Mısır her ne kadar köken olarak Amerika kıtasına ait olsa da Avrupalılar, mısır Osmanlılardan öğrendi. Mısır, 16. Yüzyılda Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır, 'Türk Buğdayı' veya 'Türk Tahılı' olarak isimlendirildi.
Mısır, Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır "Türk buğdayı" olarak isimlendirilmişti.
Siyez, kaplıca ya da einkorn (Triticum monococcum), Fransa, Fas, Yugoslavya ve Türkiye'de yetişen, Triticum boeoticum türünden yabani buğday türünün kültüre alınmış formudur. Triticum dicoccum buğdayı ile birlikte erken dönemde kültüre alınan buğday türlerindendir.
Türkiye'de buğday en çok Konya ilinde yetişir. Bunun sebebi Konya ilinde yer alan tarım arazilerinin; düz ve ekime uygun sıcaklık değerlerine sahip olmasıdır. Ayrıca Konya bölgesinde yer alan tarım arazileri, buğday yetiştiriciliği için gerekli nem ve yağış oranına sahiptir.
Kaplıca ya da kabulca buğdayı olarak da bilinen siyez buğdayı, genetiği değişmemiş en doğal buğday türüdür ve hibritlerin yaşamasının imkânsız olduğu kurak topraklarda yeşerir. Siyez denen besin neredeyse 10 bin yıldır tüketilen bir buğday türüdür.
İlgili 27 soru bulundu
Siyez, kaplıca ya da Triticum monococcum, Triticum boeoticum türünden yabani buğday, yaklaşık 10000 yıl kadar önce Yakın Doğu'da belirlenmiş ve türünün kültüre alınmış formudur.
Kur'an ve Tevrat'ta kurak ve olumsuz şartların hüküm sürdüğü yıllarda ihtiyat için Hz Yusuf'un tahılları silolarda sakladığından bahsetmektedir. Yedi yıl her zamanki gibi ekersiniz. Biçtiğinizde, yiyeceğiniz az bir kısmı alın, kalanı başaklarının içinde bırakın şeklinde ifade edilmektedir.
Elimizdeki kanıtlara göre ilk üretimi Neolithik (Yeni Taş) dönemde yapılmaya başlanan buğday, insanlık tarihi boyunca önemli olmuştur. Anavatanının Mezopotamya olduğu düşünülmektedir. Mezopotamya'da çok sayıda tahıl tanrıçası kabul görmüş ve genellikle silindir mühürler üzerinde betimlenmiştir.
USDA'nın 2017/18 sezonuna dair öngörüsüne bakıldığında; Rusya 32,5 milyon tonla ilk sırada, Avrupa Birliği ülkeleri 28,5 milyon tonla ikinci sırada ve ABD ise 26 milyon tonla üçüncü sırada yer alacak. Dünya buğday ithalatında ise Mısır uzun yıllardır ilk sırada yer almaya devam ediyor.
Ancak Türkiye önemli üreticiler arasında olmakla beraber en çok buğday tüketen ülkelerden biri aynı zamanda. Gıda Görünümü raporunda, Türkiye'nin buğday kullanımı 2021/22 döneminde 24,2 milyon ton olarak belirtiliyor.
Türkiye, dünya buğday üretiminin %3'ünü gerçekleştirmekte olup buğday üretiminde dünyada onuncu sıradadır. 2020/21 döneminde 38,9 milyon tonluk buğday ihracatı ile ilk sırada Rusya yer almaktadır. Rusya'yı sırasıyla AB, ABD, Kanada ve Avustralya takip etmektedir.
Kültüre alınan en eski buğday türlerinden olan siyez buğdayının Göbeklitepe' deki kalıntıları bitkinin o dönemde evcilleştirilmediğini gösteriyor. Kazıda rastlana tek tahıl siyez buğdayının yanında bulunan iki gıdanın da badem ve fıstığa ait olduğu bildirildi.
Dünyanın en eski buğday örneği olan antik Çatalhöyük buğdaylarının DNA analiz sonuçları şaşırttı. Buna göre, 8400 yıllık çeşitler modern buğdaylarla şaşırtıcı derecede benzerlik taşıyor.
Triticum aestivum (buğday), Triticum cinsine bağlı bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türüdür. Değişik araştırmacıların yaptıkları araştırmaların ışığında buğdayın gen merkezi olarak Güney Türkmenistan Anadolu, Batı İran ve Kafkasya kabul edilir.
Arkeolojik kaynaklar buğday tarımının Anadolu, Azerbaycan, Batı İran ve Güney Kafkasya bölgelerinde başlamış olduğunu doğruluyor. Şeria nehri yakınlarındaki Jeriko ve Şam'ın güneyindeki Tell Esved adlı yerleşim yerlerinde buğday tarımı yapıldığına ilişkin somut arkeolojik veriler bulunmaktadır.
Mardin'de Topraktan Tabağa Yaşayan Toprak, Yerel Tohum Projesi kapsamında Mekilen, Mezopotamya'nın en eski buğday tohumlarından biri olarak bilinen Sorgül'ün üçüncü kez hasadı gerçekleşti. 2017 yılında 2 ton Sorgül buğdayının ekimiyle başlayan projenin ilk yılında 35'i mülteci olmak üzere 70 kadın yer almış, 102 dönüm ...
Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de modern buğday çeşitlerini geliştirme çalışmaları 1960'lı yıllarda hız kazandı. Ülkemizde 2016 yılı itibarıyla tescilli ekmeklik buğday çeşidi 205, makarnalık çeşidi 67'ye ulaştı.
Elimizdeki kanıtlara göre ilk üretimi Neolithik (Yeni Taş) dönemde yapılmaya başlanan buğday, insanlık tarihi boyunca önemli olmuştur. Anavatanının Mezopotamya olduğu düşünülmektedir. Mezopotamya'da çok sayıda tahıl tanrıçası kabul görmüş ve genellikle silindir mühürler üzerinde betimlenmiştir.
Günümüzde dünya genelinde yaklaşık 5000 farklı buğday çeşidi yetiştirilmektedir.
En Verimli Buğday Cinsi Sarı Mustafa (Dekar Ortalaması 808 Kg) - YouTube.
Oldukça sağlam bir yapısı bulunan seval buğday çeşidinin soğuğa ve kuraklığa karşı oldukça dayanıklı bir tür olduğu bilinmektedir. Gübre ile toprakta tam bir reaksiyon sağlar. Yüksek verimli buğday çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alır.
Buğday, her yörede farklı adı olan ve hangi adıyla bahsedilirse bahsedilsin faydaları saymakla bitmeyen bir besindir. Türk mutfağında en çok aşure yaparken kullanılmasından olsa gerek adına aşurelik buğday da denen buğday, yarma, dövme, gendime ve hedik gibi isimlerle de halk arasında bilinir.
Siyez, kaplıca ya da Triticum monococcum, Triticum boeoticum türünden yabani buğday, yaklaşık 10000 yıl kadar önce Yakın Doğu'da belirlenmiş ve türünün kültüre alınmış formudur.
Kayseri Kültepe ilçesinde arkeolojik kazılarda çıkarılan küpte bulunan 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumunun üretimi Diyarbakır'da da başladı.
Yapımı 5 yıl süren ve özgün dili İngilizce olan Buğday'ın çekimleri ABD, Almanya ve Türkiye'de gerçekleştirilmiştir. Dünya galasını 12 Ağustos'ta, 23. Saraybosna Film Festivali'nde gerçekleştirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri