1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Turbodan intercooler'a giden bu kauçuk hortum zamanla çatlayıp yırtılabilir, bu durumda ıslık sesi gibi bir ses duyulur, bu ses hortumdan kaçan ve aslında motora gitmesi gereken havanın sesidir, motorun çekişi aşırı miktarda düşer.
Araç motorundan gelen ıslık sesi rölantideyken geliyorsa motorla alakalı bir problem vardır. Bu diğer bir ifade ile triger, gergi bilyesi, klima pompası, şarj dinamosu gibi çeşitli yerlerde sorun olduğunun göstergesidir.
Arızalanan turbonun motora direkt olarak zarar verdiğini söylemek yanlış olur. Ancak hava beslemesinin yeterli gelmemesi ve odadaki kötü yanma motorun titreşimli bir çalışma moduna girmesine neden olur. Titreşimli çalışan motorda ise piston, subap ve biyel sistemi olumsuz etkilenecektir.
İlgili 19 soru bulundu
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
- Aracın yaşı ve kilometresi: Her ne kadar turbolar aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da zamanla aşınmaları ve arıza çıkarmaları mümkündür. Bir turboşarj tipik olarak 150.000 ila 250.000 kilometre arasında sorunsuzca kullanılabilir.
1 – Gaza Basınca Gelen Islık Sesi
Turboların iki ucunda çok sayıda kanatçığı bulunan metal türbinler bulunur, Bu iki türbin ince bir mik ile birbirine bağlıdır. Hm bu türbinlerin üretebileceği ses hem de ikisinin birbirine bağlayan milin yataklarındaki rulmanlar ıslık sesine neden olabilmektedir.
Eğer araç motorundan gelen ıslık sesi rölantideyken geliyorsa muhtemelen sorun motor ile alakalı değildir. Ancak triger gergi bilyesi, klima pompası veya şarj dinamosu bilyesi vb. bilye bulunan aksamlarla alakalı bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.
En yaygın neden, turboşarjın arızalı olmasıdır. Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır.
Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : Videoda da görüldüğü gibi en çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak hiç geciktirmeden turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
ARACINIZ ISLIK ÇALARSA
Eğer ıslık sesi, arabanız rölantideyken çıkıyor ve hareket ettiğinizde kesiliyorsa bu motor arızasına değil, içinde bilye bulunduran şarj dinamosu, klima pompası gibi aksamlardaki soruna işaret ediyordur.
Rüyada ıslık sesi duymak, üzücü haberlerden dolayı planlarınızı değiştirmek zorunda kalacağınızın işaretidir. Islık çalmaksa mutlu olacağınız anlamındadır. Yaklaşan uğursuzluğu haber verir. Rüyada her hangi sekilde olursa olsun islik çalmak veya islik sesi duymak habere isarettir.
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir. Bu sayede arızanız sıfır turbo fiyatının dörtte/beşte bir maliyetine çözülebilmektedir.
Dizel motorlar neden daha yüksek ses çıkarır? Diğer bir deyişle, dizel motor sesi neden artar? Dizel motorda subap veya enjektör rondelaları hava kaçırıyorsa sesi biraz artıracağı gibi egzoz sistemindeki sesi de yükseltecektir. Aldığınız yakıtın sesini de arttırır.
Motordan Tıkırtı Sesi Gelmesi
Böyle bir arıza durumunda volanlar, motor dengesini sağlayan parçalardan olduğu için krank mili başta olmak üzere birçok motor parçasında sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle tıkırtı benzeri sesler motordan geliyorsa acilen aracın teknik servise götürülmesi gerekir.
Eğer uğuldama ses kayışların olduğu bölgeden geliyorsa mutlaka ya vantilatör kayışınızın gergi veya avare bilyaları bozulmuştur yada triger kayışınızın bilyaları bozulmuştur. Bozulan bilya dediğiniz şekilde uğultu yapar.
Özellikle çocuklarınız nefes alırken hışıltılı ya da ıslık sesine benzer sesler çıkarıyorlarsa mutlaka bir hekime gitmelisiniz. Hışıltı veya bilimsel adıyla "vizing", akciğerlere bağlanan orta ve küçük soluk borularının daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durum.
İsilik dış faktörlerden oluşan aşırı sıcak ve buna bağlı olarak vücudun kendisini soğutmak için aşırı terlemesinden kaynaklanır. Ter, ve diğer dış etkenler, cilt yüzeyindeki gözenekleri kapatarak ter bezi kanallarının tıkanmasına ve dolayısıyla isilik oluşumuna sebep olur. İsilik nedir? İsilik tipleri nelerdir?
Balans ise araç merkez kuvvetinin eşit bir şekilde tekerleklere aktarılmasında görev alır. Rot ve balans ayarının bozulması denge kuvvetinin eşit olmayan bir biçimde dağılmasına neden olur. Bu durumda tek bir lastikte daha fazla hava sıkışması ya da ağırlık dengesindeki bozukluk nedeniyle gıcırtı meydana gelir.
Turbo motorlu bir araba doğal hava basıncının sağladığı beygir gücünün çok daha üstünde bir performans sunuyor. Turbo motorlar daha küçük yapıda olduğu için daha az yakıt tüketiyor.
Turboya sahip bir aracınız varsa bu aracınızın turbo bakımı, aracınızın kullanım aşamasında başlamaktadır. Turbo-şarja sahip aracınız çok yüksek motor devirlerinde çalışmasından dolayı bu durum motor yataklarında aşınmaya neden olarak, yıpranmaya, bozulmaya, otomobil performansının olumsuz etkilenmesine neden olabilir.
Turbo tamiri, turbo şarj sisteminin çalışma prensiplerine bağlı olarak farklı zamanlarda yapılabilir. Ancak, genel olarak, turbo tamiri 100.000 kilometre ile 150.000 kilometre arasında yapılması önerilir. Bu süreçte, turbo şarj sisteminin performansını düzenli olarak kontrol etmek önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri