Daha sonraları Türk yazarları da masal çalışmaları yapmış ve yayınlamışlardır, Ziya Gökalp, Tahir Alangu, Naki Tezel, Eflatun Cem Güney ve Cahit Uçuk bunlardan bazılarıdır. Fakat dünya masal klasiklerinin çocuklarımız üzerinde, büyük olumsuz etkileri olmuş ve olmaya da devam ediyor.
Türk masallarının kaynağı ile ilgili şimdiye kadar araştırma yapılmamıştır. Ancak, derleme ve sınıflandırma çalışmaları yapılmıştır. Rus Türkoloğu Vasili Radlof, Türk masallarını derleyen ilk kişidir.
Buna göre; K. D. kısaltmasıyla Türk Masalları adlı eseri neşreden müellif, “Kâşif Dehrî” müstear ismini kullanan meşhur Dagıstanlı Hüseyin Kâmî Bey'dir.
İlgili 42 soru bulundu
EN GÜZEL TÜRK MASALLARI (1. BASKI) - EFLATUN CEM GÜNEY | Nadir Kitap.
Türk edebiyatına baktığımız zaman ilk masal örnekleri Uygurlara dayanmaktadır. Uygurlar döneminde yazılan Kalyanamkara ve Papamkara adlı eser bulunmaktadır. Türk edebiyatında bu alanda çalışan Tahir Alangu, Anadolu'daki halk masallarından derlediği Billur Köşk adlı bir eser yayınlamıştır.
Keloğlan.Nasrettin Hoca, Ali Baba ve Kırk Haramiler, Sedef Bacı, Hamur Bebek, Tasa Kuşu, Küllü Fatma, Keloğlan, Tembel Mustafa, Tembel Kız… Türk masal kahramanlarının özellikleri; bu kahramanlar iyi, doğru, dürüst, ahlaklı, erdemli, yardımsever kahramanlardır…
Hayatı Eflatun Cem Güney, geleneksel Türk halk hikâyelerini ve masallarını derledi. Kendisi de masallar yazdı. "Masalcı Baba" olarak tanındı.
Masalları çocuklara ulaştırmak için kitap yazmakla yetinmeyen ve "Masalcı Dede" olarak bilinen Kavaklıgil, 13 yıldır okul okul gezerek heybesinden çıkardığı birbirinden renkli masalları çocuklara aktardı.
Masal ya da erteği esas itibarıyla sözlü anonim halk edebiyatı ürünü, kahramanları arasında olağanüstü kişi veya yaratıkların bulunabildiği, anlatılan olayların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zaman ögesinin ise daima belirsiz olduğu bir anlatı türüdür.
Dr. Necati Demir, 35 yılda 81 ili köy köy dolaşarak Anadolu insanından dinlediği masalları 10 ciltlik eser haline getirdi. Bugüne dek 200'ü aşkın kitap yazan Demir'in son eserinin ismi ise "Anadolu Türk Halk Masalları".
Destan, halk hikâyesi, fıkra, tür- kü gibi sözlü edebiyat ürünleri ile âşık edebiyatı ve tekke edebiyatını da içi- ne alan Türk halk edebiyatına önemli katkıları bulunan Eflâtun Cem Güney, özellikle masal çalışmalarıyla tanın- maktadır.
Genellikle tekerlemelerle ve şiirsel dil kullanılır. Dil genellikle geçmiş zaman kipi ile kullanılır. Kahramanlar genellikle olağanüstü güçlere sahip olabilirler ve moral değerlere dayalı özellikler taşırlar. Masallar genellikle bir öğreti taşır, okuyucuya bazı değerleri benimsetmek için kullanılır.
Binbir Gece Masalları, Arap edebiyatının en güzel eserlerinden biri olarak görülür.
Uzmanlar gerçek halk masalları ile edebi masalları ayrı değerlendirir. Birinciler anonimdir ve tarihleri belli değildir; edebi masalların ise yazarı da tarihi de bellidir; ama hikâyelerin aktarımında iç içe geçmiş unsurlar vardır, girift özellikler taşırlar.
Sümer Hayvan Masalları (Yabanöküzü Boynuzlu Tilki), Yapı Kredi Yayınları tarafından “4000 Yıl Önce Kil Tabletlere Yazılan İlk Masallar” olarak okura sunuldu. “Fabl Nedir?” sorusunun cevabıyla açılıyor “Önsöz”.
Bunlardan “Kızılelma”, “Ülker ile Aydın”, “Alageyik”, “Küçük Şehzade”, “Küçük Hemşire” ve “Kol- suz Hanım” tamamen manzum masaldırlar.
Eflâtun Cem Güney'in çalışmaları arasında “Dede Korkut Masalları”nın ayrı bir önemi vardır. 1958'de yayımlanan kitapta yer alan yedi metin; “Boğaç Han”, “Salur Kazan'ın Oğlu”, “Kanturalı”, “Bey Böğrek”, “Tepegöz”, “Deli Dumrul” ve “Oğuz Efsanesi” adlarıyla sıralanmaktadır.
İlk türkçe masal kitabı sözlü gelenekten derlenmiş olan Billur Köşk Masalları'dır. Halk arasında ağızdan ağıza yayılan binlerce anonim masal, Nasrettin Hoca fıkraları, Keloğlan masalları, Karagöz oyunları, tekerlemeler olmasına rağmen çocuk edebiyatının gelişmesi Tanzimatla (1839) başlamıştır.
Masal anlatıcıları, halkın genelde 'hikaye ya da masal anlatan kişi' dediği kişilere verilen isimdir. Masal anlatıcıları, çeşitli masalları, hikayeleri ve menkıbeleri anlatan, bu sayede kültürel, tarihi ve ahlaki değerleri aktaran kişilere verilen isimdir.
ÖZET: Türkiye'de fıkra denince akla gelen önemli isimlerden birisi Nasrettin Hoca'dır. Nasrettin Hoca, kültürümüzde bilgeliğiyle, kıvrak zekâsıyla insanlara yol göstermesinin yanında mizahi kişiliğiyle de insanları eğlendiren ve eğlendirirken düşündüren bir halk kahramanıdır.
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir. Aynı yıllarda Emin Nihat Bey tarafından Müsâmeretnâme yazılmıştır.
Edebi tür belirleyici özelliği “gerçek olduğuna inanılmaması” olan ve kalıplaşmış bir anlatım tekniğiyle anlatılan bu anlatılara “masal” (folktale) adı verilir.
Masal türündeki ilk eser ise Hint Edebiyatından, Beydeba tarafından yazılan "Kelile ve Dimne"dir. "Binbir Gece Masalları" da ilk örnekler arasındadır. Avrupa'da ise bu türün var olmasını sağlayan kişi, La Fontaine'dir. Aşağıda bu türün özellikleri verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri