Türk mûsikîsi yönünden kendine özgü bir beste şeklidir. Özentisiz, şarkı formuna benzeyen, biraz halk mûsikîsindeki uzun havaları hatırlatan bölümleri bulunan, bazıları olağanüstü güzellikte bestelerdir. Bununla birlikte daha sade, kısa, her mısraı aynı melodik cümlelerle söylenen divanlar da vardır.
Divan (politika), İslam devletlerinde yönetimle ilgili işleri yürüten kurul ve daireler. Divan (şirket) Divan (yerleşim), Osmanlı döneminde bir köy ile nahiye arasında yer alan bir idari birim.
Belli bir kalıpla yazılan ve besteyle okunan şiir türü. Kalıp "fâilâtün fâilâtün fâilâtün fâilün" şeklindedir. Divan edebiyatı şairlerinin eserlerini topladıkları antolojik eser. Divan şairlerinin, eserlerini önceleri serbest, daha sonra belli bir düzen içinde topladıkları kitaplar divanlar, divançeler ve hamselerdir.
Bu sebeple edebiyat tarihçileri tarafından edebiyatımızın bu dönemi Divan Edebiyatı olarak adlandırılmıştır. Aslı Farsça olan divan kelimesi, edebî terim olarak seçme şiirlerin bir düzen içerisinde temize çekilmesiyle oluşan eserin adıdır.
*Genellikle tam ve zengin uyak kullanılmış, göz için kafiye ilkesi benimsenmiştir. *Şiirlerin son biriminde mahlas adı verilen takma isim kullanılmıştır. *Bütün güzelliği yerine parça güzelliği önemsenmiştir. *Şiirlerde başlık kullanılmamış, şiirler rediflerinin ya da nazım biçimlerinin adıyla anılmıştır.
İlgili 33 soru bulundu
Bir şairin veya yazarın eserlerinin toplandığı bir kitap veya defter anlamına gelir. Oturup görüşme veya topluluk anlamına gelir. Örnek Cümle: Osmanlı İmparatorluğu'nda divan, devletin en yüksek yönetim organıydı.
Divan, devlet idaresindeki muhtelif idarî, malî ve askerî hizmetlerin yerine getirilmesinde kullanılan defterlere (kuyûdât defterleri), bunların ve devlet memurlarının bulunduğu yere verilen isimdir.
Divan Bizzat padişahın, bulunmadığı takdirde vezirin başkanlığı altında devlet başşehrinde veya hükümdarın bulunduğu yerde kurulan bakanlar kuruluna divan denilirdi; devlet işlerinin birinci derecede yani en son kesin olarak görüldüğü yer burası idi.
Kâşgarlı Mahmud, eseriyle tam olarak bağdaşan bir ad seçmiştir. Gerçekten de Dîvânu Lugâti't-Türk, Türk soylu halkların dil özelliklerini ve o dönemin söz varlığını olabildiğince ayrıntısıyla ortaya koyan bir “divan”dır… Kâşgarlı Mahmud Dîvânu Lugâti't-Türk'ü Ne Zaman Yazmıştır?
- Hoca Dehhani: 13.yüzyılda yaşadığı tahmin edilen şair, Divan edebiyatının ilk temsilcisi olarak kabul edilmektedir. Horasan Türklerinden olan Hoca Dehhani, Selçuklu sultanı Alaaddin Keykubat'ın isteği üzerine 20.000 beyitten oluşan "Selçuklu Şehnamesi" eserini kaleme almıştır.
Bunlar gazel, rubai, kaside, tuyuğ, mesnevi, murabba, kıt'a, şarkı, müstezat, terkib-i bent, terci-i bent, musammat olmak üzere on iki türe ayrılır.
Divan kelimesinin Farsça kökenli olduğu, Sâsânî İmparatorluğu'nda devlet idaresinde kullanılan defterlere, o defterlerin ve ilgili memurların bulunduğu yeri ifade eden bir terim olarak Arapça'ya geçtiği ve aslının Aramice'den geldiği bilinmektedir. Zamanla kâtiplerin oturduğu yere "divan" adı verilmiştir.
Bu anlamda Divan, devlete dair idari, mali ve askeri işlerin kayıt altına alınmasını ve bu işlerin yürütülmesini ifade eder. Divan kelimesinin anlamındaki şeytanilik ise, bir yönüyle bürokrasinin doğasını anlatır. Tarihçilerin aktardığına göre, Divan teşkilatı, Halife Ömer döneminde yapılan istişare sonucu kurulmuştur.
Divan Teşkilatı, devlet işlerini yürütmek ve karara bağlamak için kurulmuş olan bir meclisti. Divan Teşkilatı, devlet yönetiminin başıdır ve verdiği emirler ferman olarak yayınlanmaktadır. Divan Teşkilatı, Orhan Bey zamanında kurulmuştur.
Divan, devlet yönetimi hakkında bilgili ve yetkili kişilerin lider başkanlığında toplanarak yaptığı fikir toplantılarıdır. Hem Türk hem de İslam devletlerinde divan geleneği vardır.
Divan kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Divan kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı dīvān şeklindedir.
Divânü'l-hâtem,halifenin mektuplarının mühürlendiği bir kopyasının alıkonulduğu divândı. Divânü'l-berîd'in görevi ise resmi haberleşmeyi sağlamak, postacılıkla ilgili görevleri yerine getirmek, istihbarat ve gizli haber edinmekti. Sâhibu'l-berîd, berîd teşkilâtının en üst yetkilisidir.
Divan-ı Hümayun. Osmanlı İmparatorluğu'nda, padişah sarayında toplanan ve şimdiki Bakanlar kurulu gibi memleketin önemli işlerini gören, bu arada müracaat dilekçelerini de kabul ederek bir çeşit yüksek mahkeme vazifesi de gören kurumdur. Dîvân-ı Hümâyûn, Topkapı Sarayındaki Kubbealtı dairesinde toplanırdı.
Divân'a ilk zamanlar padişahlar başkanlık ederlerdi. Fatih'ten itibaren bu usul kaldırılmış, sadrazamlar başkanlık etmeye başlamışlardır. Divân üyeleri şunlardır: Vezir-i âzam , vezirler , kazaskerler , defterdarlar , NiĢancı , Reisülküttab , ġeyhülislâm . Vezir-i âzam padişaha mutlak surette vekâlet ederdi.
Divanın. Farsça'da ilk, Arapça'da ikinci anlamı “kurul” veya. “toplantı”dır. Osmanlılar'da ise divan Farsça.
Divanî (Arapça: ديواني, dīvānī), bir bakıma tevkie, bir bakıma ta'like benzeyen son derece hareketli, karmaşık, özel bir yazı türü. (Fatih döneminde belirmiş, Yavuz döneminde gelişmiştir. Yalnız buyrultularda kullanılır.)
Divan, 60 yıldır hayatın tam içinde! Kuruluş Yıl 1956…
Galib Mehmed Esad Dede veya tanınan kısa adıyla Şeyh Galib (d. 1757 - ö. 3 Ocak 1799), Türk divan edebiyatı şairi ve mutasavvıf. Günümüzde müze olarak faaliyet gösteren Galata Mevlevîhânesi'nin avlusunda yer alan Şeyh Galip Türbesi.
Divan edebiyatının dayandığı kültür kaynaklarının başlıcaları şunlardır: İslam inançları (ayetler ve hadisler), İslamî bilimler (tefsir, kelam, fıkıh), İslam tarihi, Tasavvuf felsefesi, terimleri, İran mitolojisi (kişiler ve olaylar), Peygamberlerle ilgili öyküler, mucizeler, efsaneler, söylentiler...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri