Özel okul bursluluk sınavları, sosyo ekonomik durumları özel okulda okuyabilmek için yeterli olmayan öğrenciler için büyük bir fırsat niteliği taşıyor. Her yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen bu sınavlar, ayrıca özel okullarca da uygulanıyor.
Özel öğretim kurumları, zorunlu ücretsiz okutulan öğrenciler dışında, okul yönetimince alınan kararlar doğrultusunda, başarılı öğrencilerin okullarını tercih etmelerini sağlamak amacıyla %25, %50, %75, %100 şeklinde başarı ve spor başarı bursu verebilmektedirler.
2019 yılında yapılan bursluluk sınavında en yüksek taban puan 8. sınıflarda oluşmuştu. Tavan puanın 500 olduğu bu sınavda 8. sınıf öğrencisinin taban puanı 475 idi. Bu da 8. sınıfta okuyan bir öğrencinin burs olanağından faydalanması için en az 475 puan alması gerekiyor demekti.
İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) ihtiyaç sahibi öğrencilerin eğitim öğretim sürecinde devlet tarafından maddi destek alabilmeleri için uygulanmaktadır.
Ailenin 2018 senesi yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2019 Mali Yılı için tespit edilen 13480,00 TL'yi (onüçbindörtyüzseksen) geçmemesi gerekir. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2018 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Başvuru şartları: Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak, Ailenin 2022 senesi yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2023 Mali Yılı için tespit edilen 46.000 TL'yi geçmemesi gerekir.
4 yıl boyunca, yılda 8 ay olmak üzere normal öğrenim süresince aylık burs verilir. Geçici ayrılma, eğitim hayatına ara verme, kayıt sildirme, kurumiçi ve kurumlar arası yatay geçiş yapma hallerinde YKS Derece Bursu kesilir.
Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (ya da PYBS), Türkiye'de her yıl düzenlenen bir bursluluk sınavıdır. Sınavı kazanan adaylar eğer şartları tutuyorsa burs ya da yatılı eğitim almaya hak kazanır.
İOKBS başvuru şartları neler? "Türkiye Cumhuriyeti veya KKTC vatandaşı olmak. Mevzuatta belirtilen kayıt ve kabul şartlarını taşımak. İlköğretim ve ortaöğretim okullarında, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırımı/cezası almamış olmak.
Geçtiğimiz yıl ilköğretim ve ortaöğretim kurumları bursluluk ücreti 663 TL olarak yatırıldı. Yeni yıl ile beraber bursluluk ücretlerine değişikliğe gidildi. 2023 yılı Ocak ve Haziran ayları arasında bursluluk ücreti 863 TL olarak belirlendi.
BURSLULUK ÜCRETİ 2023 NE KADAR? Bursluluk sınavına giren ve başarı gösteren ortaokul ile lise öğrencilerine burs desteği veriliyor. Burs ödemeleri, okulların kapalı olduğu aylarda da hesaplara aktarılıyor. 2023 yılında geçerli olacak MEB İOKBS burs ücreti aylık 863 TL olarak belirlendi.
Sınavda 40 adet soru sorulacaktır. Sınav süresi ne kadardır? Sınav 60 dakikadır.
1-2023-2024 eğitim-öğretim yılında bursluluğa yeni hak kazanan öğrenciler burslarını Ptt işyerlerinden alacakalrı Ön Yüklemeli kartlar ile alacaklardır. Ön Yüklemeli Pttkartlar il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderilmeyecek olup sadece PTT İşyerlerine başvuru yapan öğrencilere teslim edilecektir.
Genel olarak özel okulların burs verme zorunluluğu yoktur. Yine de kendi bünyelerince belirlenen oranlarda (% 100, % 75. % 50, % 25, %10 gibi) eğitim ve öğretim bursu verilebiliyor.
Son yıllarda özel okulların artması ile beraber bursluluk sınavları da artış gösterdi. Genellikle ilkokul 4.sınıf eğitimi almaya hazırlanan öğrenciler için yapılan sınavlar günümüzde 1.sınıf eğitimi almaya hazırlanan öğrenciler için de yapılmaya başlandı.
100 BİN ÖĞRENCİYE BURS ÖDEMESİ
Bursluluk sınavına başvuran 1 milyon 44 bin 846 kişiden 875 bin 987 aday sınava katılırken toplamda 100 bin öğrenci burs almaya hak kazandı.
Ailede bir kişi çalışıyorsa aylık geliri (64.320 ÷ 12 = 5.360 TL) olmalıdır. Bu miktardan daha düşük aylık geliri olanlar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından YOKSUL sayılmaktadır. KİM BU YOKSUL MEMURLAR?
2023 yılında geçerli olacak MEB İOKBS burs ücreti aylık 863 TL olarak belirlendi.
Lise öğrencilerine ise Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) ve Sosyal Bilimler derslerinden toplam 100 soru sorulacak. Sınavda ders dağılımları ve soru sayılarında geçen yıla göre herhangi bir farklılık olmazken tüm sınıf seviyelerine 4'er seçenekli sorular yöneltilecek.
MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) tarafından her yıl düzenlenen İOKBS İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı'na denir. Sınav süresi 120 dakika. Toplam soru sayısı ise 100. 5,6,7'nci sınıflar için: Türkçe 25, Matematik 25, Fen Bilimleri 25, Sosyal Bilgiler 25 soru sorulur.
Sınav Başvuruları Bakanlık tarafından yapılacaktır. Başvurular ücretsizdir.
Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler, Açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri, Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler, Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler, burstan yararlanamazlar.
Burslu öğrencilerin bursları, burs almaya hak kazandıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren okullarınca ödenir. Ödemeye tatil aylarında da devam olunur. Son sınıf öğrencilerinden okulu bitirenlerin bursları, güz dönemi sınavlarının sona erdiği tarihi takip eden aybaşında kesilir.
Alttan ders alınca burs kesilmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri