31 Temmuz 2005 Pazar günü yerel saatle 00.45 de Bala'da (Ankara) bir depremin olduğu, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Gözlem Laboratuvarı ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KOERİ) tarafından kaydedilmiş ve duyurulmuştur.
Depremin merkez üssü, şehrin güneydoğusundaki Çubuk ilçesi yakınlarındaydı. Depremde yaklaşık 100 kişi hayatını kaybetti ve binlerce bina hasar gördü. Ankara'da yaşanan diğer önemli depremler arasında 1927, 1983 ve 2009 depremleri de yer almaktadır.
Ankara'nın deprem tehlikesi Türkiye'nin diğer bölgelerinden daha az değil İstanbul'dan, İzmir'den daha az değil. Ankara'nın 50 kilometreye kadar yakın çevresinde yıkıcı deprem yaratma potansiyeli olan faylar var. Tuz Gölü fay hattı, Haymana üzerinden Ankara'ya geliyor; 7'den büyük deprem yaratma potansiyeli var.
Dünya'nın büyük depremleri arasında sayılan Kuzey Anadolu depremi, 17 Ağustos 1668 tarihinde gerçekleşmiş 9 şiddetinde olduğu varsayılan deprem Bolu, Ankara, Kastamonu ve İstanbul'da büyük yıkıma neden olmuştu. Türkiye'de kaydedilen en şiddetli deprem olarak tarihe geçen 1668 depremi, sabah saatlerinde meydana geldi.
AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. Ankara'nın Kalecik ilçesinde dün saat 21.42'de 3,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi.
İlgili 16 soru bulundu
Ankara'nın depreme dayanıklı ilçeleri de merak edilen konular arasındadır. Ankara deprem riski haritası incelendiğinde genel olarak ilin üçüncü ve dördüncü derece deprem bölgesinde olduğu görülmektedir. Bu durum Ankara'da genel olarak deprem riskinin az olduğunu göstermektedir.
Son dakika: Ankara'da 3.5 büyüklüğünde deprem!
Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedilen 7.4 büyüklüğündeki deprem sonrası resmi raporlara göre 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı. Peki, 17 Ağustos 1999 depremi kaç şiddetinde oldu, kaç saniye sürdü?
Ankara kent merkezi, Mülga Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından 1996 yılında yayımlanan ve bakanlar kurulu kararı ile yürürlüğe girmiş olan ve olasılık yöntemine göre hazırlanmış resmi deprem bölgeleri haritasına göre IV. derece deprem bölgesinde yer almaktadır.
ÖZ Ankara ili genel olarak depremsellik ve deprem tehlikesi açısından güvenli bir yer olarak bilinir.
Ankara 3. ve 4. deprem bölgesi olarak görülse de asla deprem riski yok denilemez. Ankara fay hattı şehrin altından geçmiyor olsa da, Ankara'nın sınır ilçelerinin bir çoğunun altında fay hattı bulunuyor.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi; Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce'de yıkıma neden oldu.
1938 Keskin (Kırşehir) Depremi, Ankara'yı etkilemiş, özellikle 1944 Gerede (Bolu) Depreminde Ankara il sınırları içinde 125 can kaybı, 1450 yıkıntı ve 2716 ağır hasarlı yapı kaydedilmiştir (Ergünay, 1984).
En büyüğü 11 şiddetinde. 12'de yeryüzü şekil değiştiriyor, yer çekimi devre dışı kalıyor." dedi. Türkiye'nin depremler konusunda sıklıkla karşılaştırıldığı Japonya'daki fayların farklı özelliklerinin bulunduğuna işaret eden Sözbilir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Japonya'da daha az yıkım olur.
Aynı olgu 6 Şubat 2023 depreminde de gözlenmiştir. Sismik dalgaların modelleme çalışmasında 04.17 depreminin 3 farklı şok ile meydana geldiği ve depremin 80 saniyeden daha uzun sürdüğü belirlenmiştir.
Gerede bu deprem- lerden dolayı büyük kayıplara uğramış, kalkınması olumsuz etkilenmiştir. 1 Şubat 1944 tarihinde, sabah saat 06.23'de 7.4 şiddetinde meydana gelen deprem, başta Gerede olmak üzere, Bolu'nun bütün ilçelerinde, Ankara'nın bir bölümünde, Zonguldak ve Çankırı'da şiddetli bir biçimde hissedilmiştir.
Bu açıdan bakıldığında Ankara Kenti, 100 km kuzeyinden geçen Kuzey Anadolu Fayı (KAF), 70 km doğusunda bulunan Ezinepazarı Fayı, batısında yer alan Eskişehir Fayı, ile güneyinde yer alan Tuz Gölü Fayının etki alanındadır.
Başkent Ankara'da yaklaşık 450 bin depremzedenin ikamet ettiği belirtiliyor. Ağır kayıplar yaşayarak memleketinden göç eden yüz binlerce aile, hiç bilmedikleri bu kentte sıfırdan yeni bir hayat kurmaya çalışıyor.
Saat 04.08'de meydana gelen depremin derinliği 6,5 kilometre olarak ölçüldü. Deprem, İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, Zonguldak, Bartın ve İzmir'de de hissedildi.
Bunlar “Kuzey Anadolu”, “Doğu Anadolu” ve “Batı Anadolu” fay hatları olarak isimlendiriliyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay yok. Fakat yakınlarında yer alan diri fay hatları Türkiye'nin finans, tarih ve kültür-sanat merkezi İstanbul ile başkenti Ankara'yı da deprem riskiyle karşı karşıya bırakıyor.
Kocaeli'nin Gölcük ilçesi merkez üssü olarak açıklanan depremde çok fazla can ve mal kaybı yaşandı. Deprem Ankara'dan İzmir'e çok geniş bir alanda hissedildi.
Faylara (kırık hatlara) rastlanır. Ankara il sınırları içindeki alanın %30'u 1. ve 2. derece deprem alanıdır. Son yüz yılda meydana gelen küçük şiddetli depremlerin çoğu Kuzey Anadolu Fay Hattı ve yakın çevresinde veya başkentin güneydoğusunda Tuz Gölü ve Kırşehir fayı civarındadır.
Depremin 13,57 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. Sarsıntı Ankara başta olmak üzere çevre illerde de hissedildi.
Deprem, 6 Temmuz saat 21.42'de Ankara Kalecik merkez üssünde meydana geldi. 3.6 büyüklüğündeki sarsıntı bölge halkını endişelendirdi. AFAD depremi yerin 7.42 km altında kaydetti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri