Katılanların Amaçlarına Göre Turizm Çeşitleri Dinlenme, • Kültür, • Spor, • Din (İnanç), • Sağlık, • Kongre, • Politik ve •
Turizm coğrafyasında özelliklerine göre turizm şu gruplara ayrılır: Yaş özelliklerine göre; gençlik turizmi, yaşlılar turizmi. Katılan sayısına göre; ferdi turizm, kolektif turizm, kitle turizmi, grup turizmi. Turistin ülkesine göre: iç turizm, dış turizm.
Turizm türleri sınıflandırması yapılırken, turizmin yapılış amacı ve kitle baz alınır. Turizm türleri iç ve dış, grup ve bireysel ve turizmin yapılış amaçlarına göre sınıflandırılır.
Turizm, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Deniz turizmi; su sporları, tekne gezintisi ve benzeri çeşitli aktiviteleri ve buna bağlı ağırlama hizmetlerini içermektedir. Deniz turizmi ile doğrudan ilintili iki turizm türü daha bulunmaktadır. Bunlardan biri kruvaziyer turizm, diğeri ise yat turizmidir.
İlgili 23 soru bulundu
Katılanların Amaçlarına Göre Turizm Çeşitleri
Turizme katılanların seyahat amaçlarına göre yapılan sınıflandırmadır. Katılanların amaçlarına göre; Dinlenme, • Kültür, • Spor, • Din (İnanç), • Sağlık, • Kongre, • Politik ve • Deniz turizmi olmak üzere alt dallara ayrılır.
Ziyaret edilen yere göre; İç Turizm: Yurtiçinde yapılan gezilere iç turizm adı verilir. Dış Turizm: Turistlerin, kendi ülke sınırları dışında gittikleri yerler dış turizm olarak adlandırılır.
Dış turizm, yabancıların bir ülkeye seyahatleri ve ülke vatandaşlarının yabancı bir ülkeye seyahatlerini ifade eder. İç turizmden farklı olarak pasaport, döviz, vize gibi işlemleri gerektirir. Dış turizmin en önemli ayırıcı özelliği döviz getirici etkisidir.
Sürdürülebilir turizmde aşırı kullanımdan kaynaklanan yıpranmayı önlemek için tercih edilebilecek bir pazarlama türüdür. Bu çerçevede, sürdürülebilir turizme uygun turizm nişleri; etkinlik turizmi, ekoturizm, doğa turizmi, kültür turizmi, keşif turizmi ve macera turizmi olarak belirlenebilir.
Turizm literatüründe turist tipolojilerinin belirlenmesinde öne çıkan araştırmacılardan bir tanesi olan Erik Cohen, kurumsallaşmış turistler için organize kitle ve bireysel kitle, kurumsallaşmamış turistler içinse kaşif ve başıboş turistler olmak üzere dört tipoloji türü öngörmüştür.
Doğal çevrelerde yapılan geleneksel açık hava macera etkinlikleri arasında en popüler olanlarının, rafting, kayak, kültürel ve çevresel geziler, trekking, safari ve kanoculuk olduğunu tespit etmişlerdir.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
Turizmin ilk tanımı, 1905 yılında Guyer-Feuler tarafından ortaya atılmıştır.
Kültür turizmi, ziyaretçinin temel motivasyonunun bir turizm destinasyonundaki somut ve somut olmayan kültürel cazibe merkezlerini /ürünlerini keşfetmek, deneyimlemek olduğu bir turizm etkinliği türüdür.
Reseptif turizm : Otel ve restoran etkinliklerinden yararlanmanın ağırlıklı ol duğu turizm biçimi. Turizm günümüzün en önemli kitle hareketini oluşturmaktadır.
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
Api kelimesi Latince'de bal arısı anlamına gelen Apis mellifera'dan türetildi ve bal toplayıcısı anlamına gelmektedir. Api-turizmi, geleneksel arı yetiştiriciliği ve arılardan elde edilen ürünlerle ilişkili bir turizm çeşididir.
Turistlerin barınmaları, eğlenip dinlenmeleri için yapılan oteller, moteller, pansiyonlar, plajlar, lokanta ve gazinolar, kamp alanları, eğlence yerleri, spor ve avcılık tesisleri, kaplıcalar birer turizm kurum veya kuruluşudur.
Bir ülkeye diğer ülke vatandaşları tarafından yapılan turizm amaçlı gezileri ifaden eden kavram.
Uluslararası turizm: Bir ülkenin ülke dışıyla bağlantılı turizmini ifade eder. Bir ülkeye bir başka ülkede oturanlar tarafından yapılan ziyaretler ile o ülkede yaşayanların ülkeleri dışına yaptıkları ziyaretleri kapsar.
Turizm faaliyetleri denilince ilk akla gelen din- lenme eğlenme, yeni yerler görme, farklı kültürler tanıma, tarihi yerleri ziyaretlerdir. Bu nedenle bir yörenin halk kültürü öğeleri ile turizm arasında güçlü bir bağ olduğu ifade edilebilir.
Kırsal turizm denilen kavram değişen turizm anlayışına, turist profiline ve çevre bilincinin artmasına paralel olarak gelişen bir turizm çeşidi. Yayla turizmi, çiftlik turizmi, kuş gözlemciliği, macera turizmi, mağara turizmi gibi turizm çeşitlerini de bünyesinde barındırıyor.
Sürdürülebilir turizm; Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından “mevcut ve gelecekteki ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri tam olarak hesaba katan; ziyaretçilerin, endüstrinin, çevrenin ve ev sahibi toplulukların ihtiyaçlarını karşılayan turizm” olarak tanımlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri