Soya sütü faydaları olduğu kadar zararlara da sahip bir bitkisel besindir. Soya sütü proteinleri bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Soya sütü tüketiminden sonra cilt kızarması, ağız karıncalanması, kaşıntı, şişmeler, karın ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akması ve nefes almada zorlanma gözlenebilir.
Hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen çok sayıda çalışma, fitoöstrojenlerin meme kanserine neden olabileceğini göstermiştir. Ayrıca buna bağlı olarak bir başka araştırmada soya tüketiminin kanserojen olma potansiyeli olan meme hücrelerinin üremesini arttırabildiği görülmüştür.
Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
Soya ürünleri (soya izolatı, soya konsantresi, soya unu), özellikle soya lesitini pek çok işlenmiş gıda içerisine katkı maddesi olarak eklenmektedir. Soya lesitini bir emülgatör olduğu için ikinci bir yoldan bağırsak cidarına hasar verip, artmış bağırsak geçirgenliğine neden olabilir.
Çoğu soya fasulyesi GDO'lu olsa da bu bütün soya fasulyelerinin GDO'lu olduğu anlamına gelmez. İnsanlar tarafından direkt olarak en çok tüketilen soya ürünleri olan tofu, soya sütü ve tempeh GDO içermeyen ürünlerdir ve ürün paketlerinin üstünde GDO içermediği de belirtilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
**Badem sütü soya sütüne oranla daha az kalori içermesine rağmen protein değeri daha fakirdir.** 65 yaş ve üzerinde azalan kemik yoğunluğu nedeni ile artan kalsiyum ihtiyacını dengelemek açısından ve yavaşlayan metabolizmaları nedeni ile daha düşük kalori içermesi nedeni ile tercih edilebilir.
Mide ve bağırsak problemlerine iyi geliyor. Laktoz içermediği için laktoz toleransı olanların da rahatça kullanabileceği soya sütü, mide ve gaz sıkıntısı yaşamanızı engelliyor. Bazı araştırmalar soya sütünün karın bölgesindeki yapılanma üzerinde de etkili olduğunu göstermiştir.
Öncelikle soya ürünlerini sık olarak tüketen Uzakdoğu toplumlarında yürütülen saha çalışmalarında soya ürünlerinin kanser gelişimi ile herhangi bir ilişkisi bulunmadığı, hatta aksine kanser gelişimini engellediği sonucuna varılmış.
Soya sütü faydaları olduğu kadar zararlara da sahip bir bitkisel besindir. Soya sütü proteinleri bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Soya sütü tüketiminden sonra cilt kızarması, ağız karıncalanması, kaşıntı, şişmeler, karın ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akması ve nefes almada zorlanma gözlenebilir.
Ürünlerinizde Soya Kullanıyor Musunuz ? Ürünlerimizin tamamı Avrupa standartlarındaki Türkiye'nin ilk ve tek köfte fabrikası olan Bursa Yenişehir fabrikamızda Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gıda mühendisleri kontrolünde üretilmektedir. Ayrıca ürettiğimiz ve sattığımız her üründen aylık olarak numuneler alınmaktadır.
Uzmanlar, soya sütünün faydalarının yanında erkekler için zararlı bir yönünün olduğunu da belirtiyor. Günde 25 gr soya proteini almak bile erkeklerdeki hormon dengesini bozarak “cinsiyet” sorunlarına yol açabiliyor. Connecticut Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre; soya testesteron üretimini düşürüyor.
Günümüzde 170-180 milyon ton seviyesine ulaşan Dünya Soya Üretimindeki en büyük payı % 50 oranındaki üretimiyle A.B.D almakta, onu Brezilya, Arjantin ve Çin izlemektedir.
Soya fasulyesinin kavrulup öğütülmesiyle elde edilen soya unu, yüksek nitelikli protein açısından zengin olmakla birlikte; mükemmel bir demir, kalsiyum ve B vitaminleri kaynağı.
Hızlı bozulma özelliği olduğu için 1 – 2 günde tüketilmesi önerilen soya sütü laktoz alerjisi olanların içebileceği bir süttür. Hücre yenilenmesine olumlu etkileri bulunur. Bitkisel bir süt olduğu için içerisinde kolesterol barındırmaz. Bu nedenle kolesterolü bulunan kişilerde severek tüketebilir.
Yine de 14 klinik çalışmayı değerlendiren 2006 tarihli bir derlemede yazarlar, ne soya ne de izoflavonların ötiroid bireylerde tiroid fonksiyonunu etkilemediği sonucuna varmışlardır3.
En yaygın bilineni lahana, karnabahar, brokoli ve soya içeren (soya sosu, tofu, miso, soya sütü) besinlerdir. Soya ürünleri izoflavonoidler içerir. Bunlar fito-östrojen olarak bilinir ve östrojen etkisi yaparlar. Aynı zamanda tiroid peroksidaz enziminin aktivitesini bozarak hipotiroidizme yol açarlar.
Soya içerisinde bulunan soya izoflavonları, doğal bir östrojenin sağladığı faydaları vücudumuz için sağlayabilmektedir. Bu nedenle vücuttaki östrojen seviyesini yükseltmek istiyorsanız, soya fasulyesini düzenli olarak tüketmeniz gerekmektedir.
İnek sütüyle arasındaki en büyük fark; soya sütünün bitkisel, inek sütünün ise hayvansal bir gıda olmasıdır. 100 gram inek sütünde 61 kalori, 4.7 gr karbonhidrat, 3.3 gr protein ve 3.3 gr yağ bulunur. 100 gram soya sütünde ise 54 kalori, 5.2 gr karbonhidrat, 4.7 gr protein ve 2 gr yağ vardır.
Badem, Hindistan Cevizi, Soya; hepsi kullanılabilir, hepsi glutensiz!
Soya fasulyesinde, baklada ve soya sütünde çokça bulunan jenistein , kanser riskini azaltan bir çok biyolojik etkiye de sahip. Ne var ki, jenistein ayrıca östrojen reseptörlerini, östrojen gibi davranarak aktive ediyor ve mevcut kanser hücrelerinin büyümesini de uyarmış oluyor.
Alınan son karar ile birlikte bu sayı toplamda 36 oldu. Ülkemizde genetiği değiştirilmiş mısır ve soya ürünlerinin sadece hayvan yemi ya da yem ham maddesi olarak kullanılmasına izin var. GDO'lu soya ve mısırın insanların yediği gıda maddelerinin üretiminde kullanılması yasak.
Mide bağırsak problemleri ve gaz sıkıntısı yaşayanlar için çok iyi bir alternatiftir. Laktoz içermez. Laktoz intoleransı olan kişiler de rahatlıkla tüketebilir. Yapılan bir çalışma soya sütünün karın bölgesindeki yağlanmayı azaltıcı etkisi olduğunu göstermiştir.
Bazı çalışmalarda soya ürünleri tercih edenlerin daha iyi kilo kaybettikleri görülmüştür. Bu katkıyı soya izoflovanlarının insülin regülasyonu ve yağ metabolizması üzerindeki olumlu etkilerin neden olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle zayıflamak isteyen kişilerin seçimleri arasında soya sütü yerini alabilir.
Sütün gaz yapmaması için sütü yeteri kadar tüketmeli fazla tüketmekten kaçınmalıyız. Laktozsuz ve yağsız sütleri tercih etmeliyiz. Sütün içerisine zencefil ya da kakao karıştırılması da sütün gaz yapıcı etkisini azaltan bir uygulamadır.
1 bardak soya sütü yaklaşık 95-100 kalori arasında oluyor. Bu değer inek sütüne oranla oldukça az.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri