Buzlukta saklanan sarmaları çıkardıktan sonra, buzların erimesi beklenir. Buzlar çözüldüğünde, tencereye alınan sarmaların üzerine ılık su eklenir. Suyla birlikte zeytinyağı ve limon da ekleyerek sarmanıza güzel bir tat katabilirsiniz. Kısık ateşte pişirilmeye bırakılan sarmalar, yaklaşık 30 dakika sonra tüketilebilir.
En güzel yaprak sarmalarını pişirmek için birkaç püf noktasına dikkat etmek gerekir. Öncelikle "Yaprak sarma pişirirken suyunu sıcak mı yoksa soğuk mu koymak gerekir?" konusu herkesin merak ettiği bir konu oluyor. Tencere yemeklerini pişirirken kullanıldığı teknikle benzer olarak sıcak su katılır.
Sarmış olduğunuz yaprakların üzerine isteğe bağlı olarak da zeytinyağı ya da limon ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı ve limon ekledikten sonra sarmaların üzerine hafif bir şekilde sıcak su ilave etmeniz gerekmektedir.
Buzlukta dondurulur. Pişirmek istediğiniz zaman bir kaç saat önceden çıkarıp hafif yumuşayınca tencereye dizilerek üzerine kesilmiş limon, tuz ve zeytinyağı ile sıcak su eklenerek kısık ateşte pişirilir.
Tüm yaprak sarmalara aynı işlemi uygulayarak sarın. Ardından elde ettiğiniz yaprak sarmaları buzdolabı poşetinin içerisine dikkatli bir şekilde dizerek aktarın. Buzluğa kaldırın ve donmaya bırakın. Ne kadar aralıklı dizerseniz birbirlerine yapışma ve pişerken patlama riski ortadan kalkar.
İlgili 31 soru bulundu
Sarmanın püf noktaları:
İç harcınızdaki pirinç, bulgur gibi malzemeleri önce sıcak suda bekletirseniz nişastasından arınır ve sarmalar daha yumuşak olur. Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
Malum biber dolmasını normalde fırında pişirmek de mümkün zaten. Bu nedenle artan dolmalarınızı fırında ısıtmanız da mümkün. Yine çok az su ile birlikte dolmaları küçük bir fırın kabına dizip 170-180 derecede üzerleri hafifçe kızarana kadar fırınlayabilirsiniz.
Buzlukta saklanan sarmaları çıkardıktan sonra, buzların erimesi beklenir. Buzlar çözüldüğünde, tencereye alınan sarmaların üzerine ılık su eklenir. Suyla birlikte zeytinyağı ve limon da ekleyerek sarmanıza güzel bir tat katabilirsiniz. Kısık ateşte pişirilmeye bırakılan sarmalar, yaklaşık 30 dakika sonra tüketilebilir.
Sarma yaprağı ve yaprak sarmasını buzlukta saklamanın en pratik ve doğru yöntemi yaprak sarmalarını bir güzel hazır edip ardından pişmiş şekilde saklamaktır. Böylece yaprak sarmaları daha uzun süre buzlukta saklanabilir. Pişmiş yaprak sarmasını buzlukta 3 ay saklayabilirsiniz.
Zeytinyağlı sarmalar için tencereye sarmalar üzerine zeytinyağı, sıcak su ve limon koyulur. Etli sarmalarda ise tereyağı ve et suyu konulur. Sarma kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alınmalı ve yapraklar pişinceye kadar kısık ateşte pişmelidir.
Üzerini yapraklarla ve tabakla kapatıp suyunu da ekleyin ve pişirmeye alın. Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın. Üst tarafa koyduğunuz pirinçler pişmişse eğer sarmalarınız pişmiş demektir.
Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 2,5 saat kadar pişiriyoruz. Suyu biter pişmez ise sıcak su ilavesi yapıyoruz. Pişmiş fakat suyu var ise altını hızlı açıp kapağını açıp hızlı bir şekilde kaynatıyoruz ve demlenmeye bırakıyoruz yaklaşık en az yarım saat dinlenmesi lazım. Enfes yumuşacık sarmalar hazır.
Toprak kapların içerisinde özellikle sarma, dolma, pilav ya da et yemekleri enfes şekilde pişer.
Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır. Tüm sarmaları dizdikten sonra üzerini kapamak için tekrar kullanmadığınız yapraklardan faydalanın. Bu yöntem, sarmaların kararma ihtimalini ortadan kaldırır. Aynı zamanda dağılmaları da engelleyecektir.
Sarmaları Pişirmeden Saklamak Pek İyi Değildir
Çünkü içerisine doldurulan harç çiğ olduğu süre boyunca su salmaya devam eder ve salınan su nem yaratarak bakteri üremesini kolaylaştırır. Bu nedenle sarmayı saklamak istiyorsanız, pişirmeniz çok daha mantıklı olacaktır.
1 kg taze yaprak. 3-4 adet kuru soğan(bol soğanlı güzel oluyor) 2 su bardağı pirinç
Eğer çiğ halde ya da sarma yaparak tencere içerisinde buzdolabında tutulacaksa 5 günden uzun süre bekletilmesi önerilmez.
5. 4 gün ok ama 5. Gün riskli.
Sararan yaprakları süzgece alın. Suyunu bırakıp soğuyan yaprakları dolap poşetine yeterince koyup buzluğa kaldırın. Daha sonra buzluktan çıkarıp buzu çözülünce kullanabilirsiniz.
Sarmadan önce iyice yıkanıp haşlanması gerekir. Kaynayan suya attığınız yıkanmış yaprakların 5-10 dakika haşlanması genellikle yeterli olur. Yaprakların cinsine göre bu süre biraz uzayıp kısalabilir. Yapraklar sarılabilir yumuşaklığa kavuştuysa sudan çıkarabilirsiniz.
Yaprak sarmasının pişme süresi tencerede 45-50 dakika, düdüklüde ise yalnızca 15-20 dakikadır.Yaprak sarması pişirirken 2-3 su bardağı su ile pişirilir.
Pirinci ve bulguru ekleyip karıştırıyoruz. Sıcak su ve tüm baharatını da ilave edip tadını kontrol edip kısık ateşte ağzı kapalı suyunu çekene dek pişiriyoruz. Ocaktan alıp ince kıydığımız maydanozu da ekleyip karıştırıyoruz. Yaprak içimiz hazır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri