Yerlileşme eğilimi, divan edebiyatında ortaya çıkmış bir edebi akımdır. Türki-i Basit (Basit Türkçe) adı verilen bu akımın temsilcileri XVI. yüzyıl ozanlarından Tatavlalı Mahremi ile Edirneli Nazmi'dir. Nazmi'nin Basit Türkçe şiirleri 45.000 beyti aşan divanına serpiştirilmiştir.
Türkî-i Basît, 16. yüzyılın ilk yarısında Tatavlalı Mahremi ve Edirneli Nazmî tarafından temsil edilen bir edebiyat akımı olarak kabul edilmiştir.
Türk-i Basit adıyla da bilinen mahallileşme akımı, 16. yüzyılın ilk çeyreğinde ortaya çıktı. Öncüleri arasında gerçek adı İsa olan Necati Bey ve Şeyhülislam Yahya Efendi yer alır. Bu akıma Türk-i Basit denmesinin en büyük nedeni divan edebiyatını Farsça ve Arapça mazmunlarından arındırmaktır.
Türki-i Basitin Özellikleri
Sadece Türkçe kelimelerden oluşur. Bazen de Türkçe ağırlıklı. 16.yüzyılın ilk yarısında başlamıştır. Soyuttan çok somut güzeller ve güzellikler işlenmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Mahallileşme akımının en önemli temsilcileri Necati, Baki, Nedim, Şeyhülislam Yahya ve Enderunlu Vasıf'tır.
“Mahallî/Yerli Tarz” olarak isimlendirilebilecek bir diğer şiir tarzı, şiirde yerli ve mahallî unsurlara fazlaca yer verme anlayışıdır.
BASÎT-NÂME (MAHREMÎ)
Mahremî'nin hakkında çok konuşulan fakat günümüze ulaşmayan eseri.
Sebk-i Hindî, XVI. asırdan XVIII. asra kadar yani Örfî-i Şîrâzî'den Bîdil'e kadar geçen süre içinde hem Hindistan'da hem de Hindistan dışında yaşayan ve Hint edebî zevkinin, felsefesinin ve Hint şiirinin etkisinde kalan kişileri İranlı olan şairlerin oluşturdukları şiir tarzı eserlere verilen isimdir.
Yukarıda da ifade edildiği gibi, mevcut bilgilerimize göre “Türkî-i Basît” bir terim olarak ilk defa Edirneli Nazmî tarafından kullanılmıştır. Daha doğrusu bu ibareyi kullanan yegâne kişi de Nazmî'dir.
Necati Bey edebiyatımızda Mesel-gûl gûy adıyla anılan bir şairdir. Mesel-gûl gûy ifadesi misâl getiren, misâl söyleyen demektir. Necati Bey'in şiirlerine baktığımızda atasözleri ve deyimlerin çok sık kullanıldığını görürüz.
Sebk-i Hindî kavramı, genel olarak XVI. ve XVIII. yüzyıllar arasında (Örfî'den Bîdil'e kadar) Hindistan'da İran şiiri tesirinde gelişen şiir anlayışını ifade etmektedir. Bu şiir anlayışının en karakteristik yönü, orijinal anlamlar ve kullanılmamış, yeni imajlardır.
Yûnus'un şiirleri semâi ve gazel tarzında kaleme alınmıştır. İlâhi, nefes veya nutuk başlıkları altında kaydedilen şiirleri farklı birer edebî tür değildir. İlâhi, nefes ve nutuk, mutasavvıf şairlerin hak ve hakikatten söyledikleri kelâmlardır.
Birçok farklı yerli unsurun, gelenek ve görenekler ile halk söyleşilerin, Atasözü ve deyimlerin Türk edebiyatına girmesi mahallileşme olarak ifade edilir. Daha doğrusu bu gibi yapıların ve unsurların Türk kültürü üzerinden Türkçe doğrultusunda ele alınmış halidir.
Kısaca yerli unsurların, gelenek ve görenekler ile halk söyleyişlerinin, deyim ve atasözlerinin edebiyatımıza girmesi olarak nitelendirilen “mahallîleşme”, Nedîm ile zirveye taşınır.
16.yy döneminde Azeri sahasında Divan edebiyatının en önemli ve yegane temsilcisi olan Fuzuli'nin hayatı hakkında maalesef elde pek fazla bilgi yoktur. Bu bakımdan da onun hakkındaki malumatı kendi eserlerinden, kendisi hakkında verdiği bilgi kırıntılarından ve tezkirelerden alıyoruz.
Asıl adı Mehmed, babasının adı ise Süleyman'dır. Başkalarının tercih etmeyeceğini düşündüğü ve olumlu anlamıyla kendisini tanımlayıcı bulduğu için “fuzûlî” sözcüğünü mahlas olarak almıştır.
*Divan edebiyatının en büyük şairidir.
*Divan şiirinin bütün kurallarını, söz sanatlarını büyük ustalıkla ortaya koymuştur. *Fuzûlî'nin edebiyatımızda en büyük lirik şair olarak ayrı bir yeri vardır.
Aydınlı Visali Osmanlı İmparatorluğu Türk Divan Edebiyatı şairi. Osmanlı İmparatorluğu'nda Basitname (Yalın Türkçe ile yazılmış şiir) akımının öncülerindendir. Asıl adı İsadır. Doğum tarihi bilinmemektedir.
Aydınlı Visâlî, II. Bayezid (1481-1512) ve Yavuz Sultan Selim (1512-1520) devri şairlerinden olup Edirneli Nazmî ve Tatavlalı Mahremî ile birlikte Türkî-i Basît hareketinin en önemli üç temsilcisinden biri olarak gösterilmektedir. O, gelenek dâhilinde yetişen bir şairdir.
Tatavlalı Mahremi divan şairidir. Divan Edebiyatı'nda Türki-i Basit (Yalın Türkçe) Basitname akımının öncüsüdür.
Stil yahut tarz, sanat tarihi ve görsel sanatlarda devamlılık gösteren bir değişim sürecinin kaydı olarak ele alınır. Sanat ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.
Bikr, düşünce, anlam, benzetme gibi şiirle ilgili bazı kavramlarla birleştirilince bikr-i fikr, bikr-i mana ve bikr-i mazmun, bazı sözlüklerde daha önce söylenmemiş olmak kaydıyla sözün güzel ve ince söylenmesi diye tanımlanır.
“Hikemî Şiir” veya “Hakimâne Şiir” ise düşünceye ağırlık veren, amacın okuyucuyu uyarmak, düşündürmek ve aydınlatmak olduğu, daha doğru bir ifadeyle insana doğruyu, güzeli göstermeye yönelik görüş bildi- ren didaktik içerikli şiire denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri