ATATÜRK, Sarayburnu'nda dinlediği kötü bir musıki ekibinin etkisiyle söylediği: "Bu musıki bizim heyecanımızı ifade etmekten uzaktır." Sözü, yanlış anlaşılarak, Türk musıkisi radyolardan kaldırılmıştır.
Türkiye Hükûmeti, batılılaşma gerekçesiyle 2 Kasım 1934 tarihinden 6 Eylül 1936'ya kadar geleneksel Türk müziğinin radyoda çalınmasını yasaklamıştır.
Bunlar; “i. İslam'da hem çalgı çalmak hem de müzik dinlemek Kur'an'da dolaylı olarak hadislerde ise açıkça yasaklanmıştır.
Türk müziğinin gelişmesinde Türk çalgı aletlerinin kullanılmasını teşvik etmiştir. Yalnızca Türk topraklarında değil tüm dünyada dinlenebilir bir Türk müziği yaratılmasını hedeflemiştir. Müziğin kültürel kimliğin korunmasında, tanıtılmasında ve diğer kuşaklara aktarılmasındaki önemi de göstermiştir.
Tanzimattan Bugüne Türk Musikisi
Cumhuriyetten sonra ortaya çıkan "Türk sanat müziği" kavramı, klasik Türk musikisine yakın olsa da Türk sanat müziği, Batı akımlarının etkisiyle şekillenen ve klasik müzik makamlarını kullanan bir yan tür olarak kabul ediliyor.
İlgili 44 soru bulundu
Geleneksel Türk müziğinin Türkiye'de yasaklandığı dönemi biliyor musunuz? 1934 yılında başlayan yasağın temel amacı müzik yoluyla toplumun batılılaşmasını sağlamaktı
Türkiye'de klasik müziğin öncüsü olan Cemal Reşit Rey, çok iyi bir piyanist olmasının yanı sıra besteler de yapan üretken bir müzisyendir.
Atatürk'ün önderliğinde, müzik alanında yapılan çalışmalardan bazıları şunlardır: * Ankara'da "Musiki Muallim Mektebi" kuruldu.(1924). * İstanbul Belediye Konservatuvarı kuruldu.(1926). * Ankara Devlet Konservatuvarı kuruldu.(1936).
Atatürk'e göre sanat güzelliğin ifadesidir. Musiki, resim, heykeltıraşlık, edebiyat, mimarlık ve danstan oluşan güzel sanatları incelik ve hünerle icra edebilmek, bu anlamda ince bir kabiliyete sahip olmak “sanatkârlık” olarak ifadesini bulur.
ATATÜRK, Sarayburnu'nda dinlediği kötü bir musıki ekibinin etkisiyle söylediği: "Bu musıki bizim heyecanımızı ifade etmekten uzaktır." Sözü, yanlış anlaşılarak, Türk musıkisi radyolardan kaldırılmıştır.
Âşık:, Anadolu, Güney Kafkasya ve İran'da sürdürülen, genellikle bağlama veya başka bir telli müzik aleti eşliğinde söylenen sözlü halk müziği geleneğini icra eden kişidir. Aşıklık geleneği, Türk kökenli ve Türkler arasında yaygın olan Anadolu, Ortadoğu ve Orta Asya'ya özgü bir halk şairliği türüdür.
Bu konu ile ilgili Kuran'da herhangi bir yasak yok. Bize gelen Peygamberin hadislerinde ve sünnetinde de böyle bir yasak yok. Bu sonraki yıllarda bazı sufilerin icraatlarıdır. Müzik insanın fıtratında, doğasında olan bir şeydir, çalgı da o insanın doğasındaki duyguların icat ettiği aletlerdir.
Türk Halk Müziği sözlü ve sözsüz ezgilerinin en önemli özelliği anonim olması ve yörelerine ait çalma tavrı ile icra edilmesidir.
Türk Halk Müziğinde Kullanılan Yaylı Çalgılar
THM'de kullanılan başlıca yaylı çalgılar; Kemane, Kemençe ve Kemandır. Ancak bu çalgıların kökeni (kemanı kısmen hariç tutabiliriz zira mevcut biçimi Batı kaynaklıdır) Orta Asya'da kullanılan ve yine bu yola Anadolu'da nadir de olsa görebildiğimiz Iklığ'a dayanmaktadır.
Yapısal olarak folklorun bir parçası olan Türk halk müziği (kısaca THM), sözlü halk müziği ve sözsüz halk müziği olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü halk müziğine genel olarak türkü adı verilir. Sözsüz halk müziği ise düzenli yöresel çalgı ezgileridir.
Atatürk, Türk müziğinin en iyi şartlarla korunmasını ve geliştirilmesini istiyor, Batı müziğini de seviyor ve hoşlanarak dinliyordu. Halkı çok sesli müziğe alıştırmada eğitici bir yol tutulmasını, batıya yönelik çalışmalarda çağdaş milletler seviyesine ulaşma yöntemlerini öneriyordu.
—“Hayatta müzik lazım değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzik ile ilgisi olmayan varlıklar insan değildirler. Eğer söz konusu olan hayat, insan hayatı ise müzik mutlaka vardır.
Mustafa Kemal Atatürk (1881, Selanik, Osmanlı İmparatorluğu - 10 Kasım 1938, İstanbul, Türkiye), Türk mareşal, devlet adamı, yazar, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu babası ve ilk cumhurbaşkanıdır.
Şiir ve edebiyatın yanında müziğe de büyük bir ilgi duyan Atatürk; Rumeli türkülerinden çok sesli batı müziğine kadar birçok müzik dalına ait olan eserleri keyifle dinlemiştir.
Atatürk: –Hayatta müzik lazım değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzik ile ilgisi olmayan varlık insan değildir. Eğer söz konusu olan hayat insan hayatı ise, müzik mutlaka vardır.
Çağdaş Türk Müziği'nin kurucuları olan ve “Türk Beşleri” adıyla anılan grubun üyeleri; Cemal Reşit Rey, Hasan Ferid Alnar, Ulvi Cemal Erkin, Ahmed Adnan Saygun ve Necil Kâzım Akses'tir.
KONDA'nın 2018 yılında yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de en çok dinlenilen müzik türü %41 ile "türkü/halk müziği"dir. İkinci sırada "Türkçe pop", ardından "Türk sanat müziği" gelmektedir.
Türkçedeki en yaygın karşılığı aranjmandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri