Kronik nefrit ve pyelonefritli hastalar kan veremez. Malign (Habis) hastalığı olanlar, gönüllü donör olarak kabul edilmezler. Epilepsi hastaları, kan veremezler. Kadavra kaynaklı doku-organ nakli: Böbrek, kalp, karaciğer ve her türlü kadavra doku ve organ nakli olanlar ömür boyu kan veremez.
50 kilonun üzerinde, Bulaşıcı hastalığı olmayan, Kendini kan verebilecek kadar iyi hisseden, Bağışçı Sorgulama Formu'ndaki soruları doğru cevaplamış ve uygun bulunmuş kişiler, kan bağışçısı olabilir.
Hemoglobin değerleri kadınlarda en az 12,5 g/dL, en çok 16,5 g/dL, erkeklerde en az 13,5 g/dL, en çok 18 g/dL olmalıdır.
Birçok zayıflama diyetinin içeriği de demir bakımından fakirdir. Kan veren kişilerde demir eksikliği ve bunun sonucunda da demir eksikliği anemisi ortaya çıkabilir. Yüzde 15 gr hemoglobin değerlerine sahip biri bir ünite kan verirse (yaklaşık 500 ml) 250 mg kadar demir kaybı olur.
Anemi: Kansızlık kan bağışı için engeldir. Günlük yaşamın olağan sayılabilecek ve çoğunlukla psikolojik kaynaklı olan halsizlik, bitkinlik gibi durumlar, anemi (Kansızlık) olarak algılanmamalıdır. Anemi tanısı, kan testleriyle yapılmaktadır. Kan bağışı için kriter hemoglobin değeridir.
İlgili 16 soru bulundu
Koroner kalp hastalığı, angina pektoris, ciddi kardiyak aritmi, serebrovasküler hastalıklar, arteriyal tromboz veya rekküren venöz trombozu olan kişiler kan veremezler. Allerji ( Astım hastaları kan veremez. Polen allerjisi olanlar ise, sadece allerjileri oldukları dönemde kan veremezler.)
Kan vermeye engel oluşturacak herhangi bir hastalığı geçirmekte veya geçirmiş olan, kan sulandırıcı vb. ilaç kullanan, hastalık taşıyıcılık riski bulunan, kan değerleri uygun olmayan kişiler trombosit aferezi bağışçısı olamazlar.
Açıklamada, “Bu süreçlerin hiçbir anında vatandaşlardan “kan parası” adı altında ya da başka bir ad altında kan kullanımıyla ilgili olarak hiçbir ücret talep edilmemektedir. Türk Kızılay yürütmekte olduğu kan bankacılığı faaliyeti için belirli maliyetlere ve giderlere katlanmaktadır” denildi.
Dövme riskli
Enfeksiyonların yüzeysel deride veya dolaşıma yayılmış olarak gelişebildiğini söyleyen Doç. Dr. Akman, şöyle dedi: "Hepatit ve HIV gibi çeşitli kan yoluyla bulaşması mümkün hastalıkların gelişme riski söz konusu olabilir.
Özellikle acı olanı, kan dolaşımını hızlandırarak kişinin ilişkiye hazırlanmasını sağlar.Cinselliğin yanı sıra bağışık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara, özellikle de kolera gibi bulaşıcı hastalıklara, karşı direncini arttırır.
Tarama Laboratuarı
Bağışlanan tüm kanlar, Hepatit B, Hepatit C, AIDS ve Sifiliz (Frengi) infeksiyonları yönünden test edilir.
Kalp krizi riskini büyük oranda azalttığı bilinen kan bağışı, daha sağlıklı karaciğere sahip olmanın yanı sıra baş ağrısı ve yorgunluğa iyi gelmesiyle de bilinir. İnsanı psikolojik olarak rahatlatan kan verme işlemi stresi azaltmasıyla da dikkat çeker. Ayrıca kandaki yüksek yağ oranını da azaltır.
Açlık süresi, 16 saatten uzun olmamalıdır. Kan vermeye gelmeden önceki gece saat 21:00'den sonra, suyun dışında, çay ve kahve dahil, hiçbir şey yemeyiniz ve içmeyiniz; sigara da kullanmayınız. Çünkü sigaranın nikotini, bazı hormon düzeylerini ve CBC değerlerini etkilemektedir.
Daha doğru sonuçlarla karşılaşılması için, özel tetkikler hariç, 12 saat açlıktan sonra kan tahlili yapılması önerilmektedir. Sürekli kullanılan ilaçlar, kan tahlilinden önce doktorlar paylaşılmalıdır. Kan vermeye gitmeden birkaç gün ağır yemeklerden kaçınmalı, daha hafif yemeklere yönelmelidir.
Kullanılan tüm malzemeler tek kullanımlık ve sterildir. Kan alımı işlemi en uygun bölge olan dirsek çukurunda gerçekleşir. Kan alma işlemi yaklaşık 4-8 dk sürer. Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 ünite kan yaklaşık 450 ml ±%10 'dir.
18 yaş altı kişiler ve 65 yaş üstü kişiler kan bağışı veremez (doktor onayı gereklidir). Soğuk algınlığı, grip, boğaz ağrısı, uçuk, mide böceği veya başka bir enfeksiyonunuz varsa kan bağışı yapamazsınız. Yakın zamanda dövme veya piercing yaptırdıysanız, işlem tarihinden itibaren 6 ay boyunca kan bağışı yapamazsınız.
Regl döneminde vücut kan kaybediyor ama regl olmak kan bağışına engel değil, gerekirse kan bağışını güvenle yapabilirsiniz. İşin matematiğine baktığımızda yetişkin bir insan vücudunda (kiloya bağlı olarak değişen) 4.7 - 5.5 litre kan olduğunu görüyoruz. Kan bağışında bu oranın %10'unu yani 470 ml kadarını veririz.
Aspirin kullanımı (Aferez Trombosit konsantresi hazırlamak için alındığında kabul edilmez) Aşı yaptıran kişiler 4 hafta bağışçı olamaz. Akupunktur, botoks, dövme, takı için cilt deldirme, saç ekimi veya estetik gibi uygulamaları yaptıranlar 1 yıl boyunca kan bağışçısı olamazlar.
KAN PARASI
Açıklamada, “Bu süreçlerin hiçbir anında vatandaşlardan “kan parası” adı altında ya da başka bir ad altında kan kullanımıyla ilgili olarak hiçbir ücret talep edilmemektedir.
Gençleşmek isteyenlere 'taze kan' satılıyor: Bir litresi 8 bin, iki litresi kampanyalı fiyatıyla 12 bin dolar.
Birçok insan tarafından bir ünite kanın kaç litre olduğu merak ediliyor. Bir ünite kan içerisinde yaklaşık olarak 0.5 litre kan bulunur.
Evet, özellikle bazı test sonuçları etkilenir, içilmemesi uygundur. Aç olarak kan vermeden önce su içmek test sonuçlarını etkiler mi? Fazla su içilmesi bazi parametreleri etkileyebilir. Bir bardağı geçmemek şartıyla içilebilir.
Geçmişte demir eksikliği anemisi olanlar eğer şu an araştırma altında değilse ve altta yatan neden tek başına bağışa engel değilse kan verebilir. Anemiyi tedaviyi takiben eğer donör aneminin tekrarlamaması için ilaç(demir, pernisyöz anemi için b12 ya da folat eksikliği için folik asit) alıyorsa kan bağışlayabilir.
Konu : Kan vermek ve tırnak kesmek için uygun olmayan günler hk. Ebû Hureyre (r.a) dan rivayet edilen Hadisi Şerifte Rasûlüllâh (Aleyhisselatü Vesselam Hz.) şöyle Buyurmuştur: "Her kim çarşamba ya da cumartesi günü kan aldırır da cesedinde bir alaca (vitiligo) hastalığı görürse kendisinden başkasını tenkit etmesin."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri