Finansal planlama sürecinin iki temel konusu nakit planlaması ve kar planlamasıdır. Nakit planlaması işletmenin nakit bütçesinin hazırlanması ile ilgiliyken, kar planlaması proforma finansal tablolar vasıtasıyla yapılmaktadır.
Finansal planlama, işletmelerin faaliyeti sırasında ortaya çıkacak her türlü fon giriş ve çıkışlarının önceden bir programa bağlanmasıdır. Nakit giriş ve çıkışlarının hem tutar hem de zaman açısından uyumlaştırılmasıdır. Finansal planlamanın amacı, optimal likiditenin oluşturulmasıdır.
Her mali dönemde yapılan ve hedeflerin belirlendiği finansal planlama normal planlama olarak anılır. Burada, nakit akışları, gelirler ve giderler, borç vadeleri, tahmini bilanço gibi hususlara yer verilir.
Finansal planlama uzmanı, birey veya şirketlerin kısa ve uzun vadeli finansal durum, tasarruf, gelir ile yatırımlarını hedef ve beklentilerine uygun şekilde kullanmalarına yardımcı olmakla sorumludur. Risk ve fırsatları belirlemek için şirket veya bireylerin finansal durumlarını analiz eder.
İlgili 28 soru bulundu
Finansal planlama ve analiz (FP&A), kuruluşların şirketin önemli iş kararlarını ve gelecekteki finansal sağlığını desteklemek için doğru şekilde planlama yapmalarına, tahminde bulunmalarına ve bütçe oluşturmalarına yardımcı olmak üzere tasarlanan süreçleri ifade eder.
Finansal tablolar ise iki bölüme ayrılır bunlardan biri Temel Finansal – Mali Tablolar diğeri ise Ek Finansal – Mali Tablolardır. Bilanço , iki bölümden oluşmaktadır ve bu bölümler pasif – aktif olarak isimlendirilir. Bu iki bölümünde ayrı ayrı toplamı birbirine eşit olmalıdır.
Finansman oranının en az 1:1 olması istenir. Finansman oranının yüksek olması; işletmeyi, alacaklı durumunda bulunan üçüncü kişilerin baskısından kurtarır. Oranın 1'den küçük olması ise, işletmeye kredi verenlerin, işletme sahip ve ortaklarından daha fazla işletmeye yatırımda bulunduklarını gösterir.
Finansal sistemin temel unsurları ise; • Finansal piyasalar, • Finansal kurumlar, • Hukuki ve idari düzen, olarak sıralanabilir.
Bu finansal araçlar arasında bankalar, borsalar, tahvil piyasaları, mevduat hesapları ve yatırım fonları gibi çeşitli unsurlar yer almaktadır. Finansal sistem, ekonomik birimler arasında kaynakların dengelenmesine yardımcı olur ve ekonominin büyümesi ve gelişmesi için önemli bir role sahiptir.
Finansal Bilgi: Bireylerin bütçe, sigorta, tasarruf, yatırım, kredi, basit ve bileşik faiz, enflasyon, risk, getiri, vade, varlık, borç gibi temel finans kavramları bilmesidir.
Finansal sistemin temel unsurları; fon arz edenler, fon talep edenler, finansal aracılar (kurumlar), finansal araçlar ve yasal-kurumsal düzenlenmeler olarak sıralanmaktadır.
Oranın “1” olması, işletmenin kısa süreli borçlarını her durumda nakit olarak ödeyebileceğini gösterir. Bu kadar yüksek likidite gerekli olmamakla birlikte gelişmiş ülkelerde bu oranın %20-%25'in, sanayi işletmelerinde ise %10-%15'in altına düşmemesi istenir.
Kaldıraç Oranı
Kaldıraç oranının yüksek olması şirketin daha yüksek finansal riske sahip olduğunu gösterir. %70 üzeri kaldıraç oranına sahip şirketler riskli olarak sınıflandırılabilir. Daha muhafazakar yatırımcılar için bu oran %50 olarak kabul edilir.
İşletmenin belli bir andaki ekonomik ve finansal durumunu gösteren bilanço ile belli bir dönemin faaliyet sonuçlarını gösteren gelir tablosu temel finansal tablolar olarak kabul edilir. Bilanço, işletmenin belli bir alandaki ekonomik ve finansal yapısını gösteren finansal tablodur.
Buna göre; finansal tabloların, kullanıcıların bilgi ihtiyacını karşıla- yabilmesi için taşıması gereken dört nitelik vardır. Bunlar; ilişkili (relevance) ve güvenilir (reliability) olma ile karşılaştırılabilirlik (comparability) ve tutarlılık (consistencey) özellikleridir.
Finans yönetiminin temel fonksiyonları ;
Finansal Analiz. Finansal Planlama ve Denetim. Fonların Sağlanması Fonların Yatırımı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri