Sirke asidik, karbonat ise zayıf bir madde. İkisi karıştırıldığında birbirlerini etkisiz hale getiriyorlar.
Çamaşırlarınızı yıkarken makinenizin deterjan gözüne deterjanla yarım su bardağı karbonat ekleyin. Makineniz durulama aşamasına geçtiğinde ise sirke ekleyin. Bu yöntemle tülleriniz eskisinden de beyaz olabilir. Sirke, bakterileri öldürür ve çamaşırlarınızı yumuşacık yapar.
Sirke Karbonat ile Temizlik
Bu karışım ile fayansların arasındaki sararmış alanları kolayca temizleyebilir, fayans aralarının kirli görünümünden kurtulabilirsiniz. Ayrıca dibi tutan tava ve tencerelerinizi de bu karışımla temizleyebilirsiniz.
Bu deneyde malzemelerin kabarmasının nedeni sirke ile karbonatın arasındaki kimyasal reaksiyon. Bu reaksiyon sonucu karbondioksit adlı gaz ortaya çıkıyor ve kabarma oluşuyor.
HER DERDE DEVA: SİRKE
1 çay bardağı sirke ve 1 yemek kaşığı karbonatı karıştırın. Üzerine biraz su ekleyin. Karışımı lekeye uygulayın, 20 dakika bekleyin ve durulayın. Sirkeyi tuz ile karıştırarak dolap veya sandıkta küflenen kumaşlardaki lekeleri de temizleyebilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
İnatçı lekelerin ne kadar yıkarsanız yıkayın çıkmamasından şikayetçiyseniz bir de beyaz sirkeye şans verin. Bunun için ilk yöntem önce lekeli çamaşırı soğuk suda elde yıkamak, ardından lekenin üzerine beyaz sirke dökmek. Ardından makinede normal şekilde yıkamak.
Yine düzenli kullanımda etkisini gösteren bir başka nokta ise lekeler ve cilt beyazlatma işlemi. Güneş lekelerine iyi geldiği bilinen elma sirkesi, cildi beyazlatmada da gösterdiği üstün performans ile kalpleri fethediyor.
Karbonatlı ve sirkeli su karışımı gastrik pH seviyenizi dengelemeye yardımcı olur ve mide ekşimesiyle savaşır. Aynı zamanda pek çok faydasının yanı sıra sindirimi de iyileştirir.
KARBONAT + SİRKE = SU (ETKİSİZ TEMİZLİK)
Burada sirkede bulunan asetik asit ve kabartma tozu içerisinde bulunan sodyum bikarbonat tepkimeye girer ve karbonik asit oluşur. Kararsız yapıdaki karbonik asit, karbondioksit ve suya ayrılır. Karbondioksit havaya karışır ve elimizde sadece aşırı seyreltik sodyum asetat kalır.
Işık altında saçlar ayrıldıktan sonra ense kısmına ve kulak diplerine bakılmalıdır. Sirkeler kepeğe benzer ancak kepeğe göre daha yapışık ve parlaktırlar. Kepekler tarandığı zaman dökülürken sirkeler dökülmez. Sirke olduğu zaman saçlarda kaşıntı meydana gelir.
Sirke ve karbonat karışımı ile beklettiğiniz kirler yumuşayacak ve kolaylıkla temizlemenize yardımcı olacaktır.
Eğer istenilirse karbonatlı sudan sonra sebze ve meyveler sirkeli suda da yıkanarak bakterilerden ve diğer tüm zararlılardan tamamen arındırılabilir.”
Çamaşır suyu ve sirkeyi karıştırmak; solunduğunda cildinize, gözlerinize, boğazınıza ve ciğerlerinize ciddi zarar verebilecek klor gazı oluşturur ve “hasar” ifadesi burada aslında üçüncü derece yanıkları ifade ediyor. Çamaşır suyunu ya da sirkeyi klorla karıştırmak ve herhangi bir şeyle karıştırmak önerilmez.
Karbonat mide sorunlarına ve hazımsızlığa iyi gelmektedir. Hazımsızlık sorunu çeken kişiler bir bardak suya bir tatlı kaşığı karbonat ve biraz bal eklediklerinde hazımsızlık sorunları da çözülür. Bu karışım aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücuttaki tüm toksinler ise idrar yolu ile birlikte atılır.
Karbonatla bit temizleme de mümkündür. Karbonatlı suyu saçınızda bekletip ardından ince tarakla bitleri temizleyebilirsiniz. Sonrasında saçlarınızı bol suyla durulayın. Birkaç tekrarın ardından saçtaki bitler temizlenecektir.
Bunu deneyde kullanılan sirke asit özellikte, karbonat ise baz özellikte maddelerle gerçekleştirdik. Bu maddeler bir araya geldiklerinde tepkimeye girdiler. Buna bağlı olarak; tepkime sonucunda ise karbondioksit gazı açığa çıktı. Devamında ise karbondioksit gazı sayesinde, şişenin ağzındaki balon şişti.
Karbonat veya sodyum bikarbonatın doğal hali kristaller biçimindedir ama genelde ince bir toz halinde bulunur. Karbonat bakteri ve mantarı yok eder, mikropları temizler ve şişkinliği giderir.
LİMON, LİMON SUYU VE KARBONAT KARIŞIMI
Aynı şekilde yine dişleriniz beyaz ve parlak bir görüntüye ulaşır. Karbonat ve limon suyu sayesinde hazımsızlık, aşırı şişkinlik, kramp ve mide ekşimesi semptomları ortadan kaybolur.
Tüm vücudu toksin ve mikroplardan arındıran sirkeli limonlu su, damar yollarını da temizleyerek kalp krizi riskini en aza indirir. Özellikle sabahları aç karnına ılık su ile hazırlanmış limon ve sirke karışımı tüketmek kalp sağlığını korumaktadır.
Karbonat Tuz ve Elma Sirkesiyle Diş Beyazlatma
Karışım macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Sonra bu karışıma diş fırçasını batırarak dişlerinizi fırçalayın. Bir hafta boyunca günde 1 defa uygulanacak bu yöntemle dişleriniz eskisine oranda daha beyaz bir hale gelecektir.
Bulaşıklar İçin Sirke Kullanımı
Pırıl pırıl bardaklar ve inatçı lekeler için basit yöntemler mevcuttur. Yanmış yemek kalıntıları ve yağlı bulaşıkları temizlemek için bulaşıklara sirke dökün ve bir süre bekletin. Sonra azıcık bulaşık deterjanı ile yıkayıp durulayın. Lekelerin hemen çıktığını göreceksiniz.
Saf elma sirkesi içmenin mide ve yemek borusu gibi sindirim sistemine zarar verme riski bulunur. Elma sirkesi, yemeklere eklenerek veya su ile seyreltilerek tüketilebilir. Bu sebeple suya veya çaya 1 ila 2 yemek kaşığı sirke ekledikten sonra tüketmek sağlık açısından doğru bir uygulama olacaktır.
Karbonat, su ve sirke ile hazırlanan karbonat sirke maskesi, peeling etkisi ile ciltteki gözenekleri açar ve ölü hücreleri uzaklaştırır. Ayrıca karbonat maskesi sivilce için en uygun maskelerden biridir. Karbonat maskesi saç için de kullanılabilen bir yöntemdir.
Karbonatın en önemli faydaların birisi olarak cilt gözeneklerini temizlemesi görülür. Cilt gözeneklerini temizler ve cilt için gerekli nemlendirmeyi yapar. Ayrıca ciltteki lekelenmeleri de yine karbonat ile geçirebilirsiniz. Ciltte sadece lekelenme değil ayrıca yara izlerini de karbonat geçirmektedir.
CİLT RENGİNİ AÇAR
Cilt ten renginin açılmasını sağlar. Daha aydınlık ve ışıl ışıl bir cilt görünümü verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri