Cumhuriyet'in ilanından sonra hukuk alanında başlatılan devrim hareketinin Türk Toplumuna kazandırdığı en önemli eser İsviçre Medeni Kanunu'ndan çe- viri yoluyla alınan ve 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe giren 743 sayılı Türk Kanun-u Medenisi olmuştur.
Medeni hukuk salt bir hukuk dalı olmaktan öte hukukun özüdür. Türkiye'de Medeni Kanun, İsviçre Medeni Kanunundan iktibas edilmiştir. Kazuistik metoda sahip Prusya Kanunu ile devrimci bir felsefeye sahip katı Fransız Kanunu arasında kalarak ortalama bir yol izlemiştir.
1. Halen Türkiye'de yürürlükte plan Ceza Kanunu 1 Temmuz 1926 ta rihinde^) kabul edilmiş olup, 1889 İtalyan Ceza Kanunundan (Codice Za- nardelli) iktibas edilmiştir.
- Ceza Kanunu 1926 yılında İtalya'dan alınarak yürürlüğe konuldu.
Bu itibarla Mustafa Kemal Atatürk'ün Millî Mücadele'yi kazandıktan sonra gerçekleştirdiği diğer inkılâplarda olduğu gibi, İsviçre Medeni Kanunu'nun kabul edilmesi suretiyle gerçekleştirilen 1926 Hukuk inkılâbının gerek fikir plânında ve gerekse uygulama alanında temelleri de, 1839 Tanzimat ha- reketine kadar çıkar.
İlgili 28 soru bulundu
4 Ekim 1926'da İsviçre Medeni Kanunu ve İsviçre Borçlar Kanunu'ndan iktibas edilmiş her iki Kanun yürürlüğe girdi.
A-Kara Avrupası Hukuk Sistemi
“Kara Avrupası hukuku” terimiyle de kastedilen, büyük ölçüde Roma Hukuku kaynaklı olan, Fransız, Alman, İtalyan, İsviçre, İspanyol vb. hukuk sistemleridir.
Fransız Medeni Kanunu'nun alınması veya İslam hukukuna dayanan bir kanun hazırlanması şeklinde ortaya çıkan fikir ayrılığında, sonunda Ahmet Cevdet Paşa'nın temsil ettiği görüş benimsenerek, İslam ve Türk hukuk tarihinin ilk Medeni ve Borçlar Kanunu olan Mecelle hazırlanmıştır.
Batılı ülkelerin medeni kanunları incelendikten sonra Medeni Kanun'un hazırlanmasında, İsviçre Medeni Kanun'u esas alındı. 1912'de yürürlüğe giren İsviçre Medeni Kanunu, dilinin basitliği, kadın-erkek eşitliğine dayalı bir aile düzeni içermesi ve hakime takdir yetkisi vermesi nedeniyle benimsendi.
İsviçre Medeni Kanununun, mevcut kanunların en çağdaşı olması, Kadın -Erkek eşitliğine dayanması nedeni ile komisyon İsviçre Medeni Kanunu'nu Türkçe'ye çevirmiştir. Medeni Kanun 17 Şubat 1926′da TBMM tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
3) 4 Ekim 1926'da kabul edilen kanun Alman Ticaret Kanunundan etkilenerek hazırlanmıştır.
Hammurabi Kanunları, MÖ 1760 yılı civarında Mezopotamya'nın Babil ülkesinde ortaya çıkan, tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı yasalarından biridir.
Kurucu Meclis hakkında kanun
Ayrıca, Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu gibi yasaların hazırlanması da Kurucu Meclis'in sorumluluğundadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulana kadar yasa yapma, değiştirme ve kaldırma yetkilerini kullanmak da Kurucu Meclis'in görevidir.
İdare hukukumuz, idari teşkilat ve yargısıyla bir bütün olarak Fransa'dan iktibas edilmiştir.
Günümüzde, Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre gibi ülkelerde yürürlükte olan özel hukuk kurallarının büyük bir kısmı Roma hukuku temellerine dayanmaktadır.
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
İsviçre Medeni Kanunu, 1907 yılında Eugen Huber tarafından yaratılmış, 1912 tarihinde İsviçre'de yürürlüğe girmiştir.
4 Ekim 1926'da yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti'nin laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olması yolundaki en büyük adımdır.
Batı ülkelerinin medeni kanun (code civil) geleneği, Justinianus'un 6. yüzyılda hazırlattığı ilk medeni kanun düzenlemesine dayanır. Mecelle, Tanzimat Fermanı ile açılan dönemin en önemli kanunu ve Osmanlı modernleşmesinin en önemli anıtlarından biridir.
Bürgerliches Gesetzbuch (ya da kısaca BGB) Almanya'nın medeni kanunudur. 1881'de geliştirilmeye başlandı ve 1 Ocak 1900'de yürürlüğe girdi. BGB birçok ülkenin medeni kanununun yapılmasında şablon olarak alındı.
A-Kara Avrupası Hukuk Sistemi
ölçüde Roma Hukuku kaynaklı olan, Fransız, Alman, İtalyan, İsviçre, İspanyol vb. hukuk sistemleridir.
“Common Law” (Ortak Hukuk) adı verilen sistem “Anglosakson Hukuku” olarak da bilinir. Anglosakson sözcüğü İngiliz milletini ifade eder. Bileşik bir kelimeden oluşan kavram İngiltere'yi tarih içinde istila eden iki kavmin adıdır; Angluslar ve Saksonlar. Bu hukuk sisteminde yazılı olma zorunluluğu yoktur.
İngiltere, Hollanda, İtalya ve Almanya, gibi ülkeler hukuk alanında öne çıkıyor. Avrupa ülkeleri bu alanda eğitim alınabilecek prestijli üniversiteleri bünyesinde barındırıyor. Üstelik eğitim ücretlerinin Avrupa'da çok daha düşük olduğu biliniyor.
Avrupa Birliğine üye olan bir ülkenin vatandaşı, kendi ülkesinde avukatlık ünvanı varsa, Fransa'da kendi ülkesinin ünvanıyla ancak avukatlık yapabilmektedir. Bu durum, 27 Kasım 1991 tarih ve 91-1197 nolu genelgenin 99. maddesinde öngörülmüştür.
Medenî Kanun (MK)'un kabulünden önce ülkemizde hakim ve mer'i olan hukuk sistemi «Fıkıh» adı verilen İslâm Hukuku idi. Aile Hukuku, islâm Hukuku içinde bir çok bakımdan önemli bir yer işgal eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri