Ay yıldız, al bayrak, al sancak. Kırmızı arka plan üzerine beyaz hilal ve beş köşeli yıldız. Efsaneye göre bayraktaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilâl biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk bayrağının görüntüsü oluşur.
Bu fikir nereden geldi? Yaygın inanışa göre, Osmanlıların 1448'de, düşmanlarını ağır bir yenilgiye uğrattığı Kosova savaşından sonraki gece; savaş alanında oluşmuş kan gölünün üzerinde gökyüzünden yansıyan hilal ve yıldız yan yana görünmesinden ilham alınarak tasarlandığına inanılmıştır.
Bir görüşe göre,Türk Bayrağı'ndaki hilal İslamiyeti; yıldız ise Türklüğü temsil eder. Kırmızı renk ise toprağa karışan kanı temsil eder. Page 5 Bir başka görüşe göre,Ay-Yıldız Orta Asya'dan gelen Türklüğü, kırmızı zemin ise vatanı temsil etmektedir.
Ay-yıldız İslam devletlerinde ilk olarak Arap – Sasani sikkelerinin ön ve arka yü- zünde görülmektedir. Türkler İslamiyet'i kabul etmeleriyle birlikte bayraklarında hilâli İslam sembolü olarak kullanmışlardır.
Sabahyıldızı aslında yıldız değil. Dünyamıza en yakın gezegen olan, yıldız gibi parıldayan bu gezegenin adı hepimizin bildiği “Venüs” .
İlgili 43 soru bulundu
Ay Yıldız'ın Hikâyesi
Ay yani hilâlin çok eskiden beri Türkler'de kullanılan bir sembol ve millî simge olduğu bilinmektedir (Esin, 313-359). Eski Türk sancak ve kumaşlarında ay ve bunun içinde çok şualı bir motif bulunmaktadır. Ancak bu şualı motifin bir yıldız değil güneş simgesi olduğunu iddia edenler de vardır.
Kosova Savaşı (1389) sonrası savaş alanında şehit. kanları birikintisi üzerine yansıyan ay ve yıldız; o gün. Türk bayrağının ilk sembolü olmuştur.
Sekiz köşeli yıldız şekil bilimine göre zafer anlamı taşımaktadır. 1844 yılında Abdülmecid dönemindeki Tanzimat sürecinde bayraktaki yıldız beş köşeli şeklini almıştır. Beş köşeli yıldız insanı sembolize etmektedir.
Rivayete göre savaşın gerçekleştiği 28 Temmuz 1389 günü gökyüzünde belirgin şekilde görünen Jüpiter ve hilal şeklindeki ay, savaş meydanında askerlerden akan kanın üzerine yansıma yapmış ve bugünkü Türk bayrağına benzer bir şekil oluşmuştur.
Kamerî ayların on dördüncü gecesindeki Ay'ın bedir hâli; yani dolunay evresi, Ay'ın en parlak dönemi ve en güzel görüntüsü olmasına rağmen, bayrağımıza niçin onun en az ışık verdiği ve en az belirgin olduğu yay biçimindeki şekli, yani hilal evresi sembol olarak seçilmiştir.
1. Bayrak bir milletin sembolüdür. Bayrak bir milletin varlığının ve bağımsızlığının sembolü, tarihinin hatırasıdır. değeri; pamuk, atlas ve ipekten yapılmasına bağlı olmayıp, temsil ettiği milletin kıymeti ile ölçülür. devletin hakimiyetini, bağımsızlığını ve şerefini temsil ettiği için bayrağa saygı gösterilir.
İMAN - AHLAK - ADALET anlamını taşır. ve rivayetlere görede İslamın üç kıtada yayılışını temsil eder. Osmanlı bu bayrağı benimseyip, kullanıp bu üç kıtaya da hükmetmiştir. diğer bir rivayete göre de kutsal olan üç ayları temsil eder.
Falda ve Tabakta Ters Hilal Çıkması Anlamı
Özellikle bu müjdeli haberin evlilik üzerinden bir bebek anlamı taşıdığını söylemek mümkündür. Huzurlu ve mutlu bir aile hayatı ile beraber maddi açıdan sorunları geride bırakmak biçiminde delalet eder.
Türk bayrağı, ilk olarak 1844 yılında Tanzimat döneminde kabul edilmiştir. Türk bayrağının tasarımı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından kabul edilen bir bayrak tasarımının sonucudur.
Bizans surlarına Türk bayrağını ilk diken Ulubatlı
Bayrak tesliminde neden 3 kez öpülüp alına konur? Üç zamanın sayısıdır: Geçmiş, şimdi ve gelecek. Doğum, yaşam ve ölüm.
Türk Bayrağının Tarihi
Bunun nedeni Türk bayrağında yer alan ay ve yıldızın Türk ve İslam tarihinde öncelerde de sık sık kullanılmış olmasıdır. Ancak bugün kullandığımız Türk bayrağına en yakın bayrağın 1. Kosova Savaşı sonrası kullanılmaya başlandığını söyleyelim.
Osmanlı Devleti'nin kuruluşu ile devletin varlığının sembolü olarak Selçuklu Hükümdarı tarafından Osman Gazi'ye Ak Sancak gönderilmiştir. Ak Sancağın Yavuz Sultan Selim devrine kadar tek sancak olarak devam ettiği bilinmektedir.
Örneğin bir yandan da Türk Bayrağı'nın şimdiki kullanımına en yakın halinin 18. yüzyılda, Osmanlı İmparatorluğu'nun Padişahı III. Selim döneminde olduğu bilgisi var.
Sol üst köşedeki mavi dikdörtgenin içinde ülkenin eyaletlerini simgeleyen 50 adet beyaz yıldız vardır. On Üç Koloni ABD'nin kurucu devletleridirler.
29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye'de cumhuriyetin ilanı sonrasında, Osmanlı İmparatorluğu'nun son bayrağı olan kırmızı zemin üzerine beyaz ay yıldızlı tasarım,2994 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile standartlaştırılmıştır.
İpliği nurdur. / Bayrağın piri Abdülvahab Gazi'dir. (Abdülvahap Gazi Peygamber'imizin sancaktarı olup, Sivas'ta yatmaktadır.) / Bayrak büyük- tür. / Bayrak Milleti/Devleti, sancak orduyu temsil eder. / Devlet / Millet bü- yüktür.
Osmanlı Devlet Nişanı'nın içinde iki tane bayrak vardır. Kırmızı zeminde hilal ve yıldız bulunan bayrak Osmanlı Hanedanı'nı, yeşil zemindeki bayrak halifeliği simgelemektedir.
Doğu Türkistan Bayrağı Anlamı
Mavi renginin özgürlüğü ve sonsuzluğu simgelemesi bu bayrakta mavi rengin bir deniz gibi kullanılıyor oluşundan bellidir. Sömürgeden kurtuluşun ve bağımsızlığın adıdır. Aynı zamanda bitmeyen bir inancın da simgesidir.
IYI yazılı bu mavi bayrak, Kayı Boyu sancağıdır. Her çarşamba saat 20:00'de TRT1 ekranlarında milyonları ekrana kilitleyen Diriliş Ertuğrul dizisi ile daha da gündeme oturan bu bayrak, Osmanlı'nın da soyunun dayandığı, Oğuzların Bozok kolundan bir boya aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri