Fuzuli, Nişancı Celâlzâde Mustafa Çelebi'ye yazdığı ünlü “Şikâyetnâme”siyle eski edebiyatın ilgi çekici bir mektup örneğini verir. Veysî ve Nergisî'nin münşeât mecmualarında, kısa anlatım yerine söz sanatlarına değer veren, çok süslü ve ağır bir dille yazılmış mektuplar da yer alır.
Sanatlı üslupla bizde yazılan ilk mektup Fuzûlî'nin “Şikayetname”sidir.
1. ŞİKÂYETNÂME. Konumuzu teşkil eden Fuzûlî'nin türkçe 4 mektubundan ilki, Nişancı Paşa Mektubu ve daha çok Şikâyet- nâ me adı ile şöhret bulmuş oian ve hakikatte, Nişancı Celâl-zade Mustafa Çelebi'ye hitaben yazılmış bulunan mektuptur.
Muhasebe kavramının söz konusu üç boyutunun görüldüğü mektup türündeki edebi eser olan Şikâyetname, Fuzulî tarafından kaleme alınmıştır.
Fevrî Divanı'nda yer alan Şikâyetnâme, kaside nazım şekliyle yazılmıştır. Fevrî, medreseden mezun olduktan sonra tayininin gecikmesi sebebiyle bu Şikâyetnâme'yi kaleme almış ve II. Selim'den yardım istemiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Nişancı Celâl-zâde Mustafa Çelebi'ye mektup: Şikayetnâme adıyla bilinmektedir. Fuzûlî'nin en iyi bilinen mektubudur. Bu mektup Fuzûlî Dîvânı'nın hemen bütün matbu nüshalarında bulunmaktadır.
I. Süleyman'nin Bağdat'ı fethinden sonra (1534) padişaha kasideler (Arapça: قصيدة, çoğul qasā'id, قــصــائـد; Farsça: قصیده) sunmuştur. Padişah tarafından beğenilen kasideler karşılığında 9 akçelik maaşla ödüllendirilmiştir. Maaşını alamayınca Şikâyetnâme'yi yazmıştır.
Klasik Türk edebiyatının en büyük şairlerinden. Fuzûlî'nin (ö. 963/1556) aşk konulu ünlü mesnevisi. Fuzûlî'nin (ö. 973/1556) Kerbelâ Vak'ası'nı işlediği mensur eseri.
Fuzûlî, geleneğin etkisiyle Leylâ ile Mecnûn mesnevisi yazmış bir sanatçıdır. Söz konusu mesneviyi yazma gerekçesini eserinde detaylıca anlatmaktadır. Şair, hem Leylâ ile Mecnûn mesnevisi yazmış hem Leylâ ile Mecnûn vb. aşk kahramanlarını tenkit etmiştir.
ISBN: 978-9944-237-86-4. Asıl adı Mehmed, babasının adı ise Süleyman'dır. Başkalarının tercih etmeyeceğini düşündüğü ve olumlu anlamıyla kendisini tanımlayıcı bulduğu için “fuzûlî” sözcüğünü mahlas olarak almıştır. Selçuklular zamanında Kerkük ve Bağdat çevresindeki geniş alana yerleşen Türkmenlerin Bayat boyundandır.
Fuzûlî Osmanlı sarayının hizmetine girmiş ve padişaha kasideler sunmuştur. Padişah tarafından beğenilen kasideler karşılığında da 9 akçelik maaşla ödüllendirilmiştir. Ancak maaşını alamayınca, bürokrasiyi, rüşvetçiliği ve yozlaşmayı yeren kâfiyeli nesir tarzında Şikâyetnâme'yi yazmıştır.
Fuzûlî'nin Türkçe Dîvân'ında 1 dibace, 42 kaside, 294 gazel, 2 terci-bend, 2 müseddes, 2 tahmis, 3 muhammes, 3 murabba, 42 mukatta, 76 rubai bulunmaktadır.
Mehmed bin Süleyman Fuzûlî 1483 de Hillah'da doğdu ve 1556'da Kerbela ya da Bağdat'da Türk divan şairidir. Asıl adı Mehmet bin Süleyman'dır. Türk Bayat boyundan veya Kürt olduğu aktarılmaktadır. Azerice şiirini önemli ölçüde etkilemiştir. Alevilik ve bölge Şiiliğinde Yedi Ulu Ozan'dan biri kabul edilir.
Yazının bulunduğu tarihe kadar çıkabilen en eski edebiyat türlerinden biri olan mektubun eldeki en eski örnekleri, MÖ XV. XIV. yüzyıllara ait, Mısır firavunlarının diplomatik mektupları ile Hitit krallarının Hattuşa (Boğazköy) arşivinde bulunan mektuplarıdır.
Türk edebiyatı tarihinde ilk mektup örnekleri İslam öncesi dönemde görülür. Çeşitli kaynaklarda devrin hükümdarlarına ait mektuplardan bahsedilmektedir. Bu dönem Türkçe'sinde mektup yerine "bitig" kelimesi kullanılmıştır.
Yazılı mektubun tarihçesi çok eski çağlara dek gitmektedir. Elimize geçen en eski mektuplardan biri Sümer dilinde çivi yazısıy la yazılmış bir kil tablettir ve yaklaşık Î. Ö. 2100-2016 arasında bir zamana tarihlendirilmektedir.
Nişancı Paşa Mektubu ve daha çok Şikayetnâme adıyla bilinen bu mektup esasen Nişancı Celâl-zâde Mustafa Çelebi'ye hitaben yazılmış mektuptur. Fuzulî, emeklilik beratını bir vakfa götürüp karşılığı için başvurur sonrasında yaşananlar sonucunda eli boş döner.
FARSÇA DÎVÂN (FUZÛLÎ) Fuzûlî'nin Farsça şiirlerini içeren eser. Mensur bir mukaddime ile başlayan Dîvân'da yer alan nazım şekillerine, kasidelerin dâhil edilip edilmemesine göre şiir sayısı değişkenlik göstermektedir.
Fuzûlî'nin (ö. 963/1556) aşk konulu ünlü mesnevisi. Klasik Türk edebiyatının en büyük şairlerinden. Doğu edebiyatlarında çok işlenmiş bir aşk hikâyesinin kahramanları ve bu hikâyeyi konu alan eserlerin ortak adı.
BENG Ü BÂDE (FUZÛLÎ) Beng (esrar) ile Bâde (şarap)'nin mücadelesini anlatan münazara tarzında yazılmış sembolik mesnevi.
Enisü'l-Kalb (İMZALI) - Fuzuli | Nadir Kitap.
Kadı Burhaned- din ve Nesîmî'nin her iki ölçü ile yazmış olduğu şiirleri bulunmaktadır. Fuzûlî'nin oğlu Fazlî'nin de hece ile yazdığı şiirleri vardır. Fuzûlî'nin ise yalnız aruzu kullandığını görmekteyiz.
XVI. yüzyıl Divan şairi Fuzûlî, sanatçılık kudreti bakımından sadece yaşadığı dönemin değil, bütün Divan şiirinin ilk akla gelen simalarından birisidir. “Fuzûlî, edebiyatımızda halk tarafından en çok benimsenen şairlerden biri olmuş, geniş kitlelerce okunup beğenilmiştir.
KLÂSİK TÜRK EDEBİYATINDA MİZAH: HARNÂME-ŞİKÂYETNÂME ÖRNEĞİ
Bilindiği gibi bu iki eserden birincisi mesnevi, ikincisi mektup formundadır. Birbirinden iki farklı formda mizah bakımından iki ayrı şaheser yaratabildiğine göre mizahta dış formun çok fazla bir önemi olmasa gerek.
ÖZ: 18. yüzyılın ikinci yarısı ile 19. yüzyılın ilk çeyreğinde yaşa- yan Sâlim, 1804 yılında Fuzûlî'nin Rind ü Zâhid adlı Farsça mensur ese- rini Muhâvere-i Rind ü Zâhid adıyla Türkçeye tercüme etmiştir. Baştan sona kadar iki kişinin karşılıklı konuşmasından ibaret olan eser mensur münazara türündedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri