Sağlıklı iletişim her iki kişinin de iletişime farkındalıklı yaklaştığı, duyguları ve düşünceleri konusunda açık davrandığı ve genellikle konuşma ve dinleme dengesinin eşit olarak dağıldığı bir iletişim şeklidir.
Sağlıklı iletişimi başarmak için, empati kurma, egolara yenik düşmeme, yapıcı ve açık olma, beden dili ve tutarlı olma gibi özellikler önemlidir. Etkili iletişimde, dinleme yeteneği ve karşılıklı saygı da büyük önem taşır. Karşımızdakini yargılamadan, sözünü kesmeden, suçlamadan ve göz kontağını kesmeden dinlemeliyiz.
Etkili iletişim, karşı tarafa vermek istediğiniz mesajı en kısa zamanda ve net olarak iletmektir. Hayatımız boyunca sözlü ya da sözsüz olarak iletişim yeteneğine sahip olmak önemli bir unsur haline gelmiştir. Etkili iletişim teknikleri ile birlikte kendinizi doğru ifade ederek yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermezsiniz.
Toksik iletişim, sadece dedikodu ve söylenti gibi sözel ifadeleri içer- memekte, aynı zamanda kişilerin birbirlerine karşı gerçekleştirdiği olumsuz ve yıkıcı davra- nışları da kapsamaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Olumlu iletişimin bazı özellikleri şunlardır:
Kişi kendi kişisel ihtiyaçlarıyla ve başkalarının ihtiyaçları ile ilgilenir. Kişi kendini diğer insanlara yapıcı bir şekilde ifade eder. Kişi yaşanan bir anlaşmazlığa saygıyla yanıt verir. Kişi gerektiğinde yardım ister.
İletişimin en iyi yöntemi, sakin ve net konuşmak, dolgu sözcüklerden kaçınmak, göz teması kurmak, uygun beden dili kullanmak ve dikkatli dinlemektir. İletişimin önemli unsurlarından biri sakin ve net konuşmaktır.
Etkili iletişim kurabilmek için öncelikle karşımızdaki kişilere saygı duymak, onların varlığını kabul etmek, onlara değerli olduklarını hissettirmek, onları olduğu gibi benimsemek gereklidir. Abartıdan uzak, olduğu gibi davranmak da bu bağlamda önemlidir.
İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
Sözlü iletişim, iletişimin en yaygın ve etkili biçimidir ve günlük yaşamlarımızın temel bir unsuru olarak kabul edilmektedir. Yazılı iletişim, harflerin ve kelimelerin kullanılmasıyla gerçekleştirilen iletişim türüdür.
Başarılı bir iletişimin temel koşulları şunlardır: Karşımızdaki kişilere saygı duymak; onların varlığını kabul etmek, önemli ve değerli olduklarını hissettirmek, olduğu gibi benimsemek anlamını taşır.
Gönderici tarafından aktarılan mesajı tam olarak anlamayı ve dikkat göstermeyi ifade eder. İletişimdeki çatışmaların önlenmesi, mesajın doğru bir şekilde anlaşılmasını sağlar. Konuşma veya yazma sırasında uygun dil ve ton kullanmayı ifade eder. Çatışmaların önlenmesi, daha verimli iletişim sağlar.
Etkili iletişim, bireylerin bilgi ve fikirlerini karşı tarafa başarılı bir şekilde aktarabilmesi ve kendilerini doğru ifade edebilmesi için gereklidir. Bu sayede sosyal çevrelerde daha iyi ilişkiler kurulabilir ve yanlış anlaşılmaların önüne geçilerek gereksiz tartışmalar engellenir.
Kısaca iletişim; insanların birbirlerine -bilinçli veya bilinçsiz olarak- iletmek istedikleri duygu ve düşüncelerini aktardıkları bir süreçtir. Sadece sözlü değil aynı zamanda mimik ve beden hareketleri ile de iletişim karşı tarafa aktarılabilir. Başarılı iletişimin en önemli koşulu empatidir.
Makinelerin üzerine konan uyarı işaretleri , birer iletişim kalıbıdır. İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir.
İletişimin önemi:
Toplum içinde yaşayan her insan, farkında olsun veya olmasın, birbirleriyle iletişim içindedir. İnsanlar duygu, düşünce ve hayallerini, sorunlarını birbirlerine iletişimle aktarırlar. İletişimle insanlar birbirlerini anlarlar, sorunlarını paylaşırlar, problemlerine çözümler üretirler.
Etkili iletişim için en önemli kural dinlemeyi öğrenmektir. Sosyal bir varlık olan insan yaşamını etkili bir şekilde sürdürebilmek için iletişim kurmanın her zaman bir yolunu bulmuştur. Çünkü iletişim; insanın kendini, duygu ve düşüncesini, gereksinimlerini anlatma ve başkalarını anlama yoludur.
Etkili iletişim kurabilmek için atılacak ilk adım, iyi bir dinleyici olmaktır. Karşımızdaki kişiyi dikkatle dinlemek ve onun düşüncelerini anlamaya çalışmak, iletişimin temelini oluşturur. Empati yeteneğini kullanarak, karşımızdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini hissetmeye çalışmalıyız.
Olumlu iletişim, düşüncelerin, geri bildirimlerin hem saygılı hem de yapıcı bir şekilde ifade edildiği, iş birliğini ve karşılıklı anlayışı teşvik eden bir iletişim tarzını ifade eder. Bu tür iletişim, yanlış anlamaları düzeltebileceği gibi çatışmaları azaltarak iş yerindeki verimliliği artırabilir.
İletişim sürecinde jest ve mimiklerin etkili kullanımı, olumlu ve olumsuz faktörlerin iyi analiz edilmesine bağlıdır. Olumlu faktörler, iletişimi güçlendiren ve anlaşılır kılan unsurlardır. Bunlar arasında doğru jest ve mimik kullanımı, göz teması kurma ve uygun yüz ifadeleri kullanma sayılabilir.
İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri