Kuramsal araştırma, yeni bir kavram önermek, mevcut kuramları iyileştirmek, bir kavramı açıklamak veya tanımlamak için farklı kuramları inceler. Bilgi artışını öngörür, bilimsel yasa ve kuramları test eder. Kuramsal araştırma, kuramsal bilgi alanına yeni bilgiler eklemek amacı ile yapılan araştırmalardır.
Başka bir ifadeyle, kuramsal bilgi, bilimsel bilgidir denilebilir. Hoy ve Miskel de (1987) bilimin amacını, kuramlar üretmek olarak belirtiyor ve kuramsal bilgiyi, bilimsel yollarla elde edilen bilgi olarak değerlendiriyor.
Temel Araştırmalar (Bilimsel, Kuramsal, Basic Research): Kuramlara dayanarak, varsayımlar geliştirerek, bunları test ederek, sonuçlarını bilimsel olarak yorumlayarak ve ortaya çıkararak yapılan araştırmalardır.
Kavramsal araştırma, araştırmanın belirli bir konu hakkında halihazırda mevcut olan bilgilerin gözlemlenmesi ve analiz edilmesi yoluyla yürütüldüğü bir metodoloji olarak tanımlanmaktadır. Kavramsal araştırma, herhangi bir pratik deney yapılmasını içermez. Soyut kavramlar veya fikirlerle ilgilidir.
Kuramsal çerçeve, yeni bir kuramın gelişim sürecine bir temel oluşturmak için o konuyla ilgili kuramların, ilgili kavramların ve deneysel araştırmaların sentezlenmesi anlamında da kullanılmaktadır (Rocco ve Plakhotnik, 2009).
İlgili 27 soru bulundu
6.2. KURAMSAL TARTIŞMA : Kuramsal çerçevede, tezde benimsenen bilimsel yaklaşım kuramsal olarak gerekçelendirilir. Bu kısımda tezin problemi ile ilgili kuramsal temel belirlenir ve konunun bu temele dayalı olarak hangi çerçevede ele alınacağı tartışılır.
Kuramsal temeller sırasıyla; Tarihi, ekonomik, sosyal(toplumsal), bireysel, konu alanı, psikolojik ve felsefi temellerdir. Genel olarak en çok felsefi ve toplumsal temelden soru gelmektedir.
3) Kuramsal çerçevenin, araştırmanın yapılma gerekçesi ile birlikte, belirlenen problemin nasıl ele alınacağını da kapsaması gerekir. 4) Kuramsal çerçeve doğrultusunda araştırma sorularına cevap arandığı okuyucuya hissettirilir ve araştırmaya temel oluşturan bakış açısı veya açıları bu yolla netleştirilir.
Kavramsal Çerçeve'de finansal raporlamanın amacından hareketle bir işletmenin performansı ve finansal durumunda meydana gelen değişiklikler ile ilgili karar verme sürecinde bilgi kullanıcılarına faydalı olacak finansal bilgiyi sağlamaktır.
Teorik çerçeve, olguları veya aralarındaki ilişkileri açıklayan veya tahmin eden birbiriyle ilişkili kavramlar, tanımlar ve önermeler kümesidir. Araştırma sürecine rehberlik etmek için kullanılan bir yapı veya fikirler çerçevesidir ve üzerinde çalışılan temel kavramların düzenlenmesine ve tanımlanmasına yardımcı olur.
• Kuramsal örnekleme:
Strauss'un ortaya attıkları bu kavram, araştırma sorusunun yanıtı olabilecek kavramların ve süreçlerin tekrar etmeye başladığı aşamaya (doyum noktası) kadar veri toplamaya devam edilmesini gerektiren bir örnekleme yaklaşımıdır.
Kuramsal Süreç
Bilimsel yöntemin kuramsal sürecini oluşturan açıklama; betimlenmiş olguları, olguların ilişkilerini yansıtan olgusal genellemeleri bazı kuramsal kavram veya genellemelerle anlaşılır hale getirmeyi amaçlar. Açıklama aracı olarak hipotez, kuram, yasa ve öngörü gibi kavramlar kullanılır.
Teori veya kuram, bilimde bir olgunun, sürekli olarak doğrulanmış gözlem ve deneyler temel alınarak yapılan bir açıklamasıdır. Kuram, herhangi bir olayı açıklamak için kullanılan düşünce sistemidir. Genel anlamda kuram, bir düşüncenin genel, soyut ve ussal olmasıdır.
Kuramsal TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Kuramla ilgili, kuram durumunda bulunan, kuram niteliğinde olan, nazari, teorik, uygulamalı karşıtı
Bir kuram, doğal dünyanın yasaları, hipotezleri ve gerçeklerini içerebilen bir yönünün iyi kanıtlanmış bir açıklamasıdır. Örneğin yerçekimi kuramı, elmaların neden ağaçlardan düştüğünü ve neden astronotların uzayda yüzdüğünü açıklar.
* Kuram kavramı teori ile aynı anlamda kullanılmaktadır.
Kavramsal analiz daha çok sosyal bilimlerde kullanılan bir yöntemdir. Burada araştırmacı bir teoriyi parçalara ayırarak daha derinlemesine bir inceleme yapar. Bu yöntemde bir hipotez oluşturulur. Daha sonra “Neden?” sorusu üzerine felsefi bir yaklaşımla gidilir; soru derinlemesine irdelenir ve bir sonuca varılır.
Araştırma tasarımı için bir temel sağlar: Kavramsal çerçeve, temel kavramları, değişkenleri ve bunlar arasındaki ilişkileri özetleyerek araştırma çalışması için bir plan sağlar. Bu, araştırmacıların mantıklı, yapılandırılmış ve odaklanmış bir çalışma tasarlamalarına yardımcı olur.
Kavramsal Çerçeve, ilgililerin kullanımı için hazırlanan ve sunulan finansal tabloların tabi olacakları usül ve esasları belirlemektedir.
Kavramsal analiz nedir ve nasıl çalışır? Kavramsal Analiz Araştırması tutarlı bir anlayışa sahipken netleştirmeyi teşvik etmek için bir kavramın daha basit unsurlara incelenmesi olarak tanımlanabilir; analiz, kavramın atıfta bulunduğu çeşitli yönleri ayırt etmeyi, analiz etmeyi ve temsil etmeyi içerebilir.
Ampirik Araştırma: Ampirik araştırma deney veya gözlem yapılarak verilerin elde edildiği araştırmalardır. Ölçme: Bilimsel açıdan ölçme, nesnelere, olaylara ve bireylere sayılar ve semboller verme süreci anlamını taşır. Bu süreç sayılar ve semboller ile ölçülebilen özellikler arasındaki ilişkiyi yansıtmalıdır.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Eğitim felsefesi, verilen eğitimlerim hem bireye hem de topluma faydalı olmasını amaçlayan bir disiplindir. Realizm ve Pragmatizm gibi felsefi akımlardan etkilenen bu felsefenin ilkeleri Daimicilik (Perennializm) - İlerlemecilik - Yeniden Kurmacılık ve Esasicilik olmak üzere dört ana başlıkta toplanır.
Türkiye eğitim sisteminin felsefi temelleri düşünüldüğünde mevcut felsefi akımlar içerisinde idealizm, natüralizm, ilerlemecilik, pragmatizm, muhafazakarlık ve materyalizm gibi felsefi akımların etkisi olduğu söylenebilir.
Maddecilik, özdekçilik veya materyalizm, her şeyin maddeden oluştuğunu ve bilinç de dahil olmak üzere bütün görüngülerin maddi etkileşimler sonucu oluştuğunu öne süren, a priori olan hiçbir metafiziksel kavramı kabul etmeyen felsefe kuramıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri