Türk vatandaşları hem KKTC hem TC pasaportu alabilirler. Türkiye vatandaşları Güney Kıbrıs'a gitmek için de vize almak zorundadır. Türkiye vatandaşları KKTC'ye sadece kimlikleriyle gidebilir. Pasaport ya da vize gerekmez.
KKTC Anayasasında yasal olarak vatandaşlık konususnda bu husus mevcut olmakla birlikte 67'nci maddede belirtilmiş olan duruma göre 15 Kasım 1983 yılından itibaren Kıbrıs'ta yerleşik olarak yaşayanlar doğrudan KKTC vatandaşı Kabul edilmektedir. Bu kişilerin ek olarak başka bir şart sağlaması gerekmemektedir.
Yatırım Yoluyla Kıbrıs Vatandaşlığı programına başvuran kişinin en az 2 milyon avroluk bir gayrimenkul yatırımı yapması ve Araştırma ve Geliştirme Fonu (ya da başka bir onaylı yenileşim kurumu) ile Arazi Islahı Kurumu arasında eşit olarak paylaştırılan 150.000 avroluk bir bağışta bulunması gerekir.
12 Haziran 1991 tarihinden itibaren Türkiye ve KKTC arasında yapılan seyahatlerde pasaport uygulaması kaldırılmış olup, Türkiye'ye yapılan seyahatlerde sadece KKTC kimlik kartı yeterlidir. Böylece iki ülke vatandaşları kendi aralarında sadece kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı ile seyahat edebilmektedirler.
Kıbrıs vatandaşları Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın yanı sıra Avrupa Birliği üyesi ülkelerine (28 ülke) vizesiz seyahat edebilmektedirler. Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 2 Temmuz 2019" raporuna göre Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 172 ülkeye seyahat edebilirler.
İlgili 31 soru bulundu
diye merak edenler için KKTC, Türk vatandaşlarından pasaport istemiyor. 30 güne kadar vize almaya ihitiyaç duymadan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni keşfetmeye yeni çipli kimlik kartınızı göstererek gidebilirsiniz.
Pasaport başvuruları İçişleri Bakanlığı Muhaceret Dairesi ,tüm kaymakamlıklar ve KKTC Temsilciliklerinden yapılabilir.
Yunanistan makamları pasaportlarda KKTC giriş/çıkış damgası olması halinde ülkeye giriş izni vermemektedirler.
Kıbrıs, Avrupa Birliği'nin bir parçası olduğundan, Kıbrıs vatandaşları da Avrupa Birliği yasası adı altında Avrupa Birliği vatandaşıdırlar.
Kuzey Kıbrıs'ta yaşam masrafları Türkiye'ye göre %5 ile %10 arasında pahalılık göstermektedir. Bu oran birçok Avrupa ve Akdeniz ülkesine göre oldukça düşüktür. Kuzey Kıbrıs'ta asgari ücret 9.985₺'dir. Markalaşmış fastfood ve tekstil firmaların ürün fiyatları Türkiye'deki fiyatlarla aynıdır.
Kıbrıs'ta ev alana vatandaşlık imkânı tanınmamaktadır. Ancak burada ev alanlar için oturma izni hakkı tanınması gibi bir uygulama söz konusudur. Bu çerçevede vatandaşlar için Kıbrıs'ın gayrimenkul fırsatlarını değerlendirerek yeni bir yaşam alanına sahip olmak mümkün.
KKTC ve TC Vatandaşları Çipli Kimlikleri ile araçlarını Türkiye'ye götürebilir. Türkiye'ye araçlarıyla gitmek isteyen KKTC vatandaşları, Araç Kayıt Dairesi'nden çıkış iznini, pasaport yerine, KKTC çipli kimlik kartlarıyla yapmaları halinde KKTC kimlik kartlarıyla araçlarını Türkiye'ye götürebileceklerdir.
TC vatandaşları KKTC'ye girerken 90 gün boyunca vizesiz seyahat etme hakkına sahiptir. KKTC'den Kıbrıs Rum Kesimine girmek içinse Güney Kıbrıs Rum Kesimi Vizesi almak zorunludur. Güney Kıbrıs Rum Kesimi vizesi başvuruları ise Yunanistan Konsolosluğu'ndan yapılır.
prim ödeme, ve son 5 yıl içinde 600 günlük prim yatırımı, 60 yaşında emeklilik, kadınlar için 12, erkekler için 15 yıl, ortalamasında, ortalama 150 gün prim yatırımı ile emekli olmaktalar. başlamış olanlar yaş koşulu olmadan 15 yıl, 1985 öncesi başlamış olanlar ise 10 yıl hizmet ile emekli olmaktalar.
Kıbrıs'a yerleşmek ve yaşamak için ne gerekli? Kıbrıs'a yerleşmek için özellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları daha kolay şartlara sahiptir. Sadece herhangi bir şirkette çalışma izni ile veya taşınmaz mal yani ev alarak oturma izni ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yerleşebilirsiniz.
KKTC'ye pasaportla giriş yapılırsa girişte pasaporta KKTC giriş damgası basılır. Kıbrıs'a gittikten sonra Yunanistan ve Yunan adalarına, KKTC giriş damgası basılan pasaportunuzla giriş yapamazsınız ve Yunanistan vizesi için yapacağınız başvuru, bu giriş damgasından dolayı reddedilir.
KKTC Anayasasında belirtilen vatandaşlık hususlarının 67.maddesinde 15 Kasım 1983 senesinden bu yana Kıbrıs'ta yerleşik olarak yaşayanlar bu kapsama dahil edilmektedir. Kıbrıs vatandaşlığına geçmek için reşit olmak ve Kıbrıs'ta 5 yıldır ikamet etmek yeterli görülür.
Mersin, Taşucu, Anamur gibi Türkiye'nin değişik yerlerinden Kıbrıs görülebilir. Yine ender rastlanan bir olayla karşı karşıyayız. Türkiye'den çok az görünen Kıbrıs uzun süre esen rüzgarlar ve yağmurlar sonrasında aniden durması ve havanın açması sonrasında kısacık görünür daha sonra tekrar kayıplara karışır.
Kuzey Kıbrıs veya resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, de facto devlet. Varlığı Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmamaktadır.
Komisyon Başkanlığı' nı çalışma işlerinden sorumlu Bakan veya onun temsilcisi yapar. K.K.T.C. 'de son asgari ücret, 18.103,00.- Türk lirası (Brüt) olarak 01 Temmuz 2023 tarihinden itibaren resmen yürürlüğe girecektir."
Pasaport Kaç Günde Gelir? Başvurmayı düşünen çoğu kişi Pasaport ne kadar sürede çıkar diye merak etmektedir. Tüm belgelerini eksiksiz bir şekilde hazırlayarak, randevu günü ve saatinde ilgili kuruma gidip işlemlerini tamamlaman halinde, beş ila yedi iş günü içinde pasaportun çıkmış olur.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), sadece Türkiye tarafından tanınmakta, diğer ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmamaktadır. Ülke, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'ne bağlıdır.
2022 yılında Türk vatandaşları 110 ülkeye vizesiz seyahat yapabiliyorken bu sayı son güncellemeye göre 114'e yükseldi. Türk pasaportu böylece en güçlü pasaportlar sıralamasında 51'inci sırada yer aldı.
Güney Kıbrıs Atina Büyükelçiliği pasaportunda KKTC giriş-çıkış damgası bulunan kişilerin vize başvuruları kabul etmemektedir. Pasaport ayrımı olmaksızın (Umuma Mahsus, Hususi, Diplomatik ve Hizmet pasaportuna sahip)tüm T.C. vatandaşları Güney Kıbrıs vize işlemlerine tabidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri