Hem turist gönderen hem de turist kabul eden ülke / bölge ya da yörede iklim değişikliklerine bağlı olarak turizm talebinde gözlenen artış ya da azalmalar “doğal mevsimsellik” olarak adlandırılır.
Mevsimsellik, fiyatın her takvim yılı içinde aynı dönemde benzer ve tahmin edilebilir değişikliklere maruz kaldığını öngören bir olgudur. Bu değişiklikler belirli bir meteorolojik mevsimde, büyüme mevsiminde, çeyrek bazlı, aylık, tatil dönemi veya yoğun olmayan dönemde olabilir.
Turizm ya da gezim, dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla yapılan geziler ve bir ülkeye veya bir bölgeye gezmen (turist) çekmek için alınan ekonomik, kültürel, teknik önlemlerin, yapılan çalışmaların tümüdür.
Turist olarak kabul edilmeyenler ise;
Ülkede yerleşmek, devamlı kalmak için gelen kişiler, Okullarda veya konaklama kurumlarındaki üniversite öğrencileri veya diğer gençler, Bir sınır bölgesinde ikamet edenler ve başka bir ülkede yaşayıp komşu ülkeye çalışmak için gelenler.
Turistik yoğunlaşma, turizm talebinin belli bir zamanda veya belli yörelerde yoğunlaşması anlamını taşımaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Ekonomik sızıntı, turizm gelirlerinin yerel ekonomiden çıktığı ve genellikle turizm hizmetlerinin sunulduğu ülkeye giren dövizin bir bölümünün, yerel ekonomi dışına çıktığı bir durumu ifade etmektedir. Bu durum, turizm sektörünün genel ekonomik katkısını azaltmakta ve yerel ekonomik kalkınmayı zayıflatmaktadır.
gidenler ve transit yolcular turist sayılmamaktadır. En az bir gece konaklama gerçekleĢtirmiĢ günübirlikçiler ise turist olarak kabul edilir (Yağcı, 2003:12).
Turizm Çeşitleri
Turizme katılanların sosyo-ekonomik durumlarına göre turizmin çeşitleri kendi içerisinde; Sosyal turizm ve • Lüks turizm olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Dış pasif turizmle, bir ülke vatandaşlarının başka bir ülkeye seyahatleri ifade edilmektedir. Bu turizm türü, ödemeler dengesi üzerine döviz çıkışı ya da ithalat etkisi olarak kendini gösterir. Dış aktif turizm ise, dış turizm ödemeler dengesi üzerine döviz kazandırıcı yönde etki eder ve ekonomiye ihracat etkisi yapar.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
Seyahat acentalarının turistik amaçlarla çeşitli hizmetleri bir araya getirerek belirli tek bir destinasyona ya da birden fazla turistik merkeze belirli süreler dâhilinde yaptıkları gidiş-dönüş seyahatleri, tur olarak tanımlanmaktadır.
2.Katılımcı sayısına göre Turizm:
Ferdi Turizm(Kişisel Turizm ) Aile Turizmi:Aile fertlerinin hep beraber seyahat etmeleridir. Kolektif Turizm (Kitle turizmi): Grup Turizmi: Seyahat ve konaklama, kolektif olarak düzenlenir.
Mevsimsel bileşen, mevsimsel olarak ayarlanan serinin özgün seriyi elde etmek için çarpıldığı bir faktördür. Gerçekte, serinin genel düzeyiyle orantılı olan mevsimsel bileşenler. Mevsimsel varyasyon olmayan gözlemlerin mevsimsel bileşeni 1 'dir.
Bunlar trend, mevsimsellik, rassallık(düzensizlik), konjonktürel dalgalanmalardır.
Bunlar; "Karma Otoregresif-Hareketli Ortalamalar (ARMA)" yöntemi, "Filtre Yöntemleri", "düzleştirme (smoothing) Yöntemleri", Zaman Serisi Ayrıştırma (decomposition) Yöntemleri" ve "Yaygın Kullanılan Zaman Serisi Teknikler" olarak sıralanabilir.
Bu kapsamda da Turist 5.0 olarak isimlendirilen süper akıllı turist kavramı konuşulmaya başlanmıştır. gereksinimleri ortaya çıkaracaktır. Çalışanların kalifiye olması, farklı yetkinlikte olmaları, teknolojiyi benimsemeleri ve kullanabilmeleri gibi bazı özellikler önem kazanacaktır (Ansal, 2016).
Turizm Ürününü Oluşturan Bileşenler
Konaklama işletmesi, işletmenin imajı, işletmedeki misafirperverlik turizmin unsurlarından birkaçıdır.
1963 yılında OECD Turizm Komitesi, üyesi olan ülkelere yabancı turist kavramı ile ilgili olarak bu tanımın benimsenmesini tavsiye etmiştir. Tanıma göre, devamlı oturduğu ülkenin dışında herhangi bir ülkeyi 24 saatten az olmayan bir süre içinde ziyaret eden kişi, yabancı turisttir.
Gittiği yerde 24 saatten az kalan ya da o yerin bir konaklama tesisinde bir geceleme yapmadan seyahat eden kişiye ise günübirlikçi (ekskürsiyonist) denir.
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
Bağımsız hareket etmeyi seven ve az bilinen destinasyonlara plansız olarak seyahat eden turistleri tanımlayan kavram.
Plog Tarafından Ortaya Konulan Turist Tipolojisi
turistler dışa dönük (allocentric), herkes tarafından bilinen popüler bölgeleri tercih eden turistler ise içe dönük (psychocentric) olarak sınıflandırılmıştır.
Başıboş turistler ise seyahatlerinde belirli bir destinasyon seçimi ve zaman çizelgesi olmayan, ulaştıkları destinasyonda toplumun bir bireyi gibi davranmayı tercih eden ve yenilik arayan turist tipidir (Cohen, 1972: 167-168).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri