Türbülans tehlikeli midir? Bilinmesi gereken en önemli şey türbülansın tehlikeli olmadığıdır. Türbülanslar biraz rahatsız edici olabilir ama uçaklar en kötü durumlarla başa çıkabilecek şekilde üretilir. En şiddetli türbülansta bile aslında uçak sizin hissettiğiniz kadar fazla hareket etmez.
Türbülans, uçağa da yolculara da zarar vermez.
Türbülans suyun içinde oluşan girdaplara benzetilebilir. Normal bir doğa olayı olması ve sık sık görülmesine rağmen bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Çünkü türbülans açık ve bulutsuz havalarda da ortaya çıkabilir, çoğunlukla tahmin edilmesi ve uçakların radarları tarafından tespit edilmesi mümkün değildir.
Türbülansa girmek, uçağın uçuş esnasında bozuk hava akımına kapılması demektir. Türbülans boyunca uçak sallanıp titreyebilir. Bazı türbülanslar şiddetli, bazıları ise çok hafif geçer. Pilotlar, türbülans durumu hakkında konuşma yapıp emniyet kemerinizi takmanızı ister.
Bulutsuz alanlarda daha yüksek irtifalarda meydana geldiği için bu şekilde adlandırılıyor. Uçaklar aniden irtifa değiştirebilirken pilotlar genellikle bu tür türbülansı önceden tespit edemeyebiliyor.
İlgili 18 soru bulundu
Bir uçuş esnasında işlerin gerçekten çok kötü gitme ihtimali ise milyonda 1'dir. Gelişmiş bir ülkeye uçarken bir uçak kazasında ölme ihtimaliniz ise 30 milyonda 1'dir.
Uçak içinde en fazla hissedilen yer uçağın arkası olurken, en az hissedilen yer ise kanatların olduğu yer ve ön koltuklardır. Siz de türbülansın etkilerini en aza indirmek isterseniz, uçaktaki koltuğunuzu bu bilgilere göre seçebilirsiniz.
Yapılan araştırmalara göre bir uçak kazasına denk gelme ihtimaliniz 11 milyonda 1. İstatistikler uçaklara olan güvenimi kanıtlar nitelikteler.
Temiz hava türbülansı herhangi bir mevsimde yaşanabilecek olsa da, en sık kış aylarında görülür.
Türbülansı engellemek için bilinen herhangi bir yöntem bulunmuyor. Ancak türbülans öncesinde ve sırasında bazı önlemler alarak etkilerini azaltabiliriz. Bilinen yöntemlerden biri uçağın kanatlarına yakın olan koltukları tercih etmek.
Bilinmesi gereken en önemli şey türbülansın tehlikeli olmadığıdır. Türbülanslar biraz rahatsız edici olabilir ama uçaklar en kötü durumlarla başa çıkabilecek şekilde üretilir. En şiddetli türbülansta bile aslında uçak sizin hissettiğiniz kadar fazla hareket etmez.
Re = (VD/v) Burada, D = Borunun Çapı V = Borudaki akışın ortalama hızı v = Akışkanın kinematik viskozitesi Sonuç- Reynolds sayısı 2000'den küçükse akışa laminer akış denir. Reynolds sayısı 4000'den büyükse akışa türbülanslı akış denir. Reynolds sayısı 2000 ile 4000 arasında ise akış laminer veya türbülanslı olabilir.
Yapısal Bütünlük
Bütün ağırlık (yolcular, kargo vs.) kanatların ortasında yer alır ve aşağıya doğru bastırır. Kaldırma kuvveti ise bütün kanat yüzeyi boyunca oluşur. Kanatların ortasında oluşan baskı sebebiyle kanatlar yukarı doğru esner.
Uçuş fobisini yenmek için, bazı durumlarda uzman yardımı almak gerekebilir. Hava yolu şirketleri tarafından zaman zaman düzenlenen bu kurslar da çeşitli uzmanlar ve pilotlardan uçuş korkusunu yenmeye dair eğitimler alabilirsin. Uçuş korkun varsa ilk yolculuğunun mümkün olduğu kadar kısa olması tavsiye edilir.
Belki de en merak edilen sorulardan biri “Türbülans uçağı düşürür mü?” Modern dönemde sadece türbülans nedeniyle düşen hiçbir uçak yok. Uçaklar türbülans dahil olmak üzere taşıyabilecekleri maksimum yüke göre tasarlandığından dolayı hiçbir uçak türbülanstan dolayı düşmez.
Kanatlar ve arka sıralar daha güvenli
Uçağın kanat bölgesinde ve arka sıralarda bulunan koltuklar ise olası bir kazada daha az hasar gören yani daha güvenli bölgeler. Yapılan araştırmalara göre bu bölgelerde oturan yolcuların yara almadan kurtulma ihtimalleri %56 ile %69 arasında değişiklik gösteriyor.
Meteorolojik bilgiler ışığında uçuş programını düzenleyen hava yolu firmaları; kasırga, görüş açısını etkileyecek şekilde yoğun sis vb. hava olaylarında uçuş iptali hakkını saklı tutar. Güvenli ve huzurlu bir yolculuk için bu durum gereklidir.
örneğin; kanatlar havada tutunmayı, motorlar ileri geri hareket etmeyi sağlar. uçakların uçması bernoulli prensibine dayanır. bir akışkanın, (bu gaz veya sıvı olabilir) hızı arttıkça basıncı düşer. bu ilkeden yola çıkarak, uygun kanat yapısını da buna ilave edersek, hava akımını kaldırma kuvvetine çevirmiş oluruz.
Rüzgar uçağın karşısında yer alırsa uçağın hızını yavaşlatacak bir etki gösterir. Tüm değişkenlerin ideal olduğu bir durumda yolcu uçaklarının hızları ortalama 900-1020 km/saat aralığında değişiklik gösterir. Kısacası uçaklar 900-1020 km/saat aralığında hızla gider.
Türk Hava Yolları Uçuş 278, 29 Aralık 1994 tarihinde gerçekleşen uçak kazasıdır. Havacılık kazası, Türk Hava Yolları (THY) Boeing 737 ile Ankara - Van uçuşunu gerçekleştiren uçağın, sis ve kar yağışlarına rağmen uçuşa devam etmesiyle gerçekleşmiştir.
En sık rastlanan etkiyse Juliane'in söz ettiği vertigo, yani yön duygusu kaybı. Ancak hayatını kaybedenlerin büyük bölümü basınç ve oksijensizlikten bilinç kaybı yaşayıp olanları hissetmez bile. 1992'de Vietnam'da düşen bir uçaktan sağ çıkan Annette Herfkens ise “Bir anda nefes alışverişlerimi kontrol edemez oldum.
En çok kaza kalkış ve inişte
ABD'li havacılık şirketi Boeing'in araştırmasına göre uçakların kalkış ve iniş evreleri, uçak seyahati sırasındaki diğer evrelerden istatistik olarak daha tehlikeli. Çünkü bu iki evrede pilotların ortaya çıkan bir sorunu düzeltmek için sahip oldukları zaman çok daha az.
Uçakla seyahat etme ya da uçakta yaşanan türbülans durumlarında ortaya çıkan korku, kişinin yoğun kaygı hissetmesine yol açıyor ve hayatını önemli ölçüde etkiliyor. Uçak korkusuyla başa çıkmak için; müzik dinleme, kitap okuma ya da film seyretme gibi yöntemlerle dikkati başka noktalara çekmenin önemine işaret ediliyor.
UÇAKTAYKEN DEPREM HİSSEDİLİR Mİ? "Yerin onlarca kilometre altındaki fay hatlarında oluşan hareketlilik sonucunda gerçekleşen depremler, yerden 10 kilometre yukarıda olan bir uçağı etkileyebilir mi? sorusunun ardından akla ilk gelen cevap 'Tabii ki hayır' olacaktır.
35 yılı aşkın süredir uçak kazalarını inceleyen bir TIME araştırması, bir uçağın arka kısmındaki orta koltukların en düşük ölüm oranına sahip olduğunu ortaya çıkardı: %28, uçağın ortasındakiler için %44. Bu mantıklı. Çıkışa yakın oturmak acil bir durumda, yangın çıkmaması durumunda hızlı çıkış sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri