Turizm Talebi Nedir? Bir ekonomide belli bir dönemde diğer değişkenler sabitken seyahat etme isteğinde bulunan ve bu isteğini karşılamaya imkan verecek kadar gelire sahip olan bir turistin belli bir fiyat seviyesi veya döviz kuru dahilinde elde etmek istediği turistik mal ve hizmetlerin bütününe turizm talebi denir.
Homojen değil heterojen bir yapıya sahiptir. Turizm arzı inelastik ve çoğunlukla sabitken talep inelastik, yani değişkendir.
Efektif ya da gerçek talep: Turizmde aktif olarak yer alan ya da seyahat etmekte olan gerçek kişi sayısıdır.
Turizm ve seyahat hizmetleri; bilet alımı, yolculuk, konaklama süreçlerinden oluşur. Turizm, çeşitli amaçlarla yapılan gezileri tanımlar. Kültür turizmi, sağlık turizmi, akademik turizm yaygın faaliyetlerdir. Türkiye'de gelişen turizm çeşitlerinden biri yaz turizmidir.
Turizm, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
İlgili 17 soru bulundu
Katılanların Amaçlarına Göre Turizm Çeşitleri
Dinlenme, • Kültür, • Spor, • Din (İnanç), • Sağlık, • Kongre, • Politik ve • Deniz turizmi olmak üzere alt dallara ayrılır.
Talep, sözlük tanımı itibarıyla piyasada bulunan belirli bir ürün veya hizmete duyulan satın alma odaklı istektir. Buna en basit örnek, alışverişlerimizde markaların “arz” ettikleri ürünlere duyduğumuz “talep” sonucu gerçekleştirdiğimiz “satın alma” işlemidir.
Talep (İstem)
Daha bilimsel bir tanımlama yapmak gerekirse; talep, tüketicilerin iktisadi malları, belirli bir piyasadan, belirli bir fiyata belirli bir anda satın almaya hazır ve razı olması demektir. Genel kural olarak, bir malın fiyatı düştükçe o mala olan talep artmaktadır.
Efektif turizm talebi, daha önce belirttiğimiz turist, tanıma uygun olarak seyahat ve tatil yapanlardır. Oysa potansiyel turizm talebi; seyahat etme ve turizm hizmetlerini kullanmak istemelerine rağmen, ekonomik, sağlık, vakit bulamama vb… nedenlerden dolayı turizm talebini gerçekleştiremeyenlerin oluşturduğu gruptur.
Fiyat değişimlerine duyarlı olan talep çeşidine esnek talep denilirken aksine fiyat değişimleri karşısında talep edilen miktardaki değişimin az olduğu esnekliğe ise inelastik talep denilmektedir.
Turizm Arzı Belli bir dönemde belli bir piyasada çeşitli fiyat seviyelerinden veya bedelsiz olarak turistik tüketicilere sunulan mal veya hizmetlerin bütününe “Turizm Arzı” denir. Turistin ihtiyacını karşılayan konaklama, ulaşım, eğlence, yeme-içme, vb… faaliyetler turizm arzını oluşturur.
Bir mal için olan talep miktarını belirleyen en önemli unsurun o malın fiyatı olduğuna dayanır. Talep yasası o malın satın alıcıları tarafından istenen talep miktarı ile o malın mümkün piyasa fiyatları arasındaki ters yönlü kısmi ilişkiye verilen addır.
Talebin diğer özellikleri ise aşağıdaki gibi sıralanır: Bir satın alma niyetinin oluşması Satın alma isteğini destekleyen bir satın alma gücünün mevcudiyeti. Mal veya hizmete yönelik satın alma isteğinin belirli bir dönem ya da zaman diliminde oluşması
Talebi belirleyen üç temel unsur vardır: Bireyin o mamule veya hizmete duyduğu ihtiyaç, bireyin gelir düzeyi ve ürünün fiyatıdır.
Örnek verilirse; en basit haliyle fabrikada 1000 tane üretilen bir fincanın arzı 1000 adettir. Üretilen 1000 fincanın mağazada 1000 adet satılması ise taleptir.
Talep analizi ile beyninde bir “gelecek belleği” oluşturan kişi, değişen koşullara uygun önlemleri rakiplerinden daha kısa sürede alabilir. Talep analizi, yeni bir iş kurmaya niyetlenen veya mevcut işini büyütmeyi amaçlayan girişimcinin kullandığı en önemli yöntemlerden biridir.
Arz ve talep ekonominin temel iki kavramıdır. Arz, üreticilerin belirli bir fiyat karşılığında piyasaya sunmak istediği mal ve hizmet anlamına gelmektedir. Talep ise tüketicilerin belirli bir fiyat karşılığında tüketmeyi hedefledikleri mal ve hizmet bütünüdür.
Turizm talebi iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır. İç turizm talebini, vatandaşların kendi ülkeleri içinde; dış turizm talebini ise yaşadığı ülkeden farklı bir ülkeye turizm faaliyetine katılmak üzere seyahat eden ya da seyahat etme isteminde bulunan kişiler oluşturur (Kozak, 2012: 76).
Ekonomik sızıntı, turizm gelirlerinin yerel ekonomiden çıktığı ve genellikle turizm hizmetlerinin sunulduğu ülkeye giren dövizin bir bölümünün, yerel ekonomi dışına çıktığı bir durumu ifade etmektedir. Bu durum, turizm sektörünün genel ekonomik katkısını azaltmakta ve yerel ekonomik kalkınmayı zayıflatmaktadır.
Turizm çeşitleri deyince akla genellikle deniz tatili ve kış sporları gelse de oldukça geniş bir yelpazede inceleyebiliriz. Turizm türleri sınıflandırması yapılırken, turizmin yapılış amacı ve kitle baz alınır. Turizm türleri iç ve dış, grup ve bireysel ve turizmin yapılış amaçlarına göre sınıflandırılır.
Turistik ürün, ''turistin seyahati boyunca yararlandığı konaklama, yeme-içme, ulaştırma, eğlence ve diğer bir çok servislerin birleşimidir.
Talep, arz seviyesine düşene kadar fiyat artışları gerçekleşir. Aşırı talep, ülke ekonomisinde de toplam mal ve hizmet talebinin arzı aşan kısmını ifade etmektedir ve ülke ekonomisi üzerinde Enflasyonist etki yaratır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri