Bu bayrakta hilal ile birlikte sekiz köşeli yıldız kullanılmıştır. Sekiz köşeli yıldız şekil bilimine göre zafer anlamı taşımaktadır. 1844 yılında Abdülmecid dönemindeki Tanzimat sürecinde bayraktaki yıldız beş köşeli şeklini almıştır. Beş köşeli yıldız insanı sembolize etmektedir.
Türk bayrağında kullanılan 8 köşeli yıldızın zaferi temsil ettiği bilinmektedir. Abdülmecid tarafından ilk defa kullanılmaya başlanılan ve günümüzde de kullanılan 5 köşeli yıldız ise insanı temsil etmektedir.
Bu doğrultuda 1. Kosova muharebesinde şehitlerin kanlarının yere yansıması ile beraber ay ve yıldız üzerinden bayrağının oluştuğu söylenir. Aynı zamanda başka kişilere göre ise hilal İslamiyet'i ya da eski Türk Devletindeki Gök Tanrıya anlatır. Yıldızlar ise Türk tarihini ön plana alır.
Türk bayrağı, beyaz ve kırmızı renklerden oluşur. Beyaz renk, barış, saflık ve özgürlüğü, kırmızı renk ise Türk halkının özgürlük, bağımsızlık ve kanı için verilen mücadeleyi simgeler.
dünyanın en şanlı bayrağıdır!
İlgili 28 soru bulundu
Türk bayrağı ilk olarak Anadolu Selçuklu hükümdarı II. Mesud tarafından Osman Bey'e gönderilen beyaz renkli sancak olarak görülür. 15. yüzyıldan sonra al bayrak I. Selim dönemindeki Çaldıran Muharebesi'nde ise yeşil bayrak kullanılmaya başlanmıştır.
Ters bayrak, bayrağın normalde dalgalanan tarafının yerine ters şekilde gösterilmesidir ve protesto olarak kullanılır. Türk kültüründe savaş ve savaşa hazırlık dönemlerinde açılır ve savaş işareti olarak kabul edilir. İstiklal Savaşı sırasında da kullanılan bir parola ve işarettir.
Türk Bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 3. maddesine göre, “şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.”
Bayrak tesliminde neden 3 kez öpülüp alına konur? Üç zamanın sayısıdır: Geçmiş, şimdi ve gelecek. Doğum, yaşam ve ölüm.
Al renkli zemin üzerine beyaz hilal ve yıldız konarak oluşan bayrak mevcut şekliyle ilk olarak 1844 yılında Abdülmecit dönemindeki Tanzimat sürecinde kabul edilmiş, Cumhuriyet döneminde 29 Mayıs 1936'da 2994 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı olarak kanunlaşmıştır.
atatürk, zamanında ay yıldız'ın arapları ve müslümanlığı çağrıştıracağı ve birazda orjinal bir bayrağa sahip olma isteği ile mavi renk bayrağın üzerine yeşil renkte bir kurt kafasının olduğu bayrağı tc'nin bayrağı olmasını istiyordu. bu bayrak göktürkler'in bayrağıydı ve bizim türk olduğumuzu vurguluyordu.
Kiminiz ters asılmış bayrağı gördüğünüzde bunun yanlışlıkla yapıldığını düşünebilirsiniz. Ancak konu oldukça farklı. Ters açılan ya da asılan bayrağın birçok anlamı vardır. Asıl anlamı protesto olsa da bir nevi 'savaş' çağrısı olarak da ifade edilebilir.
Ay-yıldız İslam devletlerinde ilk olarak Arap – Sasani sikkelerinin ön ve arka yü- zünde görülmektedir. Türkler İslamiyet'i kabul etmeleriyle birlikte bayraklarında hilâli İslam sembolü olarak kullanmışlardır.
Rüzgarda daha rahat dalgalanır. Dikdörtgen bayraklar asılı dururken de rüzgarda da daha rahat tanınabilir. Ayrıca üretimi, katlaması, saklaması ve çeşitli boyutlara uygulanması daha kolaydır.
Ay Yıldız'ın Hikâyesi
Ay yani hilâlin çok eskiden beri Türkler'de kullanılan bir sembol ve millî simge olduğu bilinmektedir (Esin, 313-359). Eski Türk sancak ve kumaşlarında ay ve bunun içinde çok şualı bir motif bulunmaktadır. Ancak bu şualı motifin bir yıldız değil güneş simgesi olduğunu iddia edenler de vardır.
Bayrakta sadece iki renk vardır; kırmızı ve beyaz. Bayraktaki hilal ve yıldız, Osmanlı bayrağından gelir. Kırmızı renk, Türk Kurtuluş Savaşında ölen şehitlerin kanını temsil eder. Beyaz renk ise temizliği temsil eder.
Bayrağı öpmek ve selamlamak, millete olan saygıyı yansıttığı sürece sakınca yoktur.
Allah yoksullara yardım etmeyi, ihsan eylemeyi, sadaka vermeyi emreder.
Peki 3 sayısı neden bu kadar önemlidir? 'ÜÇ'ÜN ANLAMI: Üç; maddenin kapsadığı üçlü öğeleri temsil eder. Mesela üç boyut ya da ateş, su, hava gibi. Bu, hem erkekliği hem de bütün doğada tanrısal birliğin mutlak ve zorunlu olan varlığını (ruh, can ve bedeni) gösterir.
Edirnekapı Şehitliği ve TRT Yerleşkesi'nde bulunan, 115 metrelik rekor yüksekliğe sahip bayrakların her birinin ağırlığının 103 ton olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bayrak direklerinin alt çapı 349 santimetre, üst çapı ise 95 santimetredir.
Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya uniforma şeklinde giyilemez.
Bu nâslar dikkatle incelendiğinde görülüyor ki; bayrak, sancaktan küçüktür, sancak bayraktan büyüktür.
Ters bayrak Türklerde savaş ve savaşa hazırlık dönemlerinde açılır. Savaş işaretidir. Resmini gördüğünüz bayrak İstiklal Savaşı zamanında açılmış bir paroladır, işarettir.
SANCAĞIN ÜZERİNDE; ALLAH, VATAN, NAMUS, İTTİHAD YAZMAKTADIR. OSMANLININ SON DÖNEMİNE DAMGASINI VURMUŞ BİR SANCAKTIR. İNCİ KADİFE ÜZERİNE NAKIŞ İŞLEMEDİR.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Zafer Partililer sosyal medyada "ters bayrak akımı" başlattı. Ters bayrağın, Türk geleneğinde 'savaş' anlamına geldiği ve İttihat ve Terraki'nin de savaş esnasında 'ters bayrak' kullandığı öne sürüldü.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri