Her müzik eserinin en başında anahtar ve donanım' dan sonra üst üste yazılmış bir takım sayılar görürüz. Bunlara usul rakamları denir. Bu sayılardan üstteki usulün kaç zamanlı olduğunu, alttaki ise her zaman için alınan birimi gösterir. Ölçü ise usul rakamlarının gösterdiği kıymetlerin tümü demektir.
Usul veya Usûl; Türk Müziği'nde makamdan sonra gelen en temel öğedir. Müzikteki ölçü ve ritim kavramlarının tümünü kapsayan usul terimi, Osmanlı–Türk müziğinde aruzla birlikte oluşan ve gelişen bir olgudur. Usuller “Darp” adı verilen vuruşlarla icra edilirler.
Türk Mûsıkîsi'nde Usûller İkiye Ayrılır
Yapılarına göre; 2 zamanlı “Nim Sofyan” ve “Semâî” usûlleri basit; 4 zamanlı “Sofyan” usûlünden 120 zamanlı “Zencîr” usûlüne kadar olan usûller ise bileşik usûllerdir.
Usul: Eşit sayıda muhtelif vuruşlardan meydana gelmiş kalıplara “usul” adı verilir. Usul Vurmak: Bir musıkî parçasını ( çalarken veya söylerken ) sağ ve sol ellerle vurarak ölçmeye “usul vurmak” denir.
Fıkhın kaynaklarını ve bunlardan hüküm çıkarma yöntemlerini inceleyen bilim dalı. İslâm ibadet ve hukuk ilmi. Nassın lafız ve mânasından hareketle, nassın bulunmadığında da çeşitli istinbat metotları kullanılarak şer'î hüküm hakkında zannî bilgiye ulaşma çabasının genel adı.
İlgili 24 soru bulundu
Bir başka deyişle usulün hızlı veya yavaşlığını gösterir. Birim sayısı küçüldükçe usul ağırlaşır, birim sayısı büyüdükçe usul hızlanır. Türk müziğinde buna mertebe adı verilir. Örneğin: 3/8' lik, 3/4 'lük, usul rakamları semai usulunü gösterdiği halde, hızları değişiktir.
Fıkhın kaynaklarını ve bunlardan hüküm çıkarma yöntemlerini inceleyen bilim dalı.
Bundan başka Türk mûsikîsinde usûller büyük ve küçük usûller olmak üzere iki gruba ayrılır. 2 zamanlı'dan 15 zamanlı'ya kadar olan usûllere Küçük Usûller, 16 zamanlı'dan başlayarak büyüğe doğru giden usûllere de Büyük Usûller denir.
Türkçe'de kullanılan bir çok kelime söyleyiş ve yazılış biçimlerindeki farklılıklar nedeniyle yanlış yazılır. Bu kelimelerden biri de 'usul'dür.
TÜRK AKSAĞI USÛLÜ :
5 Adet birim zamanlı ve 3 vuruşlu usûlün adına Türk Aksağı Usûlü denir. 5/8 lik mertebesi vardır. Vuruluşu: DÜM 2, TEK 2, TEK 1 Şeklindedir.
Türk Halk Müziği Türleri; Türkü, Müstezad, Zeybek, Maya, Bozlak, Gurbet, Barak, Hoyrat, Divan, Güvende Takımı, Barana Takımı, Yol Havaları, Müzikli Öyküler. Tasavvufi olanlar ise; İlahi, Nefes, Savt, Kalenderi, Gülbank ve Semahtır.
Özbek: Batı müziğinde 12, Türk Müziğinde ise 42 ses kullanılıyor.
Makamlar, inici, çıkıcı veya inici-çıkıcı bir seyre sahiptir. Basit, bileşik ve şed makamlar olmak üzere üçe ayrılır.
Klasik Türk müziğinde yer alan ve bulmacalarda sorulan makam isimleri şunlar olmaktadır: neva, maye, eviç, ırak, saba, mahur, uzzal, zavil, hisar, arazba, evcara, bayati, rehavi, nikriz, canfeza, isfahan şeklinde sıralanmaktadır.
Gelenekte usul darpları, sağ ve sol ellerin sağ ve sol bacağa vurulmasıyla icra edilir. Darplar uzunluk kısalıklarına ve vuruluş biçimlerine göre isimler alırlar. Düm, tek, teke, tekâ, tâhek....
Benzer şekilde Oransay'ın (1977: 427) terminolojisinde “düzüm” olarak geçen ritim, bir ezgisel çizginin veya müziğin akışında ses süreleri ile vurgulanışlarından oluşan kavram olarak açıklanmaktadır.
Kökeni: "Usul" kelimesi Arapça kökenlidir.
TDK'YA GÖRE USUL NE DEMEK? 2. isim Bilimde belli bir sonuca erişmek için, belli ilke ve kurallara göre izlenen yol, metot. 3. isim, hukuk Bir yasama veya idare işleminin hazırlanması, yapılması veya yürürlüğe konması sırasında uyulması gereken hükümler ve izlenecek yollar.
Açıklamalar. Zaman zaman yöntem anlamında da kullanılsa da bu yanlıştır. Zira "yöntem" anlamına gelen kelime "usul" değil "usûl"dür.
Her geçen yüzyılda sayıları gittikçe artmış, Türk mû- sikîsi 600'e yaklaşan makam sayısı ile çok zengin bir mûsikî halini almıştır.
Sofyan, Türk musikisi usullerindendir. Dört zamanlı ve üç vuruşlu bir küçük usulün adıdır. İki adet iki zamanın veya diğer bir ifadeyle iki nîm-sofyanın birleşmesinden meydana gelmiştir.
Türk mûsikisinde belli düzümlerden yapılarak kalıp halinde tesbit edilen ölçülere verilen ad. Türk mûsikisi usullerinden. Türk mûsikisi usullerinden.
Bu bağlamda usul kelimesi kişinin anne, baba ve onların anne ve babası şeklinde yukarıya doğru devam eden ve kendisine kan bağıyla bağlı üst soy hısımlarını, fürû ise aynı şekilde aşağıya doğru devam eden alt soy hısımlarını ifade eder. Fürû hısımlığı, özellikle aile ve miras hukukunda birçok özel hükme konu olmuştur.
Usûlcünün amacı, fakîhin, cüz‟î hükümleri tafsîlî delillerinden elde ederken yararlanacağı şer„î kaynaklardan hüküm elde etmeye yarayan genel usûl kurallarına ulaşmaktır. Bu usûl kuralları ise, icmâlî-küllî delillerle ilgili olup, tafsîlî-cüz‟î delillerle ilgili değildir.
Fıkıh usûlü yazımında fukahâ, mütekellimîn ve memzûc olmak üzere üç metodun var olduğu kabul edilir. Memzûc metotla yazılan kitap Muzafferuddin İbnü's-Sââti'nin Nihâyetü'l-vüsûl ilâ ilmi'l-usûl'üdür. İbnü's-Sââti bu eserini Usûlü'l-Pezdevî ile Âmidî'nin el-İhkâm'ını esas alarak yazmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri