Öncelik şunu söylemek gerekir ki Türk halk müziği temelde iki kategoride değerlendirilir. Bunlardan biri Kırık Hava diğeri ise Uzun Hava'dır. Kırık Hava: Belirgin bir ritim ve usul kalıbıyla örülü sözlü ve sözsüz ezgilere verilen isimdir. hava” denir.
Kırık hava terimi de uzun hava gibi yaygın kullanılmamaktadır. Bu terim yerine formu belirleyen bazı tür adları kullanılır. Karşılama, Halay, Bar, Horon, Bengi, Zeybek, Semah, Teke Zotlatması bu türlerin bazılarıdır.
Afyonkarahisar merkez ilçede erkek oyunlarının en ünlüsü “Kırık Hava”dır. Afyonkarahisar'ın milli marşı olarak nitelendirilen “Dam başına asagoymuş galbırı ya da diğer adıyla “Gap(ı) ardına asa goymuş eleği” türküsünün eşliğinde oynanır.
Karadeniz türkülerinde Tulum, zurna ve Karadeniz kemençesi türün çalgısal özelliğini gösteren çalgılardır. Bu türkülerin büyük kısmı oyunlara eşlik etmek için okunurlar Karadeniz bölgesinde geçerlidir. Kaşık yöresi olarak bilinen Konya'da bağlamayla beraber oyunlara eşlik olarak okunur.
Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Uzun havalar Anadolu'nun değişik bölgelerinde bozlak, Türkmani, maya, hoyrat, divan, ağıt gibi adlarla anılır. Bunlar genellikle Karacaoğlan, Emrah, Ruhsati, Sümmani ve daha birçok bilinen halk ozanının deyişleri üzerine yakılmıştır.
İlgili 39 soru bulundu
Kırık Hava: Belirgin bir ritim ve usul kalıbıyla örülü sözlü ve sözsüz ezgilere verilen isimdir.
314 türkü (kırık hava), 133 uzun hava ve 43 oyun havası olmak üzere toplam 490 türkü tespit edilmiştir. Tespit edilen türkülerin dağılımlarına bakıldığında; türkü (kırık hava) (119), uzun hava (43) ve oyun havalarının (33) çoğunlukla merkez ilçede yoğunlaştığı tespit edilmiştir.
uzun havalar dışında kalan usullu halk müziği ezgileridir. türkü dışında kalan ve yöreden yöreye deyiş, koşma, semah, tatyan, barana, zeybek, horon, halay, bar, bengi, sallama, güvende, bozlak, karşılama, ağırlama, peşrev, teke zortlatması, gakgili havası, dımıdan, zil havası, fingil havası adlarını alır.
Bağlama, saz, divan sazı, meydan sazı, tanbura, cura, çöğür, oniki telli, üçtelli, bozuk, bulgarı, ırızva, kopuz vb. Ortalama tekne boyu 22-24 cm arasındadır. Ortalama tekne boyu 38-40 cm'dir.
Türk halk müziği çalgıları, geçmişten günümüze Türk halk müziğinde kullanılan enstrümanlardır. Bu çalgılar telli, nefesli ve vurmalı olmak üzere üç ana başlıkta incelenmektedir.
Ardından 13 Ocak 2011'de Solo başlıklı ikinci albümünü, 4 Mart 2013'te Yalnız Değiliz başlıklı üçüncü albümünü ve 19 Ekim 2015 tarihinde Kırık Hava başlığını taşıyan dördüncü albümü yayımlandı.
Fakat THM deki formlar ve yöresel tavır özellikleri itibariyle farklı adlar alırlar. Deyiş, Zeybek, Halay, Semah, Karşılama, Bengi-Mengi, Sağma-Zahma, Kol Havaları, Maya, vb,. Sözsüz ezgiler THM Oyun Havaları Repertuarı'nda “ Bar, Zeybek, Oyun Havası, Halay, Bengi, Güvende, vb.,” adlarla yer alır.
Türk halk müziği örnekleri genelde sözlü olmakla beraber, sözsüz dans müziklerini de içerir. Halk türkülerinin ölçülü olanına kırık hava, ölçüsüz olanına uzun hava denir. Uzun havalar Anadolu'nun değişik bölgelerinde bozlak, türkmani, maya, hoyrat, divan, ağıt gibi adlarla anılır.
Dilin şivedeki söyleyiş değişiklikleriyle oluşmuş küçük kollarına ağız denir. Lehçe: Bir dilin tarihi, siyasi sebeplerden dolayı ses, yapı v söz dizimi özellikleriyle ayrılan kolu, Şive: Söyleyiş özelliği Ağız. Ağız kavramı şive ile eşdeğer görülür.
Türk Halk Müziği, sözlü edebiyat geleneğinin bir uzantısıdır. Aşık edebiyatı olarak da bilinen bu müzik türünün ilk örnekleri Anadolu'da görülmüştür.
Barak havaları yöre oyunları oynanmadan önce yada oyun aralarında sıkça seslendirilir. İç Anadolu ve Güney Anadolu'da, Toros'larda yaygın olan bir uzun havadır. Bozlaklar yöresel, toplumsal, olaylarla ilgili konular oluşur, yiğitlik ve kahramanlık bu konuların başında gelir.
Halk müziği, bir yörenin yerleşik insanları tarafından üretilen, insandan insana aktarılarak yaşayan, sürekliliği bulunan, yüzyıllar boyunca toplumların kendi öz kültürleri ile bezenen,halk tarafından genel kabul görerek yaşayan ve yaratıcılarının adları çoğunlukla belirsiz olan bir müzik türüdür.
Geleneksel Türk müziğinde geçmişten günümüze kullanılmış vurmalı çalgıların başlıcaları davul, kös, nakkare, halile(zil), kudüm, bendir(daire), kaşık, parmak zili, çalpara, zilli maşa, koltuk davulu (nagara), darbuka (dömbek, dümbelek, deblek, küp) def (dof, döf, erbane), zilli def (tef) olarak bilinmektedir ve bir ...
Uzun hava, Türk halk müziğinde genel olarak serbest ritimli (usulsüz) olarak söylenen ezgi türü. Başlıca formları ise bozlak, gurbet havası, hoyrat, divan, yol havası, arguvan ağzı, çamşıhı ağzı, maya, barak ağzı ve müstezattır.
Araştırma konusu itibariyle incelenecek müzik türleri arabesk müzik, blues/caz müzik, hiphop/rap müziği, klasik müzik, pop müziği, rock/metal müziği, tasavvuf müziği ve Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği' dir.
Zehra Bilir | Profesyonel nitelikte assolist olarak sahneye çıkan ilk halk müziği sanatçısı olan #ZehraBilir, birçok türkü derlemesi yaparak Türk halk kültürüne büyük...
Türkülerin büyük çoğunluğu anonimdir ya da ağızdan ağza söylenirken söyleyeni kaybolmuştur. Türküler bu şekilde halkın malı olurlar ve halkın her kesimine hitap eden sanatçılar tarafından albümlerde, konserlerde ve canlı performanslarda kullanılan yaygın bir müzik türüdür.
Genellikle bağlama ile hece vezniyle söylenen ve yazılan şiirlere türkü adı verilir. Türkülerde özlem, ayrılık, aşk gibi kişisel duyguların yanında yiğitlik, kahramanlık, göç ve ölüm gibi değişik toplumsal konular da işlenir. Halk şairlerinin yazdığı koşul ve koşmalar, türkü türünün doğmasında etkili oldu.
Gurbet Havası ise “Türklerin Anadolu'ya gelmesi sırasında Avşar Oymakları'nın yerleştiği, Teke Yöresi olarak da bilinen Antalya, Isparta, Burdur, Denizli (Acıpayam), Muğla yöresinde yaygın olarak seslendirilen ve yaşatılan uzun havalara verilen isimdir” (Küçükçelebi 2002: 45).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri