yazıt, kitap, mektup gibi anlamlara geliyor. moğolcaya klasik t-ç değişmesiyle biçig olarak geçmiştir.
Bitig sözcüğü ise kitap anlamındadır. Irk Bitig, günümüz diline fal kitabı ya da kehanet kitabı olarak çevrilebilir. Kitabın adı 101. sayfada açıkça Irk Bitig olarak kaydedilmiştir.
Ötüken, kelime anlamıyla Toprak Ana anlamına gelir.
Orhun Abideleri'nde bahsi geçen bu bölge, Bilge Kağan Yazıtı'nda da Türk İlinin Yüreği olarak tanımlanır.
Özet Şehir kültürünün ilk sözlü abidesi olan Irk Bitig, IX. yy. da Göktürk alfabesi ile yazıya alınmış ve iyi-kötü zıtlığı üzerine kurulmuş fal kitabıdır. Asonans kafiye üzerine kurulan Irk Bitig, yaşamdaki olayları ve hadiselerdeki reelliği yansıtması ve fal açma özelliği bakımından önemli bir eserdir.
Giriş: 1.1. Irk Bitig: Irk Bitig, Taygüntan manastırında genç bir mürit (kim) tarafından ağabeyi Sangun İtaçuk için “Pars yılının ikinci ayının on beşinci gününde (9. yy)” yazılmış bir fal kitabıdır. Runik harflerle kitap hâlinde yazıldığı bilinen Irk Bitig, Doğu Türkistan'da “Bin Buda Mağaraları”nda bulunmuştur.
İlgili 28 soru bulundu
Uygur Türkçesi döneminden kalan önemli mensur eserlerin başında gelen Irk Bitig tahminen 930 yılında yazılmıştır.
Hikâyesi Eski Uygur döneminde, Irk Bitig ise eski Türk runik yazı sistemiyle yazılmıştır.
Türk budizmini anlama noktasında bize büyük katkı sağlayan Altun Yaruk, ihtiva ettiği Uygurca dil malzemesiyle de paha biçilmez bir hazine niteliğindedir. Uygurca çevirinin iki versiyonu vardır: St. Petersburg yazması ve Berlin versiyonu.
Altun Yaruk, Uygur bilgini Beşbalıklı Şingko Şeli Tutung tarafından X. yüzyılda, Çince'den Eski Uygurcaya çevrilen Mahayana Budizmine ait bir sutra kitabıdır.
Çoğu çeviri mahiyetinde olan ilahiler, hikâyeler, fal kitapları ve şiir mecmuaları bu dönemin zengin muhtevasını teşkil etmektedir. Özellikle Buda'nın hayatını ve Budizm'in felsefi dünyasını anlatan ve Sanskritçe adı Suvarnaprabhasa-sutra olan Altun Yaruk Sudur da dönemin önemli eserlerindendir.
Göktürkler, 542'ye kadar Altay Dağları'nın güney eteklerinde yaşamışlardır. Çin kaynakları, ittifakla Göktürklerin Hunlardan geldiğini ifade etmektedir. Göktürkler, "Aşina" adını taşıyan ve kelime anlamı olarak kurt neslini ifade eden bir Hun ailesine mensupturlar.
Göktürkler veya Kök Türkler (Göktürkçe: 𐱅𐰇𐰼𐰰:𐰜𐰇𐰛 Kök Türük veya 𐱅𐰇𐰼𐰛 Türk; Çince: 突厥/تُكِئ; pinyin: Tūjué), Orta Çağ'da Orta Asya'da göçebe bir Türk halkları konfederasyonuydu.
Göktürk yani diğer adı ile Köktürk Devleti'nin kurucusu Bumin Kağan'dır. 2. Göktürk Devletinin kurucusu ise Kutluk Kağan'dır. 1.
Türk Dil Kurumu'nun tanımına göre sembollerle anlatılan metinlere alegorik denir. Alegori, "yaygın açık eğretileme (metafor)" özelliği de gösterir.
Bilinen adıyla Irk Bitig, gerçeğiyle fal kitabı, 9. yüzyıl başlarından kalmış, runik harfli, Uygurca tek yazma eserdir. Kitap biçiminde yazılmış eser bize kadar gelebilmiş tek eski Türkçe yapıttır. Doğu Türkistan'da, Bin Buda mağaralarında, bilmediğimiz bir tarihte bulunmuştur.
İHTİVÂ (ﺍﺣﺘﻮﺍﺀ) i. (Ar. ḥavāyet “toplamak”tan iḥtivā') İçine alma, içinde bulundurma, şâmil olma: Bu sözler… belki de bütün bir sanatın düstûrunu ihtivâ eder (Ahmet Hâşim).
uygurlarda anlatı, masal anlamında kullanılmıştır. avdan adı ile de bilinir.
Uygurlar dönemine ait olan Altun Yaruk, Uygurcaya çevrilen en hacimli sudur olarak nitelendirilir ve Budist Uygur metinlerinin de en önemlilerindendir. Beş Balıklı Şıngku Seli Tutuƞ tarafından Çinceden Uygurcaya çevrilmiştir. Eser Uygur dönemi metinlerinin genelinde olduğu gibi dini niteliklidir.
Bu inanç sistemi Uygur soyluları tarafından 762 yılında Mo- ğolistan'da Uygur Hanlığı döneminde kabul edilmiştir (Tekin 1962: 1-11).
Eski Uygur Türkçesinin önemli ürünlerinden olan ve “Altın Işık” anlamına gelen Altun Yaruk Budizm'in öğretilerine ve Buda'nın menkıbelerine dayanmaktadır.
Altun Yaruk, Mahayana Budizm'ine ait bir sutra kitabıdır. Şıñko Şeli Tutuñ tarafından 10. yüzyılda Çinceden Uygurcaya çevrilmiştir.
"Sekiz Yükmek" hikâyesi de W. Radloff tarafından Uygur harfleriyle yayınlanmıştır ve sekiz ışık demeti anlamına gelir.
Uygur alfabesiyle Uygur döneminde yazılmış yazılı nesirler: Altun Yaruk.
Uygurca adı İki Yıltız Nom (İki Kök Kitabı) olan metnin Mani'nin yazdığı yedi kitaptan birinin Uygurca çevirisi olduğu sanılmaktadır. Manichaica I ve III'te bu metnin parçaları yayımlanmıştır. Günah çıkartarak tövbe etmek için hazırlanmış metinler arasında en önemlisi Huastvanift'tir.
eski uygurlar döneminde yitiken sudur adlı bir eser vardır. bu eser yitiken (büyük ayı takım yıldızı) adından anlaşıldığı gibi türkçe ilk astronomi metnidir. türk mitolojisinde yitiken bazı kaynaklarda ise yeteğen olarak geçer. avrupa kültüründe büyükayı olarak bilinen takım yıldızına türklerde verilen isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri