AKP astronot Gezeravcı'yı uzaya gönderdi. Bileti, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı olan Mehmet Fatih Kacır, Paris'te Axiom Space'den 55 milyon dolara satın almıştı.
Yapımında hiçbir katkımız olmayan, bize hiçbir katkısı olmayacak olan bir uzay gemisiyle bir Türk astronotu, uzay gemisinin sahiplerine 55 milyon dolar ödeyerek uzaya göndermekle neleri yapmaktan vaz geçtik sorusu alternatif maliyet kavramının iyi bir örneğidir.
Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu için Türkiye'nin ödediği para 55 milyon dolar oldu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın, Ax-3 mürettebatıyla 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece 01.11'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na hareket edeceğini bildirdi. Uçuş maliyetini Space.com açıkladı: “Koltuk başına 55 milyon dolar alınacak.”
G14'e göre maaş alan bir astronot, tecrübesine göre yılda 95 bin 973 - 124 bin 764 dolar arası kazanıyor. G14'e mensup bir astronot ayda 10 bin 397 dolar maaş alabiliyor. NASA'da yönetici pozisyonunda olan astronotlar ise G15 tablosuna göre yılda 146 bin 767 dolara kazar maaş alabiliyor.
İlgili 15 soru bulundu
Alper Gezeravcı, bu yolculuğu ile 85 milyon vatandaşımızın heyecanını, geleceğini ve yüreğini de beraberinde uzaya taşıyor! Azminle, hedeflerinle, başarılarınla Gurur Duy Türkiye!” ifadelerini kullandı.
Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki İlk Türk Astronotumuz Alper Gezeravcı ile Canlı Bağlantı - YouTube.
Astronotlar uzayda 14 gün geçirecek. Uzay yolculuğu yaklaşık 1,5 gün sürecek.
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı TUA yönetimine atandı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) görevini tamamlayarak Türkiye'ye dönen ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu üyeliğine atandı. Gezeravcı'nın Cumhurbaşkanı Karar ile yapılan ataması Resmi Gazete'de yayımlandı.
Alper Gezeravcı, ilk Türk uzay yolcusu oldu. Türk Hava Kuvvetleri'nde 15 yıl savaş pilotluğu yapan 44 yaşındaki Alper Gezeravcı'nın da aralarında bulunduğu Ax-3 ekibi, Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan fırlatıldı.
NASA'da eğitim süreci yaklaşık 2 senedir. Bu rakam ESA astronotları için ise 40 ay olarak planlanmıştır. Bu eğitimde, astronot adayları; matematik, astronomi, fizik, jeoloji, meteoroloji, denizbilimi, navigasyon, yörünge mekaniği, materyal işleme ve uzay mekiği gibi teorik bilgiler üzerine eğitim alırlar.
Türkiye'de Türk Dil Kurumu tarafından 2005 yılında "Astronot" sözcüğü için Türkçe karşılık olarak "gökmen" ve "uçman" sözcükleri önerilmiştir. 2021 yılında ise Türkiye Uzay Ajansı başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım Özbekçede "astronot, uçurcu" anlamında bulunan Arapça-Farsça kökenli "fezagir" sözcüğünün kullanılmasını ...
Alper Gezeravcı'yı uzaya götüren SpaceX firmasına ait Dragon kapsülünün üretim aşamasında görev alan uçak ve uzay teknisyeni Samet Saray, ülkesinin ilk uzay yolculuğunun yapıldığı uzay aracının üretiminin birçok aşamasında görev aldı.
Gezeravcı, 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek üzere uzaya gönderilecek. Fırlatma töreni birçok ilden izlenebilecek. Peki, ilk Türk Astronot'un (Alper Gezeravcı) uzay yolculuğu saat kaçta, nasıl izlenecek?
Bir uzay giysisinin fiyatı yaklaşık 12 milyon dolar olarak belirlenmiştir. Her astronot için özel bir uzay giysisi yapılmamasının yanında, üzerinde herhangi bir problem olmadığı sürece uzun yıllar boyunca tekrar tekrar kullanılabildiği düşünüldüğünde uygun maliyetli olduğu söylenebilir.
Uzay yolculuklarının son modası turizm. Bilet fiyatları 200 bin dolardan başlarken konaklamanın maliyeti ise 9.5 milyon dolar. TURSAM tarafından hazırlanan rapora göre uzay turizmi sektörü 2030'a kadar 4 milyar dolarlık büyüklüğe.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün boyunca kalacak olan Gezeravcı'nın 13 bilimsel deney yapacağı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'da ilk uzay görevi için bir mesaj yayınladı.
Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek olması nedeniyle 19 Ocak 2024 TSİ 00:49'da gerçekleştirilecek olan Fırlatma Töreni, İstanbul Taksim Meydanı ve Ankara Kızılay Meydanı'ndan takip edilebilecek.
Uzayda 1 saat, Dünya'da 7 yıl" ifadesi bir mit olarak kabul edilmektedir ve gerçek bilimsel gerçeklikleri yansıtmamaktadır. Zamanın algılanışı, görelilik kuramı çerçevesinde ele alındığında, bir nesnenin hızı ve yerçekimi etkisiyle zamanın akışında gözlemlenebilecek değişiklikler olabilir.
ISS uzayda saniyede 7670 metre hızla hareket ediyor, bu gerçekten büyük bir hız, Dünya'nın da eksen dönüş hızı saatte 1670 km. yani saniyede 465 metre.
Buna göre, uzayda Dünya'dan daha yüksek bir hızda hareket eden ve daha düşük bir yerçekimi kuvvetine maruz kalan bir astronotun saati, Dünya'daki bir insanın saatinden daha yavaş işler. Bu da, astronotun Dünya'ya döndüğünde, Dünya'daki insanlardan daha az yaşlanmış olacağı anlamına gelir.
Soru 5: Yolculuk ne zaman başlıyor? Türkiye saatiyle 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece 01.11'de Alper Gezeravcı, ilk insanlı uzay misyonu için yola çıkmış olacak. Mürettebatı taşıyacak aracın 1,5 gün sürecek yolculuk sonunda, 19 Ocak saat 13.15'te Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmesi bekleniyor.
2 Ekim 1991 tarihinde uzaya gönderilen bir de Türk kozmonot var. Adı Toktar Ebubekirov (Aubakirov). Uzayda 8 gün kalmış.
Alper Gezeravcı (d. 2 Aralık 1979; Silifke, Mersin), Türk Hava Kuvvetleri'nde askerî pilot, Türkiye Uzay Ajansı yönetim kurulu üyesi, uzaya çıkan ilk Türk astronot ve uzaya giden 610. insan.
Ocak 2024'te fırlatılması planlanan ve yaklaşık 14 gün sürmesi beklenen uçuş, Axiom Space tarafından gerçekleştirilecek ve bir Crew Dragon uzay aracı kullanılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri