Turks ve Caicos Adaları, Karayipler'de, Kuzey Atlas Okyanusu'nda, Bahamalar'ın güneydoğusunda yer alırlar.
Atlas Okyanusu'nda “Türk” adı taşıyan bir ülkenin var olduğunu biliyor muydunuz? Karayipler yakınlarında yer alan ve adı Turks ve Caicos Adaları (Türk ve Kayık Adaları) olan bu ülke günümüzde İngiltere sömürgesi konumundadır.
Turks & Caicos, Birleşik Krallık altında bulunan, daha iri Caicos Adaları ile daha ufak olan Turk Adaları'ndan ismini alan, başkenti Cockburn, en büyük şehri ise Providenciales olan, 35.000 civarında nüfusa sahip, ufak bir ada grubudur.
Grand Turk Adası, Turks ve Caicos Adaları başkenti Cockburn Town'ın üzerinde bulunduğu ada. Ada, Turks ve Caicos Adaları dahilinde Birleşik Krallık'a bağlıdır. 18 kilometrekarelik alanıyla Turks Adalarındaki en büyük adadır.
Türkiye'de 11 ilin sınırları dahilinde adalar mevcuttur. Toplamda 64 ada ve sayısız adacık vardır.
İlgili 16 soru bulundu
Gökçeada (İmroz) (Luvice: Imrašša), Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda, Gelibolu Yarımadası'nın batısında yer alan, Türkiye'nin en büyük adası. Yüzölçümü 285 km², kıyıları 92 km, nüfusu 10.377 kişidir. Adanın batısındaki İnce (Avlaka) Burun Türkiye'nin en batı sınırıdır.
Başlıcaları: Rodos, Kaşot (Çoban), Kerpe, Limoniye, Sömbeki, İlyaki (İlkil), İncirli, Yalı, İstanköy, İstanbulya, Kilimli (Kelemez), İleriye, İlipsi, Herke, Batnaz ve Meis (Kızılhisar).
Turks ve Caicos Adaları: Turks ve Caicos Adaları da Türk vatandaşlarına 90 gün için vize muafiyeti sunmaktadır. Tuvalu: Okyanusya'da bulunan Tuvalu'ya vize almadan süresiz seyahat edebilirsin. Ukrayna: Ukrayna, Türk vatandaşlarının çipli ve fotoğraflı kimlikle seyahat edebileceği ülkeler arasında yer almaktadır.
Karayipler, Karayip Denizi'ni, adalarını ve çevreleyen sahilleri kapsayan ve coğrafî olarak Orta Amerika'ya dâhil edilen bölge. Bu adalar, Florida'nın güneyinden başlayıp bir kıvrım oluşturarak Güney Amerika'da Venezuela'nın kuzey batısına dek inmektedir. Bölgede 7.000 dolayında ada, adacık ve kayalık bulunur.
Turks ve Caicos Adaları bir Britanya Denizaşırı Topraklarıdır. Bir Britanya bölgesi olarak hükûmdarı, Dışişleri Bakanlığı'nın tavsiyesi üzerine hükûmdar tarafından atanan bir vali tarafından temsil edilen Birleşik Krallık Kralı III. Charles'tır.
II. Dünya Savaşı'nda İtalya'nın 1943'te teslim olmasından sonra İngilizlerin adaları alma girişimleri başarısızlığa uğradı. Denetimi ele geçirmiş olan Alman birlikleri, Mayıs 1945'te adalardan çıkarılabildi. Adaların yönetimi ise ancak 1947'de Paris Antlaşmasıyla resmen Yunanistan'a geçti.
Öncelikle ülkeye New York üzerinden yapabileceğiniz tek aktarmayla ulaşmak mümkün. New York'tan, ülkenin en popüler ve en güzel adası olan Providenciales'e, Jet Blue Airline sayesinde kolaylıkla gidebilirsiniz. 14 saatlik bir uçuşun ardından Turks ve Caicos'tasınız!
Yunanistan'ın ana karasından çok Türkiye'nin Ayvalık ile Dikili ilçelerine yakın olan ada, Girit ve Eğriboz'dan sonra Yunanistan'ın en büyük üçüncü adasıdır. Başkenti Mytilene'dir. Ünlü Yunan şairleri Alcaeus ve Sappho'nun memleketidir.
Rodos, Onikiada'nın diğer adalarıyla birlikte, İtalya'nın 1947'de Paris Antlaşması'nı imzalamasıyla beraber Yunanistan'a katıldı.
Tüm bu bilgiler ışığında Sedef Adası ile ilgili merak edilen bir soru olan Sedef Adası kimin sorusunu şu şekilde yanıtlayalım: Sedef Adası, Mehmet Birgen ve kardeşi Esra Birgen'e büyük dedeleri Fethi Ahmet Paşa tarafından kalmıştır. Yani ada, günümüzde Birgen kardeşlerin mülküdür.
Yunanistan schengen bölgesinde yer aldığı için yeşil pasaportunuz yoksa Yunan Adaları'na geçmek için schengen vizenizin olması lazım. Feribotla veya cruise gemileriyle geçiyor olmak ne yazık ki bu kuralı değiştirmemektedir. Yani hiçbir Yunan adasına günübirlik bile olsa 'Vizesiz giriş' yapamazsınız.
Pasaportlarında İsrail vizesi veya İsrail'e giriş-çıkış damgalarıyla seyahat eden yabancıların İran, Kuveyt, Libya, Lübnan, Suriye, Sudan, Suudi Arabistan ve Yemen'e girmelerine izin verilmemektedir.
Böylelikle Umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları, toplam 114 ülkeye vizesiz, kapıda vize alarak veya e-vize alarak seyahat edebilmektedirler. 148 ülke ise hususi pasaport ve Hizmet Pasaportu sahiplerine vize uygulamazken 10 ülke kapıda vize vermektedir.
Sisam - Samos
O zaman Kuşadası'ndan kalkan feribotlara atlayın ve Türkiye'ye en yakın ada olan Sisam'a uğrayın. Diğer adalara oranla daha sakin bir hayatın devam ettiği Sisam, şehrin boğucu koşturmacasından uzaklaşmak için birebir. Her Yunan adasında olduğu gibi Sisam'da da restoranlar harika deniz ürünleri sunuyor.
Ege Denizi (Yunanca: Αιγαίο Πέλαγος: "Egéo Pélagos") veya Türkçe diğer adı ile Adalar Denizi, Balkan ve Anadolu Yarımadaları arasında, Akdeniz'e bağlı bir denizdir.
Türkiye'nin ikinci en büyük adası ise Balıkesir'de bulunan Marmara Adası'dır. Ada, 72,5 km kıyı şeridine sahiptir. Marmara Adası'nın yüzölçümü 117,18 kilometre karedir.
Bozcaada veya eski adıyla Tenedos (Yunanca: Τένεδος Ténedhos, Latince: Tenedus), Türkiye'nin üçüncü büyük, Ege Denizi'nde ise Gökçeada'dan sonra ikinci en büyük adası ve Çanakkale ilinin bir ilçesidir. Türkiye'nin (büyükşehir merkez ilçeleri hariç) köyü olmayan tek ilçesidir.
Cunda ya da Alibey Adası (Yunanca: Μοσχονήσι Moshonisi, Grekçe: Εκατόνησα Hekatonisa), idari bakımdan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada.
Gökçeada veya 1970 yılına kadar kullanılan adıyla İmroz (Osmanlıca: ايمروز, Yunanca: Ίμβρος Imvros), Çanakkale'nin bir ilçesi ve Türkiye'nin en büyük adasıdır. Ege Denizi'nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almaktadır. 91 km kıyı şeridine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri