Bir ürünün ambalajı üzerindeki etikette; ürünün adı, içindekiler, net miktar, firmanın adı ve adresi, üretildiği yer, üretim ve son kullanma tarihi gibi bilgiler yer almaktadır.
“Ambalajların üzerinde yer alan bilgiler, ürünlerin tüketiciye sağlıklı bir şekilde ulaşabilmesi ve tüketiciyi bilgilendirmesi açısından önemli.” diyen Derya Kaya, tüketicileri ürünün içindekiler, üretimi yapan firmanın adı ve net adresi, menşei ve diğer sembol bilgiler, seri numarası ya da parti numarası, işletme onay ...
Ambalaj malzemesinden gıdaya kimyasal madde geçişi gıda güvenliği ve kalitesi açısından olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Gıda ambalajı ile gıda arasında meydana gelebilecek tepkimeleri engellemek ürün kalitesinin korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Gıda ambalajı, migrasyona izin vermeyecek yapıda olmalıdır.
- Ürünü temiz tutmalı, kirlilik ve diğer mikroorganizmaların gıdaya bulaşmasına engel olmalıdır. - Besin kayıplarını en alt seviyede tutmalı, azami koruyucu olmalıdır. - Ambalajın tasarımı; taşıma, dağıtım ve rafta tutulması sırasında koruyucu olmalı ve elle rahatlıkla tutulabilir şekilde olmalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Ambalaj tüketicinin dikkatini çekecek nitelikte olmalı, ilgi uyandırmalı, ürünün özellikleri ile ilgili olarak tüketicilere bilgi vermeli, tüketici güvenini sağlamalı ve tüketici zihninde ürünle ilgili olarak olumlu bir izlenim bırakmalıdır.
Geleneksel olarak gıda ambalajında kullanılan malzemeler arasında cam, metaller (alüminyum, folyolar ve laminatlar, teneke ve kalaysız çelik), kağıt ve kartonlar ve plastikler bulunur. Dahası, hem sert hem de esnek formlarda çok çeşitli plastikler piyasaya sürülmüştür.
Genel hatlarıyla ambalajın fonksiyonlarını şu başlıklar altında sıralayabiliriz; koruma fonksiyonu, taşıma fonksiyonu, bilgi verme fonksiyonu, reklam yapma fonksiyonu, depolama fonksiyonu, kullanım kolaylığı fonksiyonu, kantite fonksiyonu, satış arttırıcı fonksiyonu.
Güvenilir Gıda; Tarım ve Orman Bakanlığından kayıt/onay belgesi olan, son tüketim tarihi geçmemiş, muhafaza ve satış kurallarına uygun, ambalajlı ve etiketli olan, gereği gibi hazırlanan ve korunan gıdadır.
Ambalajı üzerinde delikler, çatlaklar, yırtıklar bulunan olan gıda maddelerini almayın. Her zaman önce meyve ve sebzeleri satın alın ve naylon poşetlere koyun. En sonra balık veya etinizi alın. Ambalajın üzerindeki son kullanma tarihini kontrol edin ve son kullanma tarihi geçmiş gıdaları satın almayın.
Etiket üzerinde yazılan yazılar en az 1,2 mm punto büyüklüğü olmak zorundadır. Dökme olarak ambalajsız satılan ürünlerin önlerinde ve doğrudan satış için hazırlanmış gıdalarda tüketicinin görebileceği yerlerde "gıdanın adı, alerjen bilgisi, gıda işletmecisinin adı ve adresi, menşe ülke bilgisinin" bulunması yeterlidir.
Ambalajlı ürünlerin tümünün etiketli ve üzerinde üretim izni, üretim tarihi ve son kullanım tarihi bulunduğundan emin olun. Son kullanım tarihi yaklaşan ürünleri satın almayın. Sebze ve meyvelerin mevsimine göre uygun olanlarını tercih edin. Konserve besinlerin ezilmiş, üst kapağı şişmiş olanlarını satın almayın.
Toksikolojik araştırmaları tamamlanan, yani ADI değerleri belirlenen ve güvenli kullanılma koşulları tanımlanan gıda katkı maddelerine «E kodu» verilmektedir. Gerek EU gerekse CAC tarafından benimsenen bu kod, E harfi ile başlayan ve o katkı maddesine özgü sayıdan oluşan bir simgedir.
Ambalaj atıklarının geri toplanması, yeniden kullanılması, geri kazanımının kolaylaştırılması ve tüketicinin bilgilendirilmesi amacıyla ambalajlar üretimleri sırasında işaretlenir. İşaretleme gönüllülük esasına dayanır.
Ambalaj malzemeleri, ürünleri güvenli ve güvenli bir şekilde korumak, muhafaza etmek, depolamak ve teslim etmek için tasarlanmış malzemelerdir. Bu malzemeler kağıt, plastik, metal, ahşap ve diğer malzemelerden yapılabilir.
Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS), İnternet ortamında çalışan bir veri kayıt sistemidir. GGBS, gıda/yem güvenilirliği ve kontrolünü sağlamaya ve vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşmasını temine yardımcı olmak amacıyla tasarlanmıştır.
Gıda güvenliği, gıdaların tüketim için uygunluğu ve tüketicilerin gıda kaynaklı sağlık risklerine karşı korunmasıdır. Gıda güvenliğini etkileyen tüm tehlikeler, biyolojik, kimyasal, fiziksel bulaşmalardan ve üretim sırasındaki bazı hatalı uygulamalardan kaynaklanmaktadır.
Ambalaj kısaca içindeki ürünün koruyucusudur. Ürünü, çarpma, ıslanma, zedelenme gibi fiziksel etkilerden korur. Ambalaj ürünün tüketiciye en ekonomik yolla ulaşmasını sağlar, depolama kolaylığı yaratır. Önemli bir görevi de taşıdığı bilgilerle tüketiciye seçim ve kullanım kolaylığı sağlamasıdır.
Başlıca gıda ambalajı türleri; cam kaplar, vakum ambalaj, aseptik kaplar, plastik ambalaj, teneke ambalaj, karton ambalaj, ahşap ambalaj, uzun ömürlü ambalaj, dondurma ambalajı, metal ambalaj, lamine ambalaj ve meyve suyu ambalajıdır.
Ambalaj, ürünlerin, tüketiciye ulaştırılması aşamasında, taşınması, korunması, saklanması ve satışa sunulması için kullanılan herhangi bir malzemeden yapılmış ürünlerdir. Paketleme aynı zamanda paket tasarlama, değerlendirme ve üretme sürecini de ifade eder.
Ambalaj, ürünleri dış etkilerden koruyan, onları bir arada tutarak taşıma, depolama, dağıtım, tanıtım ve pazarlama işlemlerini kolaylaştıran, metal, kâğıt, karton, cam, plastik vb. malzemelerden yapılmış dış örtülerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri