Türk Vatandaşlığından Çıkmanın Geçerliliği ve Sonuçları Bu belgenin teslimi ile beraber, kişi, Türk vatandaşlığını kaybeder, nüfus aile kütüklerindeki kayıtları kapatılır ve bu kayıp tarihinden itibaren yabancı muamelesine tabi tutulur.
Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler kayıp anından itibaren yabancı statüsündedir. Herkes kişiliğine bağlı dokunulmaz, vazgeçilmez, devredilmez temel haklara ve hürriyetlere sahiptir. Ayrıca herkes mülkiyet ve miras haklarına da sahiptir. Bu haklar, ancak kamu yararı amacıyla kanunla sınırlanabilir.
Mavi Kart Sahibi Kişi Tekrar Türk Vatandaşı Olabilir Mi? Türk vatandaşlığından izin alarak çıkan mavi kartlılar sonradan tekrar Türk vatandaşlığına dönmek istemeleri durumunda gerekli şartlar değerlendirildikten sonra tekrar Türk vatandaşlığı kazanabilmeleri mümkündür.
Türk Vatandaşlığını kazanma işlemlerim sonuçlandı mı yoksa başka herhangi bir işlem yapmam gerekir mi? Türk Vatandaşlığını kazandığınıza dair duyuru belgesi ile ilçe nüfus müdürlüğü ya da dış temsilciliklerimizden Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
Vatandaşlığın kaybı ilgili kişiyi vatansız kılacak ise seçme hakkı kullanılamaz. 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 34 üncü maddesi uyarınca: 1. Aşağıda durumları belirtilenler, ergin olmalarından itibaren üç yıl içinde Türk vatandaşlığından ayrılabilirler.
İlgili 34 soru bulundu
Türk vatandaşlığından çıkma belgesinin çıkma talebinde bulunan kişiye imza karşılığı teslimiyle birlikte Türk vatandaşlığı kaybedilir. Türk vatandaşlığını kaybedenlerin nüfus aile kütüklerindeki kayıtları kapatılır ve bu kişiler, kayıp tarihinden başlayarak yabancı muamelesine tabi tutulur.
Günümüzde. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği; 2014'ün sonunda 77 ülkede toplam 3,5 milyon vatansız statüsünde insan yaşadığını ve tüm dünyadaki insanlarla birlikte bu sayının 10 milyondan fazla olduğunu tahmin ettiklerini açıklamıştır.
“Kesintisizlik” ile kastedilen ise; yabancının bahse konu beş yıl içerisinde, on iki aydan fazla yurt dışında olmayacak şekilde ülkede ikamet etmiş olmasıdır. Yani yabancının bu beş yıl içinde toplam on iki aydan uzun bir süre boyunca ülkeden ayrı kalmaması gerekir.
Sonradan Türk vatandaşlığını kazanan kişinin, yalan beyanda bulunduğunun ya da vatandaşlığı kazanmaya esas teşkil eden önemli hususları gizlediğinin tespiti durumunda ise, kazanma kararını veren makam tarafından Türk vatandaşlığı iptal edilmektedir.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
Vatandaşlığı devam edenlerin, vatandaşlıktan başka şekilde çıkanların veya vatandaşlıktan ıskat edilenlerin mavi kart alma hakları yoktur.
Buna göre daha önce doğumla Türk vatandaşı olup Bakanlar Kurulu izni ile Türk vatandaşlığından çıkan kişiler aynen Türk vatandaşları gibi miras haklarından yararlanmaya devam etmektedirler.
Millî güvenliğe ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklıdır. Mavi Kartlılar Kütüğünde kayıtlı kişilerin, seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü yoktur.
Türk Ceza Kanunu'na göre devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, anayasayı ihlal, cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı ve silahlı örgüt kurma gibi suçlar gerekli makam talep ettiğinde vatandaşlıktan çıkarılmayla sonuçlanabilir.
Haymatlos, Türkçe'de "vatanı olmayan" anlamına gelir. Ancak, Türkçe'de 'Haymatlos kimliği" olarak kullanıldığında, genellikle bir kişinin bir ülkeye ait olmadığını, hiçbir ülkenin vatandaşı olmadığını veya vatandaşlıktan çıkarıldığını ifade eder.
Haymatlos Nedir? Haymatlos; hukuksal açıdan vatanı olmayan ve hiçbir ülkenin vatandaşı olmayan kişileri ifade eden bir kavramdır. Herhangi bir devlete uyrukluk bağıyla bağlı olmayan ve vatansız statüsüne sahip kişiler yasal açıdan haymatlos olarak tanımlanır.
Her ne kadar Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda belirtilen hallerde, cumhurbaşkanı tarafından kişi hakkında Türk vatandaşlığından çıkarılma kararı verilebilecek olsa da; hakkında vatandaşlıktan çıkarılma kararı verilecek kişi vatansız kalacaksa, bu kişi hakkında vatandaşlıktan çıkarılma kararı verilemez.
Vatandaşlık, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir. Hiçbir Türk, vatana bağlılıkla bağdaşmıyan bir eylemde bulunmadıkça, vatandaşlıktan çıkarılamaz. Vatandaşlıktan çıkarma ile ilgili karar ve işlemlere karşı yargı yolu kapatılamaz.
Vatandaşlık Başvurusunun İptali Dilekçesi
Söz konusu dava açıldıktan sonra Anayasanın 125.maddesinde belirtildiği üzere; Vatandaşlık talep eden kişi eline ret kararı ulaştıktan sonra 60 gün içinde kararın iptal edilmesi için iptal davası açma hakkına sahiptir.
Hali hazırda yürürlükte olan ilgili kanun maddesi şu şekildedir: “Bir Türk vatandaşı ile evlenme doğrudan Türk vatandaşlığını kazandırmaz. Ancak bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olan ve evliliği devam eden yabancılar Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuruda bulunabilir.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
KIRGIZİSTAN: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri, Türkiye'de ikamet süresi her giriş için 90 günü geçmeyen seyahatlerinde vizeden muaftır.
Dünya pasaportu
Garry Davis 1948'de Paris'te, "dünya vatandaşı" olmak için ABD vatandaşlığından çıktığını ilan etmiştir. Davis, dünya pasaportunun yaratıcı ismi ve Dünya Servis Kurumu kurucusudur. Dünya Servis Kurumu 1954 yılında kurulmuştur. Vatikan, Dünya Pasaportunu desteklemektedir.
Dünya Vatandaşı olmak kısaca; yeryüzünde yaşayan insanların renk, dil, din, ırk ayrımı olmadan kendilerini gezegenin vatandaşı olarak görmesidir. Kendi kültürünü kaybetmeden, evrensel değerlere açık ve dünyanın yaşadığı sorunların farkında olan bireyler, birer Dünya Vatandaşı olarak tanımlanabilir.
Dünyada vatandaşlığı en değerli ülkeler sıralamasında Fransa ilk sırada yer alırken, Türkiye 76. oldu. Dünyada vatandaşlığı en değerli ülkeler sıralamasında Fransa ilk sırada yer alırken, Türkiye 76. oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri