Dindışı Türk mûsikîsinin en büyük beste formu olan kâr, "kelime olarak iş, güç, sanat ekip biçmek gibi çeşitli mânâlara gelir. Türk mûsikîsinde ise en eski ve en sanatlı sözlü beste şekillerinden birine isim olmuştur.
Farsça'da "iş" anlamına gelen kâr kelimesi din dışı sözlü Türk mûsikisinin en büyük formunu ifade eder.
Türk mûsıkîsi'nin din dışı güfteli eserlere ait, kâr'dan sonra gelen büyük bir formudur. Türkçe sözlükteki karşılığı “bağlanmış” olan beste formu fasıl sıralanışında kâr'ı takip eder. İcrâ edilecek makamda kâr yoksa peşrev'den sonra en başta yer alır.
Dindışı Türk mûsikîsinin en büyük beste formu olan kâr, "kelime olarak iş, güç, sanat ekip biçmek gibi çeşitli mânâlara gelir. Türk mûsikîsinde ise en eski ve en sanatlı sözlü beste şekillerinden birine isim olmuştur.
1. bir müzik yapıtını oluşturan ezgiler bütünü. 2. içinde söz bulunan bir müzik yapıtının yalnızca ezgisi.
İlgili 23 soru bulundu
Erimeyle yağmur ya da karla karışık yağmur oluşur. Bu yağışa 'sulu kar' ya da 'sulusepken' adı verilir. Normal kar tanelerinden daha küçük, yuvarlak ve sert olan taneciklere de 'bulgur' denilir. Kar yağışının, 56 km/s'ten hızlı rüzgârla birlikte oluştuğu yağış tipine ise 'tipi' denilir.
Kârçe: Kâr'ın küçültülmüş, kısaltılmış halidir. Usûl kullanımı da Kâr'dan farlılık arz eder. İcrası da daha ritmiktir.
Kâr-ı Nâtık, “kâr” ve “Nâtık” sözcüklerinin birleşiminden oluşan bir terkibdir. Kâr sözcüğü “iş, güç”, Nâtık sözcüğü ise “konuşan, söyleyen ve bildiren” anlamına gelmekte ve Kâr-ı Nâtık genel olarak “konuşan kâr, söyleyen eser” olarak tarif edilmektedir ( www.islam ansiklopedisi.com, 2018).
Natık kelimesi, düşünen, idrak eden ve konuşan olarak tabir edilmektedir. Natık geniş anlamlar taşıyan kullanıldığı alana göre anlam kazanan bir sözcüktür. Arapça kökenli bir kelime olan Natık, Kur'an-ı Natuk olarak görülmekte ve Şah damarından daha yakın olup her şeyi bilen akıldır. Olarak tabir edilmektedir.
Kaide. Halk arasında ezgi, hava, makam anlamlarında kullanılan terim ki daha çok Gayda şeklinde söylenir.
Tüm yurdu etkisi altına alan ve bir yandan günlük yaşamı zorlaştırırken öbür taraftan bembeyaz örtüsüyle hayata güzellik katan karın 8 çeşidi bulunuyor.
Karın en önemli tarafı yeryüzü ve yer altı rezervlerinin en büyük kaynağı olmasıdır. Barajlardaki doluluk oranını artırarak enerji üretimini desteklerken, milyonlarca insana su kaynağı olmaktadır. Kar güneş ışığını yansıtarak çevrenin serin kalmasını sağlamaktadır.
Kar sıcaklık 0°C'nin altına düştüğünde, havadaki su buharının aniden soğuyarak katı hale geçmesi ve oluşan küçük buz kristallerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bir yağış türü. Küçük buz kristalleri havadaki küçük bir parçacığın, örneğin bir toz taneciğinin üzerinde birikir ve büyüdükçe yere doğru düşmeye başlar.
Kar, bulutlardaki su buharının çok soğuk hava ile karşılaşarak çok ince buz parçalarına dönüşmesiyle oluşur. Kar taneleri gerçekte buz kristali kümeleridir. Bazı durumlarda, havadaki su buharı doğrudan minik buz kristalleri halinde yoğunlaşıp altıgen prizma görünümü alarak kar tanelerini oluşturur.
Tek tek oluşan kristaller köşelerinden dallanmış filizler görünümünde daha karmaşık şekillerde başka kar tanelerine dönüşür. Her bir kar tanesi diğerlerinden farklı şekle sahiptir, yani hiçbiri birbirine benzemez.
Su buharı yeterince neme doyduğunda atmosferin ısısına göre hava olayları oluşur. Kar, havadaki su buharlarının suya dönüşmeden önce donmasıyla oluşur. Bulutlardaki sıcaklığın 2 °C'nin altına düşmesiyle gaz halindeki su buharı, havadaki toz parçacıkları üzerinde yoğunlaşarak donar. Böylece kar parçacıkları oluşur.
Küçük bir kuşun başı büyüklüğünde olan: “Kuşbaşı kar.” “Kuşbaşı et.”
Hem gizemli yapısıyla birçok kültürü cezbetmiş, hem de kimyasal ve fiziksel özellikleriyle birçok bilim dalını meşgul etmiştir. Dinsel inançlardan bağımsız olarak yılbaşını temsil eden en önemli sembollerden biri olan kar tanesi, yeni yıl ile birlikte doğan umutları ve dilekleri de temsil eder.
Kar tanelerinin şekli ve niteliğine göre değişik isimlendirmeler yapılır: Lapa lapa: Durgun havada, çok soğuk olmayan ortamda birleşen kar tanelerinin çapı 1 cm'ye yaklaşır. İri taneler halinde gerçekleşen yağışa kuşbaşı kar veya lapa lapa adı verilir.
Kar yağışlı ve karla örtülü günlerin sayısı, denizden uzaklık, yükselti ve karasallık derecesine göre değişir. Türkiye'de en fazla kar kalınlıkları Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde tespit edilmiştir.
Kaide, bir heykel, vazo ya da sütunun altında yer alan ve onları destekleyen ögedir.
kaide - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳˁd kökünden gelen ḳāˁida(t) قاعِدة “taban, temel, esas, ilke” sözcüğünden alıntıdır.
Aranjman veya cover, müzik alanında önceden seslendirilmiş bir eserin farklı sanatçılar tarafından yeniden icra edilmesi anlamına gelmektedir. "Cover" (Okunuşu kavır), kökeni eski Fransızcaya (coverir, 13. Yüzyıl) dayanan İngilizce bir sözcük olmasına rağmen birçok dilde değiştirilmeden kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri