiğinde atılır. Bu bir zorunluluk değildir ancak arabayı hızlı kullanmak istiyorsanız devir göstergesinde ibrenin 3000-4000 devirleri görmesini bekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri