Eğer motor artan yağ tüketimi sergiliyorsa, egzozdan mavimtırak duman çıkartmaya başlamış ise turbodan şüphelenilmesi kaçınılmazdır. Etkiler: Yağ, turbonun türbin veya kompresör tarafından çıkabilir. Egzozdan mavimtırak duman çıkabilir.
Turbo şarj sistemindeki bir arızanın kaynağında beyaz duman olma ihtimali yoktur. Çünkü turbo sistemde bir arıza sonucu egzozdan çıkan duman rengi gri – mavidir. Bu nedenle egzozdan beyaz duman çıktığı anda turbo şarjda bir arıza meydana geldiğini söylemek yanlış olur.
Mavi duman çıkması
Turbo araçlarda ise yağ sızmalarından kaynaklanabilmektedir. Zamanında müdahale edilmezse motorun hasar görmesine ve tamamen değişmesine neden olabilir.
Dizel otomobillerde yanma kalitesini arttırmak için turbo vardır. Bu turbolar egzozda oluşan atık dumandan alınan itme enerjisini döndürerek motora soğuk hava basmaya yarar. Turbo pervanelerinde veya milinde oluşan boşluk sonucu turbo motora hava basamaz. Yakıt düzgün bir şekilde yakılamadığı için sonuç kara dumandır.
İlgili 21 soru bulundu
Turboya sahip araçlarda turbo bağlantılı nedenlerden kaynaklanır. Turbonun yağ yakması sonucunda daha çok griye yakın bir renkte egzozdan duman çıktığını gözlemlemek mümkündür. Yağ eksiltme ve çekişten düşme gibi belirtileri vardır.
Bunun sebeplerini ancak motoru açınca anlayacağız ama en masum ifadeyle aracın contası yanık ve sonuç itibariyle sizin gözlemleyebileceğiniz ifadeyle aracınızda su eksilmesi olacaktır. -Eğer aracınızdan mavi duman çıkıyorsa bunun tespiti çok basit aracınız yağ yakıyor demektir.
Siyah duman, yakıt geri dönüş hattında tıkanıklık ve enjektörlerin sorun yaşamasının habercisi olarak görülüyor. Bu ihtimalin dışında aracınız, sızdırma ve damlama ile silindir subap sisteminde kuruma oluşması gibi problemler de yaşıyor olabilir.
Su ve karbondioksit üretilmesi için yakıtın tamamen yakılması gerekir. Bu iki unsur siyah dumana neden olmaz. Bu nedenle, siyah duman üretmekten kaçınmak istiyorsanız, doğru hava ve yakıt kombinasyonu çok önemlidir. Bu nedenle, tıkalı veya kirli olup olmadığını görmek için hava filtresi sisteminizi kontrol edin .
Egzoz Dumanının Gri Renkte Olması: Aracınızın gri duman atması; yani egzozdan gri duman gelmesi aracınızın motorunun olması gerektiği gibi çalışmadığı anlamına gelmektedir. Bu durum oldukça önemli bir durum olup motorda oluşan bir arıza durumunu işaret etmektedir.
Turbo arızalanırsa, araba hızlanamaz. Bu aynı zamanda otomobilin motoru tasarlandığı şekilde kullanamayacağı anlamına da gelir.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Ya da bazı araçlar beyaz duman atmaktadır. Bunun sebebi genelde, silindir contasının yanık olmasından kaynaklanmaktadır. Damla damla gelen sıvı ise, aracın yakıtı tam eritemediğini göstermektedir. Özellikle lpg bulunan araçlarda, bu sorun daha fazla olmaktadır.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Arabadan Mavi Duman Çıkması
Arabadan beyaz, mavi, siyah gibi dumanlarda renk atımı meydana gelebilmektedir. Mavi renk atan bir arabada ilk olarak yağ yakıldığını söyleyebiliriz. Mavi duman, yağ kaçağına sebep olan bir pigmentten oluşmaktadır.
Conta yanık araba duman atar mı? Silindir contası yandığında egzos dumanında yoğunlaşma oluşur. Bu nedenle conta yanık araba yoğun duman atar.
Aracınızın egzozundan gri duman çıkması durumunda en sık karşılaşılan sorun turbo yataklarının ve turbo milinin üzerinde yer alan segmanların aşınmasının sonucu olarak turbonun yağ yakmasının göstergesi olabilir. Bu anlamak için aracınızın yağ eksiltip eksiltmediğini kontrol edebilirsiniz.
Beyaz duman ise aracın soğutma su sisteminde bir problem olduğuna işaret etmektedir. Motor bloğu içerisindeki kanallardan geçmekte olan soğutma suyu silindir içerisindeki yanma odalarına karışması sonucunda egzoz sisteminden dışarıya beyaz duman olarak atılması sebebiyle gözlemleyebileceğimiz duman çeşididir.
Bu gibi durumlarda, egzozdan çıkan siyah duman, genellikle çok yoğun bulutlarda, tamamen yanmadan motordan geçen dizeldir. Bunun dizel motorlarda benzinli motorlardan daha yaygın olmasının nedeni, yakıtın benzinli bir motorun bujisinden gelen bir kıvılcımla yakılmak yerine onu ateşlemek için sıkıştırılmasıdır.
Araç gaz pedalından aldığı tepkiler ile hava yakıt karışımını ayarlar. Ani hızlanmalar veya gaza basınca arabanın siyah duman atması tipik bir yakıt yanma problemidir. Aniden gönderilen fazlaca yakıt ve havanın bir kısmı tam olarak yakılmadan atılır ve bu durum siyah duman olarak açığa çıkar.
Bu son derece normal bir durumdur. Motora – gaza çok fazla yüklendiğiniz zaman, gaz hava ile bütünleşmektedir. Bu da arabanın siyah duman atmasına sebep olur. Yakıtınızı değiştirseniz bile, motorunuza ne kadar fazla yüklenirseniz yüklenin, aracınızdan siyah duman çıkması kaçınılmaz olacaktır.
Egzozdan Gelen Gri Duman: Bariz şekilde görülebilecek bir arıza belirtisidir. Motorun zorlanmasıyla beraber egzozdan gri duman ve yanık yağ kokusu atılır. Turbo içerisinde yağ kaçağı olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum sırasında aracınız motor devrini hızlıca arıttıracaktır.
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Turbolu aracı yokuşlu bir yolda sürün. Aracı üçüncü vitese ve üç bin devire getirip gaza sonuna kadar basın. Eğer bariz bir ıslık sesi duyuyorsanız, bu turboda ciddi bir sorun olduğuna işarettir. Islık sesi duyduğunuz turbolu aracın ya turbo ömrü bitmiş yada ömrünün bitmesine çok az bir zaman kalmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri