Çarkıfelek meyvesi hangi bölgede yetişir? Türkiye'nin en sıcak bölgesi bilindiği üzere Akdeniz bölgesidir. Akdeniz'de ise Anamur, muz gibi çeşitli tropikal meyvelerin üreticiliğinin yapıldığı yerdir.. Bu sebeple Anamur Türkiye'de Çarkıfelek Meyvesi nerde yetişir sorusunun yanıtıdır.
Çarkıfelek meyvesi genellikle Tropikal Amerika'da yetişir. Ülkemizde ise bu yoğunluk Antalya yani Akdeniz bölgesinde görülmektedir. 400'e yakın çeşidinin olduğu bilinen passifloranın yetişme alanları farklılık gösterebilmektedir.
Bitki, asma sülüğü gibi helezonik tutmaçlarla tutunarak hızlı büyür. Ömrü yaklaşık 6-7 yıldır. Soğuğa dayanıklı değildir. En fazla -1 ilâ -2 derecelere kadar dayanabilmektedir.
Aynı zamanda Türkiye'de de yetişen bir meyve türüdür. Birçok farklı türü olmakla beraber yetişme süresi de oldukça önemlidir. 4-7 cm arasında değişim gösteren meyvede tohum sayısı ise büyüklüğüne göre 200 adetten fazla olabilir.
Güneş ışığını sever, özellikle Mersin , Adana , Hatay , Antalya , İzmir , Muğla gibi sıcak iklimler ve Karadeniz bölgesi ile ılıman iklimlerde süper verim verir.
İlgili 20 soru bulundu
Çarkıfelek çiçeği iklimin ılıman olduğu her coğrafi bölgede yetişebilen bir bitkidir. Bu bitkiyi hem bahçelerinizde hem de saksıda yetiştirebilirsiniz.
Birincisi saksı ve bahçelerde yetiştirilir. İkincisi ise gölgeli ve nemli duvar diplerinde yetiştirilir. çok güneş alan yerinde passiflora bitkiniz için bir yer açabilirsiniz. Ilıman iklimlerde yetiştirilmesi uygundur.
Bu ürün normalde Avrupa'ya Kolombiya'dan geliyor. Türkiye'de bir markette kilosu 250 liradan satılıyor. Şu anda yerli ürünleri üretici toptan 75 liradan veriyor. Markette ise 90-100 lira arasında tüketicisiyle buluşuyor.
Bu meyveyi daha önce yemeyenler meyvenin tadını merak etmektedir. Çarkıfelek meyvesinin jöleli kısmında bulunan çekirdekler ağızda çıtır bir tat bırakır. Tadı ise çok şekerli değil; biraz ekşidir. Dikenli incir yiyenler, çarkıfelek meyvesinin tadını hemen tanıyacaktır.
passiflora fidesi, passiflora fidanı, çarkıflelek - 110,00 TL.
Sarmaşık yapısıyla bahçelerde duvar diplerinde süs bitkisi olarak kullanılır. Balkon ve teraslarda saksıda da yetiştirilmesi mümkündür.
Passiflora Bitkisi Yetiştirilmesi
Sık su isteyen bir bitki değildir. Kış aylarında sulama seyrek yapılabilir. Fakat yaz aylarında sulamayı kestiğiniz takdirde kötü etkilenecektir.
Ekim ayıyla birlikte 7-9 ay arasında ürün veren passiflora, iki kez hasat yapılıyor. Bakımına göre yıllık yaklaşık 4 ila 6 ton arasında ürün veriyor. Passifloranın 1 fidesi 6 yıl meyve veriyor.
Yılda 2 defa hasat edilen passiflora fidanlarının meyveleri temmuz ayı itibari ile olgunlaşır ve kasım ayına kadar tüketilir.
-Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin. -Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 20-25 günde çimlenir.
Anayurdu Amerika kıtasıdır. Oradan dünyaya yayılmış 400 kadar çeşidi vardır. Ağırlıklı olarak Kolombiya, Brezilya, Arjantin gibi tropik bölgelerde yetişir. Bu bölgelerde “Maruçya” veya “Gulupa” adıyla da anılır.
Çarkıfelek, %85 ila %90 nemli ortamda saklanmalıdır. Olgun meyveler, 2 ila 7 derecede 1 hafta boyunca muhafaza edilebilmektedir.
Güney Amerika'da yetişen bu meyve, A ve C vitaminlerinden zengin oluşuyla antioksidan görevi görüyor. Bu özelliğiyle kilo vermenize yardımcı oluyor. Depresyon, stres ve uykusuzluğa iyi geliyor. Kalorisinin ve şeker seviyesinin düşük olması nedeniyle diyabet hastalarının da tüketebileceği bir meyvedir.
Tüm besinlerde olduğu gibi, çarkıfelek meyvesi de günde 1 tane tüketilmelidir. Bu miktarda günde en fazla 2'ye çıkabilir. Ancak aşırı tüketilmesi halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Bakım şartları sağlanan Passiflora fidanlarının ortalama ekonomik ömrü 3-8 yıl arasında değişir.
Sadece rahatlatma özelliği bulunan ve hiçbir yan etkisi olmayan passiflora çiçeği meyvesinin, dikkat edilmesi gereken tek özelliği; bir gün içerisinde iki taneden fazla tüketilmemesidir.
Passiflora cinsi içinde Sarı çarkıfelekten sonra soğuğa en dayanıklı tür olup -20 dereceye kadar kökleri dayanabilmekte ve kışın ölen bitki bu sayede yazın tekrar hayata dönebilmektedir.
“Avrupa İlaç Kurumu, 12 yaş altı için kullanılmasını tavsiye etmez. Ama ESCOP yani Avrupa Bilimsel Bitkilerle Tedavi Birliği ve diğer kaynaklar, 3-12 yaş arası çocuklarda, çocuğun ağırlığına göre ayarlanmış miktarlarda kullanılabileceğini belirtmektedir.
Fazla nem fungal hastalıkları teşvik eder. P.edulis f. flavicarpa rakımı 600'e kadar olan bölgelerde,P.edulis f.edulis ise 650 – 1300 m rakımda yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri