Turbo Pazarlama: Mal ve hizmetleri ucuz kaliteli ve farklı üretmeye ek olarak zamana karşı duyarlı olan tüketicilere daha hızlı teslim etme sürecine denir.
Philip Kotler pazarlama tanımını “Pazarlama Yönetimi” kitabında şöyle açıklamaktadır; “Pazarlama; bireylerin ve grupların ihtiyaç duyduklarını ve arzu ettiklerini, değerli ürünleri eşitleri ile üreterek, sunarak ve değiş tokuş ederek elde ettikleri idari ve sosyal bir süreçtir.
Mikro pazarlama ürün ve pazarlama programlarını spesifik birey ve yerel müşteri gruplarının istek ve gereksinimine uyacak şekilde hazırlamayı içeren pazarlama faaliyetidir. Pusu kurarak bekleme ve zamanı gelince rekabette üstünlük sağlamak amacıyla baskın yapan pazarlama faaliyetidir.
Bu tanıma göre pazarlama; “kişisel örgütsel amaçlara ulaşmayı sağlayabilecek mübadeleleri gerçekleştirmek üzere malların, hizmetlerin ve fikirlerin geliştirilmesi, fiyatlandırılması, tutundurulması ve dağıtılmasına ilişkin planlama ve uygulama süreci” olarak tanımlanmaktadır (AMA, 1985: 1).
Pazarlama, ürün ve hizmetlerin tanıtılması, müşterilere sunulması ve satışının gerçekleştirilmesi süreçlerini kapsayan ve değer yaratmayı hedefleyen stratejik bir iş yönetimi disiplinidir. Pazarlamanın temel amacı, müşteri ihtiyaçlarını karşılayarak, şirketlerin karlılığını ve büyümesini sağlamaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
'Modern Pazarlama Yaklaşımı', işletme amaçlarına ulaşmak için hedef pazardaki müşteri istek ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ve tatminin sağlanması amacıyla işletmenin bütün birimlerinin koordineli olarak çalışmasını içeren bir işletme yönetim felsefesidir.
Satış ve pazarlama uzmanı; şirketin sorumluluğunda olan ürün ve hizmetleri, portföyde yer alan ya da yeni kazanılacak olan müşterilere tanıtmak amacıyla projeler hazırlayan, hedef strateji doğrultusunda hizmet veren, müşteriyi şirkete kazandırmak için satış faaliyetleri yürüten kişiye verilen mesleki unvandır.
Niş pazar çok dar bir tüketici grubunun istek ve gereksinmelerine göre bölümlenmiş pazarlardır. Büyük işletmelerin girmek istemediği ya da göremediği özel pazar bölümleri, sınırlı tüketicisi olan bir yapıya sahiptir. Ortopedik ürünler, çok büyük numarada giysi, ayakkabı, özel turizm etkinlikleri gibi.
Lokasyon bazlı pazarlama, genel olarak işletmenize yakın olan potansiyel müşterileri hedeflediğiniz bir pazarlama metodudur. Lokasyon bazlı reklamlar ile mağazanıza veya işletmenize ulaşma imkanı olan kişileri hedefleyebilirsiniz.
Kitlesel pazarlama, hedef kitle davranışları gözetmeksizin bir ürün veya hizmetin daha fazla kişiye ulaşmasının hedeflendiği bir pazarlama stratejisidir. Burada amaç daha fazla tüketiciye ulaşma imkânı elde etmektir. Yani hedef kitle değil tüm pazara hitap edecek çalışmalar gerçekleştirmektir.
Yeşil pazarlama; kirlilik, enerji tüketimi ve tükenebilir kaynakların tüketiminin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyen toplumun ve tüketicilerin ihtiyacını tatmin etmede sorumluluk anlayışı içerisinde uzun vadeli karlılığı hedefleyen bir iş stratejisidir.
Proaktif pazarlama, bilgiye ulaşmak için aktif araştırma yapılarak, verilerin analiz edilmesi ve olası senaryolar eşliğinde pazarlama planının hazırlanmasıdır.
Holistik pazarlama yaklaşımı, pazarlamayı bütünsel olarak ele alan ve inceleyen çağdaş bir pazarlama yaklaşımıdır. İlişkisel pazarlama, içsel pazarlama, bütünleşik pazarlama ve performans pazarlaması, holistik pazarlama yaklaşımının unsurlarını oluşturmaktadır.
Gerilla pazarlama, şirketlerin ürün veya hizmetlerini pazarlamak için klasik kalıpların dışına çıkan, beklenmedik reklam modellerini piyasaya sürmesine dayanan pazarlama stratejisine verilen isimdir. Bu terim ilk defa 1984 yılında Jay Conrad Levinson tarafından “Guerilla Marketing” isimli kitabında kullanıldı.
Dijital reklamlar; metin, resim, ses ve video gibi medya formatlarını kapsar. Bu tür reklamlar, pazarlama hunisi genelinde marka bilinirliğinden müşteri etkileşimine, yeni ürünleri piyasaya sürmeye ve tekrarlanan satışları artırmaya kadar çeşitli iş hedeflerine ulaşmanıza yardımcı olabilir.
Bütünleşik pazarlama iletişimi, pazarlamaya farklı bir açı kazandırmaktadır. Tüketicilerin müşteri olarak tanımlandığı ve tüm pazarlama planlarının merkezinde tüketicilerin yer aldığı bu yaklaşım, tüketiciyi satın almaya doğru davranışsal olarak harekete geçirmeyi ve müşteri sadakati oluşturmayı amaçlamaktadır.
Geleneksel pazarlama karması (4P); mal, fiyat, dağıtım ve tutundurma bileşenlerinden oluşurken, Tyson ve Hurd (2009), 4P'ye kamu, ortaklık, politika ve fon yaratma bileşenlerini ekleyerek, sosyal pazarlama karmasını sekiz bileşenle (8P) açıklamaktadır.
Pazarlama muhtevası ürün veya hizmetlerin birer örnekleriyle değiştirilmesine de denir. Bu ürün ve para değiştirilmesi işlemine kişisel el becerileri, deneyim, fikir de eklenebilir. Pazarlamanın tarihsel sürecine baktığımızda üretimin, ürünün, satışın ve müşteri odaklı olmanın çok önemli olduğunu görürüz.
Dijital pazarlama, doğru ürün ya da hizmeti doğru zamanda doğru müşteriye ulaştırmak ile ilgili çalışmaların tamamını kapsar. Dijital pazarlama stratejisi ise doğru müşteri deneyimini tasarlamak ve uygulamak ile ilgilidir.
Tüketicinin veya müşterinin marka ve/veya mağaza bağlılığını korumak, sürdürmek veya artırmak. Ürün ya da diğer pazarlama bileşenlerinde yapılan yeniliği vurgulamak, güçlendirmek, bütünlemek.
Pazarlamanın 4 p'si olarak ifade edilen hususlar pazarlamanın ilkeleri olarak bilinmektedir. İngilizcede bulunan karşılıklarının baş harfleri bu 4 p'yi oluşturmaktadır. Bunlar: Product (ürün), Price(fiyat), Place( dağıtım) ve Promotion(tutundurma ) şeklinde olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri