Tahsis talep formu sigortalı bir bireyin vefat ettikten sonra 18 yaşından büyük hak sahiplerinin maaş, cenaze ve evlenme yardımı alma talepleri yapmak için teslim etmeleri gereken bir formdur.
Tahsis talep ne kadar sürer? Tahsis talebine istinaden emekli maaşının bağlanma süresi bağlı olunan emeklilik servisi iş yoğunluğuna göre değişir. Genel olarak ortalama 1,5-2 ay içerisinde aylık bağlama işlemleri tamamlanır.
Numarayı öğrenmek için www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet sistemine giriş yapın. Sosyal Sigortalar Kurumu'nun işlemler menüsünden “4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi” seçeneğinden evrak takibi ya da evrak sorgulatması yaparak tahsis numaranızı öğrenebilirsiniz.
Tahsis numarası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emekli maaşı bağlanan kişileri tanımlamak amacıyla kullanılan bir numaradır. Emeklilik maaşlarının yanı sıra bayram ikramiyeleri de tahsis numarasının son rakamlarına göre farklı tarihlerde yatırılmaktadır.
TAHSİS NUMARASI NE İŞE YARAR? SGK emekli tahsis numarası; SGK tarafından emekli maaşı bağlanan kişileri tek bir numara aracılığıyla takip edebilmek adına SGK tarafından belirlenmiş numaradır. Emekli maaşlarının yatırılacağı gün belirlenirken de emeklinin SGK emekli tahsis numarası sonunda bulunan rakamdan yararlanılır.
İlgili 40 soru bulundu
Sosyal Güvenlik Kurumu'na şahsen gidilerek başvuru detayları öğrenilebileceği gibi SGK'nın sitesi üzerinden de başvuru sonucu takip edilebilir. SGK'nın internet sitesi üzerinden yapılan sorgulamalar için öncelikle T.C. kimlik numarası girilir, ardından “sorgula” butonuna basılarak sorgulama gerçekleştirilir.
Uzun vadeli sigorta kollarından hak kazanılan yardımların yapılması veya aylıkların bağlanması için, sigortalı veya hak sahibince adi posta veya kargo ile veya SGK'na doğrudan yapılan yazılı başvurularda, tahsis talep tarihi olarak dilekçenin SGK'na kayıtlarına intikal ettiği tarih esas alınır.
Bunun için SGK'nın DYS Evrak Takip sayfasına e-Devlet üzerinden ulaşılaram sorgulama yapılabilir. SGK'nın Alo 170 hattı da başvuruların ne aşamada olduğunu öğrenmek için bir diğer kaynak. Alo 170'te emeklilik işlemleri menüsünden müşteri temsilcisine ulaşılıp emeklilik başvuru durumu hakkında bilgi alınabiliyor.
"SGK gelen evrak dosyasına kaldırılmış" ifadesi, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) ile olan yazışmalarında bir evrakın işleme alınmadan önce SGK gelen evrak dosyasına konulduğunu veya SGK tarafından işleme alınmadan önce bu dosyadan çıkarıldığını ifade eder.
Tahsis talep formu sigortalı bir bireyin vefat ettikten sonra 18 yaşından büyük hak sahiplerinin maaş, cenaze ve evlenme yardımı alma talepleri yapmak için teslim etmeleri gereken bir formdur.
Bu süreç başvuru yaptığınız Sosyal Güvenlik Merkezi'nin yoğunluğuna göre ortalama 1,5 ile 2 ay arasında sürer. SSK'LILARIN EMEKLİ MAAŞI NE ZAMAN BAĞLANIR? 5510 Sayılı Kanunun 4/a bendi(SSK) kapsamında çalışanların emekli aylığı talep tarihini takip eden aybaşından itibaren bağlanır.
Hak sahipleri ölüm geliri, ölüm aylığı, ölüm toptan ödemesi, evlenme ve cenaze ödeneği karşılığından hangisini tercih ettiğini bu bölümdeki “4” numaralı “Tahsis Talep Çeşidi” alanına yazmalıdır.
Tahsis numarası son rakamı 4 olanlar ayın 24'ünde, Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar ayın 25'inde, Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar ayın 26'sında yapılıyor.
Tahsis numarası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emekli maaşı bağlanan kişileri tanımlamak amacıyla kullanılmaktadır.
E-Devlet sistemi üzerinde "EYT Gelen Evrak Beklemede" durumu, bir işlem veya başvurunuzun henüz tamamlanmadığını ve belirli bir evrağı veya onayı beklediğini gösterir. EYT genellikle "Emeklilikte Yaşa Takılanlar" ile ilgili olabilir fakat sistem üzerinde bu durum farklı işlemler için de görülebilir.
TAHSİS NUMARASI NEDİR? SGK tahsis numarası, emekli maaşı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenilen kişileri tanımlamak için kullanılan numaradır. Emekli tahsis numarası da denilen SGK tahsis numarası ile maaş sorgulama işlemleri yapılabiliyor.
"Evrak Beklemede" ifadesi, emeklilik başvurusunun belgelerinin ya da evraklarının eksik veya doğrulama sürecinde olduğunu gösterir. Sorunun Kaynağı: Eksik veya yanlış doldurulmuş evraklar: Başvuru sırasında gereken belgelerin eksik ya da hatalı olması durumu.
GELEN EVRAK BEKLEMEDE: SGK ile ilgili bir işlem yapmak için evrak teslim edildiğinde evrakın henüz işleme alınmadığını ve beklemede olduğunu ifade eder. Bu durumda, evrakın işleme alınması için bir süre daha beklemek gerekebilir.
Gelen evrakın "beklemede" olması, ilgili kurumun evrakı inceleme, değerlendirme ve gerektiğinde ek belge talep etme amacıyla bir süre beklemeye aldığını ifade eder.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÜZERİNDEN ARAMA
Öncelikle https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/ adresine tıklayın ve “SGK Evrak Kaydı ve Takibi” başlığı altında başvuru dosyanızın ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu sorgulama için gerekli bilgiler TC kimlik numaranız ve kayıt yılı bilginizdir.
*Bütün bu aşamalardan geçtikten sonra emeklilik için bir engel yok ise tahsis numarası veriliyor. Bu durum zaten e-devlette “emeklilik kaydı” bölümünden görülebiliyor.
Emeklilik başvurularınızı e-Devletten yapabilirsiniz. turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet sistemine giriş yapılır. Arama kısmına aylık/emekli/gelir kelimelerinden herhangi biri yazılarak ekrana gelen Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi bağlantısına tıklanır. Gelen ekranda “Yeni Başvuru” tıklanır.
EYT'liler sizden gelen sorular; ⏳SGK Gelen Evrak Beklemede ne anlama geliyor? ✔Henüz gelen evrağın ilgili memura havale edilmediği, beklemede olduğu anlamına gelir. Yani henüz işlemlerin başlamadığı anlamındadır.
Emeklilik tahsis numarası nedir? Emeklilik başvurusunu yaptıktan sonra SGK tarafından en geç 1 ay içerisinde emeklilik tahsis numaranız belirlenir. İlgili numara, emeklilik işlemlerinin takibi açısından başvuru sahiplerine verilir.
E-devlet sistemine kimlik katınız ve e-devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra SGK işlem sayfasına tıklamanız gerekir. Bu sayfada karşınıza emeklilik işlemleri çıkacak onu seçmelisiniz. Daha sonra dosya ya da evrak takip numaraları üzerinden emeklilik tahsis numaranızı öğrenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri