Savaş kesin bir şekilde Türk zaferiyle sonuçlandı. Mustafa Kemal Paşa aynı gün tüm kuvvetlere İzmir'e ilerleme emri verdi. Türk kuvvetleri, 9 Eylül'de İzmir'e ve 16 Eylül'de Bursa'ya girdi. 19 Eylül'de Batı Anadolu'da tek bir Yunan kuvveti kalmadı.
1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, (diğer adıyla Otuz Gün Savaşı) 1897 yılında Osmanlı İmparatorluğu ile Yunanistan Krallığı arasında meydana gelen savaştır. Yaklaşık bir ay süren savaş, Osmanlı Ordusu'nun kesin zaferiyle sonuçlandı. Teselya'nın küçük kısımları Osmanlı İmparatorluğu'na devredildi.
“Osmanlı Devleti'nin Kazandığı Son Harp Türk Yunan Savaşı 1897 (1313) II”.
Savaş sonunda tarafların kayıpları da şu şekildedir: Türkler: 5.713 şehit, 18.480 yaralı, 828 esir ve 14.268 kayıp. Yunanlılar: 3.758 can kaybı, 18.955 yaralı, 354 kayıp. Sakarya Meydan Muharebesi sonucu, askerî harekât yön değiştirmiştir.
Osmanlılar 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nı kaybederek 1829 yılında Rusya'yla imzaladıkları Edirne Antlaşması'yla Yunanistan'ın bağımsızlığını kabul ettiler.
İlgili 19 soru bulundu
Günümüzdeki modern Yunanistan, 1821'de Osmanlı Devleti'nin İngiltere, Fransa ve Rusya karşısında aldığı yenilgiler sonucu, bu imparatorlukların koruma bölgesi olarak, İstanbul'un idaresinden koparılan Mora Yarımadası ve Atina'dan ibaret küçük bir bölgede 'Yunan Krallığı' adı altında kuruldu.
Helen ismi 1830'da Yunanistan'ın bağımsız bir devlet olarak kurulmasına kadar tarihe karışmış ve yeni kurulan devletin, köklerini doğrudan eski Yunan medeniyetine dayandırdığından Hellas adını yeniden canlandırmıştır.
Yunan kuvvetleri kuşatma altına alındı. Dumlupınar Meydan Muharebesi: 30 Ağustos'ta başlayan savaşı bizzat Türk Ordusu Başkomutanı Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa yönetti. Yunan Ordusu Başkomutanı Nikolaos Trikupis esir alındı. Savaş kesin bir şekilde Türk zaferiyle sonuçlandı.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük oranda 1919-1922 yılları arasında Yunanistan'a karşı yapılan bir savaş sonrasında kurulabilmiştir. 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması'yla Atina ile Ankara aralarındaki savaşa bir son vermiş ve barışı tesis etmeye çalışmışlardır.
1897 Türk-Yunan Savaşı Osmanlı Devleti'ne baş kaldırarak bağımsızlığını ilan eden Yunanistan'ın bir kez daha harekete geçerek Girit Adası'nı ele geçirmek istemesi üzerine meydana gelmiştir. Bugün üzerinden 110 yıl geçmiş olan Türk-Yunan Savaşı, Nisan-Mayıs aylarında meydana gelmiş ve çok kısa sürmüştür.
Tanzimat Fermanının ilanıyla Selanik ticaret ve kültür alanında büyük bir gelişme göstermiştir. Ancak, Batı'dan gelen fikir akımlarına ve Balkanlarda yaşayan kavimlerin tahrik ve propagandalarına karşı da açık olan Selanik şehri, Balkan Harbinden sonrası 8 Kasım 1912'de, Yunanlılara teslim edilmiştir.
Osmanlı orduları I. Dünya savaşında yedi cephede vuruştu : Kafkas ve Galiçya cephelerinde Ruslarla, Makedonya'da Yunan ve Fransızlarla, Çanakkale'de İngiltere, Fransa ve İtalya ile ; Filistin, Suriye ve Irak cephelerinde İngiliz ordularıyla.
1832'de Yunanistan Devleti, Osmanlı yönetimi tarafından da resmen tanındı. Böylece Yunanistan'ın ilk sınırlarını oluşturan Mora Yarımadası ve yöresinde 1460'ta başlayan ve 400 yıl süren Osmanlı hegemonyası sona ermiş oldu. Aynı yıl, İngiltere'nin baskılarıyla Yunanistan'a Kraliyet yönetimi getirildi.
Ploşnik Savaşı, Topliça Nehri kıyısında bulunan " Ploşnik" diye bilinen yerde meydana gelmiştir. Ploşnik Bozgunu da denilen bu muhabereden Osmanlı Kuvvetleri büyük bir yenilgi alarak mağlup olmuşlardır. Bu bozgun Osmanlı Devleti'nin 1386 yılında ilk yenilgisi olarak da tarihe geçmiştir.
Osmanlı Devleti bu ilhaka karşı çıktı. Fakat Girit adasındaki büyük devletlerin kuvvetleri- nin çekilmesiyle 27 Temmuz 1909 tarihinde Osmanlı Devleti adadaki hâkimiye- tini Balkan Harbi'nin ardından fiilen, Londra (30 Mayıs 1913) ve Bükreş (10 Ağustos 1913) muahedeleriyle de resmen kaybetti.
İzmir'in işgalinden önce, 14 Mayıs'ta İzmir istihkâmları işgal edildi. İngiliz birlikleri Karaburun ve Uzunada'yı, Fransız birlikleri Urla ve Foça'yı, Yunan birlikleri de Yenikale'yi işgal ettiler. 15 Mayıs 1919 sabahı İtilaf Devletleri donanmasının koruması altında Yunan askerleri İzmir rıhtımına çıktılar.
Ege sorunu veya Ege ihtilafı, Ege Denizi bölgesindeki egemenlik ve ilgili haklar konusunda Yunanistan ile Türkiye arasında birbiriyle ilişkili bir dizi anlaşmazlık.
Floros'un bahsettiği “731 Tepesi Muharebesi” ise II. Dünya Savaşının devam ettiği 1941 yılında, Arnavutluk güneyindeki kritik bir dağ geçidinde, Yunanistan'a saldıran İtalyan askerleriyle yapılan bir mücadeleye dayanmaktadır.
İzmir'in Yunanlar tarafından işgali, yaklaşık olarak üç yıl dört ay boyunca sürmüştür. Ancak tüm bu sürecin değerlendirilmesi ve yaşanan gelişmelerin basındaki yansımalarının verilmesi daha hacimli bir çalışmanın konusudur.
Tesalya veya Teselya (Yunanca: Θεσσαλία - Thessalía), Yunanistan'ı oluşturan 13 bölgeden biridir. Dört alt yönetim birimine ayrılmıştır. Merkezi Larisa kentidir. Orta Yunanistan'da bulunan bölgenin Ege Denizi'nin batı kıyılarına sınırı vardır.
Ilk önce Yunan şehirleri ve şehir-devletleri kuruluyor. O dönemlerde Romalılar ise Italya'da Roma ve çevresinde yerleşmiş bir halk sadece.
Akdeniz ikliminin bütün güzelliklerini yaşandığı ülkede yaşayan birçok Türk bulunuyor. Yunanistan'daki Türk sayısı: 25 bin.
Yunanistan anayasasının II. bölümünün 3. maddesinde “Yunanis tan'da egemen din Ortodoksluk inancıdır” şeklindedir. Resmî din Ortodoks Hristiyanlıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri