Ortak derslerden Türk Dili ve Edebiyatı dersleri başarılması zorunlu derstir ve muaf olunamaz.
Daha önce de bazı üniversitemizde okutulan bu ders 1981 yılında kurulan YÖK ile birlikte bütün üniversitelerde zorunlu dersler arasına alındı. Başlangıçta 8 dönemde okutulması hükme bağlanan Türk Dili Dersi, 1991 yılından itibaren ilk iki dönemde ikişer saat olmak üzere toplam 60 saatlik bir sürede verilegelmektedir.
Yukarıdaki cümleler 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 5/i. Maddesine ait. Hala geçerli olan bu kanun maddesine göre üniversitenin ilk yılında iki dönem boyunca tıp, mühendislik, meslek yüksek okulu, tarih, edebiyat, hukuk vs. fark etmeksizin tüm bölümlerde zikredilen dersler zorunlu olarak okutuluyor.
Yükseköğretim kurumlarında okuyan tüm öğrenciler için kendi alan derslerinin yanı sıra eğitim-öğretim süresince Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türkçe ve yabancı dil zorunlu derslerdendir. Ayrıca öğrenciler beden eğitimi veya güzel sanat dallarından birini de seçmek zorundadırlar.
Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan tüm üniversitelere ait eğitim programlarında “Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi”, “Türk Dili”, “Yabancı Dil” ve “İş Sağlığı ve Güvenliği” derslerinin okutulması zorunludur.
İlgili 20 soru bulundu
Hayır. Üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde kayıt yenileme ve ders kaydı yapmayan öğrenci, o yarıyılda derslere ve sınavlara giremez ve öğrencilik haklarından yararlanamaz.
"Ortak dersler", Açıköğretim Lisesi'nden mezun olabilmek için mutlaka alınması gereken derslerdir. Bu derslerde başarısız olunursa tekrar alınması gerekir. Üç kez sınavına girilerek başarısız olunan ortak dersten muaf olunur.
a) Zorunlu dersler; öğrencinin almakla yükümlü olduğu, b) Seçmeli dersler; öğrencinin istekleri de göz önüne alınarak belirlenen, derslerdir. Öğrenci bölümün belirlediği sayıdaki seçmeli dersi almak zorundadır.
Ortak Zorunlu Dersler tüm ön lisans/lisans programlarında ortak olarak yer alan derslerdir. Bu dersler; Yabancı Dil, Türk Dili, Bilgisayar ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi'dir. Yükseköğretim Kanunun 5. Maddesinin i bendinde yer aldığı için “5i Dersleri” olarak da isimlendirilirler.
SSS. 1- Her öğrenci Üniversite Seçmeli Dersi (ÜSD) almak zorunda mıdır? -- Evet. Öğrenciler eğitim öğretim süreleri boyunca önlisans programlarında bir, lisans programlarında iki Üniversite Seçmeli Dersi almak zorundadırlar.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ
Millî Eğitim Bakanlığı; Ağustos 2023'te yayımlanan Tebliğler Dergisi 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılından itibaren 9. sınıftan başlamak üzere Almanca dersinin kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacağını duyurdu. Daha önce yapılan müfredat değişikliği ile İngilizce ders saatlerinde da azalma yapılmıştı.
Öğrenciler dört yıllık öğrenimlerinin sonunda mezun olabilmek için belli sayıda krediyi tamamlamakla yükümlüdürler. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri için bu sayı 138'dir.
Zorunlu dersler arasında yer alan Türk dili dersi de bu kapsamda uzaktan eğitim uygulaması ile yürütülmeye başlanmıştır.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ
Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
Ortak Zorunlu Ders terimi, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 5 inci maddesinde belirtilen Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil ve Temel Bilgi Teknolojileri derslerini ifade eder.
Öğrenci, o yıla ait zorunlu derslerin birinden dahi başarısız olursa, ertesi yıl, bir üst sınıftan hiçbir ders alamaz. 2547 sayılı Kanunda yer alan ortak zorunlu dersler ve seçmeli derslerden başarısız/devamsız olması öğrencinin üst sınıftan ders almasına engel değildir.
ORTAK DERS: Açık Öğretim Lisesinden mezun olabilmek için mutlaka alınması gereken derslere denir. Üç kez alınıp başarısız olunursa muaf olunur ( Dil ve anlatım dersleri başarmak zorunda olup, muafiyet dışıdır ).
Mezun olabilmen için toplamda asgari 240 AKTS'ye ihtiyacın var. zorunlu) dersleri ve AKTS ihtiyacın kadar seçmeli ders seçmen ve bu derslerin tümünden başarılı olman gerekir.
Eğer AKTS kredisi yetmiyorsa, yetmediği kadar otomatik atanan derslerini silerek İşyerinde Uygulama Eğitimi dersini seçebilecektir.
Dolayısıyla 1. dönem kaldığın dersi seneye tekrar alman ve geçmen gerekir. Zorunlu bir ders ise ve vermezsen mezun olamazsın, zorunlu değilse yerine farklı bir ders seçebilirsin.
Ortak ve zorunlu dersler de dâhil olmak üzere (STAJ Hariç-YT/YZ), tüm dersler akademik ortalamaya dâhildir.
Son yarıyılda alabileceği en fazla ders yükü kadar derse yazılan ve bölüm veya programdan mezun olabilmesi için ders yükünü aşacak durumda sadece bir dersi kalan öğrenciler ilgili yönetim kurulu kararı ile bu tek derse de yazılmak koşuluyla ders yükünü bir ders (46 AKTS) artırabilirler.
2023/1 dönem sınavı 23 - 24 Aralık 2023 tarihinde yüz yüze yapılacağından; 2023-2024 eğitim ve öğretim yılı 1. dönem sınavları için ders seçme işlemleri başlamıştır. Öğrenciler sınava katılacağı derslerin ders seçme işlemlerini 22 Ekim 2023 Pazar günü Saat 23.59'a kadar yapabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri