Turist Rehberliği Bölümünde Hangi Dersler Var? Turist Rehberliği Bölümünde, Kültürel Tercihler Yönetimi, Mitoloji, Arkeoloji, Dinler Tarihi, Sanat Tarihi, Kültürel Miras, Anadolu Uygarlıkları vb. gibi meslek için önemli dersler ağırlıklı olarak verilmektedir.
Turist Rehberliği mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlerin döviz işlerini, haberleşmelerini, sağlık belgelerini gibi önemli konularda yardımcı olur.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Tur Rehberi maaş beklentisi aylık ortalama 21.800 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 18.000 TL ile 27.200 TL arasında değişmektedir.
Turizm Rehberliği Bölümü Nedir? Turizm rehberliği bölümü, 4 yıllık Dil bölümlerinden biridir. Bölüm, ülkemizde resmi olarak görev yapacak turist rehberleri yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu hedefe yönelik bölümde; mesleki yeterlilik ve bir rehberin edinmesi gereken genel kültür ile dil eğitimi verilmektedir.
Turizm Rehberliği bölümü mezunu bireyler, turistlere rehberlik edecekleri gezileri programlarını hazırlarlar ve gezi programında olan yerleri detaylı bir şekilde turistlere anlatır. Turistlere önemli konularda yardımcı olur. Turistlere, götürdüğü yere özgü kültürel yemekleri ve yerlerin bilgisini sağlar.
İlgili 15 soru bulundu
Turist rehberliği bölümünden mezun olanlar, turizm sektöründe geniş bir iş imkanına sahiptir. Turizm şirketleri, gezi turları ve seyahat acentaları gibi çeşitli organizasyonlarda iş bulabilirler. Turist rehberleri, turizm sektörünün canlılığına bağlı olarak iyi bir gelir elde edebilmektedir.
eleman.net verilerine göre, Hostes 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 46.500 TL maaş alıyor. Hostes, 2024 yılında en düşük 24.500 TL alırken, en yüksek 77.600 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Hostes, Temmuz 2023 yılında ortalama 34.700 TL maaş alıyordu.
Rehber olmak için üniversitelerin Turizm Rehberliği bölümünden mezun olmak gerekir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açtığı kurslardan eğitim aldıktan sonra kurs sonunda hem sözlü hem de yazılı sınavdan geçerek de rehber olmak mümkündür.
Bu mesleği icra eden insanlar, bir günde 15-16 saat çalışmak zorunda kalabilmektedirler (Köroğlu, 2011: 257).
Öğrenciler Turist Rehberliği Programı için- belirtilen şartlara uyan işletmelerde otuz (30) iş günü staj yaparak mezun olmaktadır. Bu koşulları sağlayan öğrenciler 'Turist Rehberliği önlisans Diploması' derecesi alır.
Tur/turist rehberi olmak için okunan lisenin bir önemi yoktur. Lise mezunu olmak yeterlidir.
Turizm Rehberliği bölümünden mezun olan kişiler birçok alanda faaliyet gösterebilecek alanlarda çalışır. Turizm rehberleri; genel olarak tur organizasyon şirketleri, turizm şirketleri gibi şirketlerle çalışabilirken aynı zamanda bu bölüm mezunları kamuda da Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak çalışabilir.
Turist Rehberliği bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Turist Rehberliği bölümü toplam 28 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir.
Turist rehberliği bölümü puanları her yıl güncellenir. Son verilere bakıldığında 2022 yılı için 4 yıllık turist rehberliği programı Akdeniz Üniversitesi taban puanı 391,92 iken, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi için 330,67'dir.
Üniversitelerin ön lisans ya da lisans bölümlerinden mezun olmanız gerekiyor. Bir yabancı dili iyi şekilde konuşabiliyor olmanız gerekiyor. Bu şartı yerine getirmeniz için de YDS ya da Bakanlığın gözetiminde düzenlenen turist rehberliği yabancı dil sınavı var. Bu ikisinden birini geçmek gerekiyor.
Buna göre, bir turist rehberi en az B2 düzeyinde bir yabancı dil bilmelidir. Fransa'ya bakıyoruz. Bölgesel ve ülkesel olarak ikiye ayrılıyor. Bölgesel olan en az bir, ülkesel olacaksa en az iki dil bilmeli!
İki yıllık Turist Rehberliği programları TYT puanı- na, dört yıllık Turizm Rehberliği bölümleri YDT puanına ve dört yıllık Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği (SİTR) bölümleri ise AYT eşit ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Ülkemizde kabin memuru olabilmek için mevzuat kapsamında aranan asgari gereklilikler aşağıda yer almaktadır: En az 18 yaşında olmak.
Soru: Programın puan türü nedir? Cevap: Programın puan türü TYT'tir. Konu ile ilgili bilgiye ÖSYM kılavuzlarından ulaşılabilir.
Hostes alımı şartları arasında boy ve kilo oranları önemlidir. Fiziki görünüm hosteslik için ayrıcalıklı şartlar arasında olduğunu söyleyebiliriz. İdeal olarak belirlenen boy ve kiloya sahip olmak, (Bu oran kadınlarda; 160-180 cm arası boy oranı, erkeklerde; 170-180 cm arasıdır.)
3. Staj süresi kaç gündür? Turizm Fakültesi Lisans Programlarına kayıtlı öğrencilerin zorunlu staj süreleri 60 gündür.
Turizm Rehberliği Bölümü öğrencilerinin stajlarını yapabileceği yerler arasında; seyahat acentaları, tur operatörleri ve bunlara bağlı çalışan acentalar, turizm işletmesi belgeli tesisler, oteller, hava yolu işletmeleri ve öğrencilerin talebi doğrultusunda Staj Koordinatörü tarafından uygun görülen diğer kurum ve ...
Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Bölümü, turizm ve seyahat alanındaki ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla açılan bir yükseköğretim programıdır. Eşit Ağırlık puan türü ile öğrenci alımı yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri