Turbonun içindeki paletleri taşıyan bir mil bulunur. Bu milin aşınmasından dolayı ve milin aşırı boşluk yapmasından dolayı sadece hava basması gereken turbo, o milin boşluğundan geçen yağları da havanın içine katar ve borulara yağ bulaştırır. Sizde boruları yağlanmış olarak görürsünüz.
Turboya gelen yağlama kanallarında ve yatak yuvası yağlama deliklerinde aşırı karbon birikmesinden dolayı tıkanmaların meydana gelmesi. Motor çalıştırılıp soğuk olduğunda ani olarak yüksek hızlara çıkartılırsa turbo miline yeterli yağ ulaşmaz ve zarar görür.
Egzozdan Gelen Gri Duman: Bariz şekilde görülebilecek bir arıza belirtisidir. Motorun zorlanmasıyla beraber egzozdan gri duman ve yanık yağ kokusu atılır. Turbo içerisinde yağ kaçağı olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum sırasında aracınız motor devrini hızlıca arıttıracaktır.
Turbo sisteminin kendine özgü bir yağlama sistemi yoktur ve motor içerisine konulan yağ ile yağlanırlar. Ortalama bir motor 6000-7000 devir/dakika hıza çıkabilirken turbo sistemi içerisindeki türbin ve kompresör 150.000 devir/dakika üstü hızlara çıkabilir.
Turbo arızası sonucunda oluşan boşluktan yağ sızabilir. Sızan yağ, turbonun bastığı hava ile birlikte yanma odasına gönderilir ve araç yağ yakmaya başlar. Yağ sızıntısı zamanla artar ve motor yağı yakıt olarak görür.
İlgili 23 soru bulundu
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turbo özellikleri de otomobilin motoruna göre değişiklik gösteriyor. Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir.
Turbo arızalanırsa, araba hızlanamaz. Bu aynı zamanda otomobilin motoru tasarlandığı şekilde kullanamayacağı anlamına da gelir.
Turbo mili hasarlı olduğunda, tamir edilebilir veya değiştirilebilir. Turbo mili tamiri, uzman teknisyenler tarafından yapılmalıdır, aksi takdirde yeni sorunlar oluşabilir.
Sebebi ise turbo sistemli araçlarda turbonun arıza yapması veya deforme olması nedenlidir. Turbo sisteminin yağlama işlemi için gerekli yağ, motor sistemi ile ortak kullanılmaktadır. Bu sebepten dolayı yağ eksiltme durumunun sebeplerinden bir diğeri de turbodur.
En zorlu koşullara dayanacak nitelikte üretilen turbolarda bulunan türbin kanatçıkları, dakikada 60-100 bin devirle dönmektedir. Aşırı sıcak bir ortamda dönen turbo mili yağsız kaldığı taktirde arıza oluşumuna sebep teşkil etmektedir. Milin yataklara sürterek aşınmaması için yağın eksik edilmemesi gereklidir.
Yağ kaçağı olan aracın muayeneden geçmesi kaçağın nereden olduğuna bağlıdır. Ağır kusur teşkil eden noktalarda meydana gelen kaçakların en kısa sürede tamir edilmesi gerekir. Muayene işlemlerinde yağ kaçaklarından dolayı ağır kusur raporu verilirse en kısa sürede tamir edilmelidir. Trafiğe çıkılmamalıdır.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
2.Motorun yağı dökülecek ,tekrar yeni yağ konulacak , motor yaklaşık yarım saat rölantide çalıştırılacak. Bu arada yağ pompasının basıncı kontrol edilecek. Motorda başka arıza varsa giderilecek.
Intercooler delik olursa ne olur diye merak ediyorsanız, sızma yapan bir hortum motorun zengin karışımla çalışmasına neden oluyor. Bu da motorun zayıf çalışması ve egzozdan siyah dumanların çıkması anlamına geliyor.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Hava filtresinden dolayı turbonuz kesinlikle zarar görebilir .
Turbo pervanelerin aşınması milin bozulması mil burçlarını aşınması gibi pek çok nedeni kapsayan problemin çözümü turbonun açılarak orjinal parçayla aşınanın değişimini yapılmasıdır. İşin ehli birine yaptırmadığınız takdirde randıman alamayacağınız kesindir. Bu onarımın yapılmaması büyük hasarlara yol açacaktır.
Turbo tamiri, turbo şarj sisteminin çalışma prensiplerine bağlı olarak farklı zamanlarda yapılabilir. Ancak, genel olarak, turbo tamiri 100.000 kilometre ile 150.000 kilometre arasında yapılması önerilir. Bu süreçte, turbo şarj sisteminin performansını düzenli olarak kontrol etmek önemlidir.
Turboya sahip bir aracınız varsa bu aracınızın turbo bakımı, aracınızın kullanım aşamasında başlamaktadır. Turbo-şarja sahip aracınız çok yüksek motor devirlerinde çalışmasından dolayı bu durum motor yataklarında aşınmaya neden olarak, yıpranmaya, bozulmaya, otomobil performansının olumsuz etkilenmesine neden olabilir.
Aynı şekilde rölanti de gidiyorsanız gaz pedalına bir anda yüklenmeyin, turbo yüksek basınç altında kalacağı için zarar görebilir. Değişim süresi aşılmış ve değiştirilmemiş kirli yağ ile dolmuş yağ filtresi yetersiz yağlama yaparak turbo şarj milinde ve burçlarda aşınma ve yanmaya neden olur.
Turbo motorun en büyük avantajı, çok düşük motor hacimleriyle bile yüksek performans verebilmesidir. Örneğin 1.0 litrelik bir turbo motorlu araç, genel olarak 1.0 litrelik atmosferik motorlu bir araca göre daha yüksek beygir ve tork gücü yakalar.
Turbolu aracı yokuşlu bir yolda sürün. Aracı üçüncü vitese ve üç bin devire getirip gaza sonuna kadar basın. Eğer bariz bir ıslık sesi duyuyorsanız, bu turboda ciddi bir sorun olduğuna işarettir. Islık sesi duyduğunuz turbolu aracın ya turbo ömrü bitmiş yada ömrünün bitmesine çok az bir zaman kalmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri