Dilimizde sert ünsüzle biten kelimeler sert ünsüzle başlayan ekler alır: aç-tı, aş-çı, bak-tım, bas-kı, çiçek-ten, düş-kün, geç-tim, ipek-çi, seç-kin, seç-ti, süt-çü vb. Yumuşak ünsüzle biten kelimeler ise yumuşak ünsüzle başlayan ekler alır: al-dı, an-dı, bil-gi, del-gi, göz-cü, ver-di, yol-da vb.
Türkçede, kökeni Türkçe olan kelimelerin başında ünsüz ile başlayan kelimeler yoktur. Türkçede, kelimelerin başında ünlü ses gelir. Bu kurala uymayan kelimeler, Türkçenin ses özelliklerine uymayan yabancı dillerden alınmış kelimelerdir.
3. Türkçe sözcüklerin başında c, ğ, l, m, r, z sesleri yansıma dışında bulunmaz: Cahil, can, cebir, lamba, lazım, leğen, mavi, nane, rapor, renk, rezil, rosto, ruh, vakum, vasıf, vazo, vezin, vize, zil. Bu sözcüklerden bazılarını dil kendine uydurmaya çalışır: ilazım, ileğen, ilimon, İramazan, irezil gibi.
Kökeni Türkçe olan kelimelerin sonunda b, c, d, g ünsüzleri bulunmaz.
Sözcük başında iki ünsüz yan yana gelemez. Tren, trafik, spor, spektrum, vb. gibi sözcükler Türkçe değildir.
İlgili 25 soru bulundu
2. Türkçe kelimelerde birincil (aslî) uzun ünlü bulunmaz.2 3. “o, ö” ünlüleri Türkçe kelimelerin yalnız ilk hecelerinde bulunabilir. 4. Türkçe kelimelerin başında “c, ğ, l, m, n, r, v, z” ünsüzleri bulunmaz.3 5. “f, h, j” ünsüzleri Türkçede aslî olarak yoktur; bu ünsüzler Türkçe için ikincildir.
Türkçede kelime kökünde aynı cinsten iki ünsüz yan yana bulunmaz.
Sonda çift ünsüz bulunmaz . Türkçe kelime ve hece sonunda ancak şu çift ünsüzler bulunur. “lç, lk, lp, lt; nç, nk, nt,; rc, rk, rp, rs, rt; st, şt” ölç, ilk, alp, alt, dinç, denk, ant, sürç, ürk, sarp, art, üst, hişt!
A)Alfabemizde 20 tane ünsüz harf vardır.
Yumuşak g ünsüzü alfabede önüne bir sıfat getirilerek adlandırılan tek harftir. Hiçbir sözcük bu harf ile başlamamaktadır.
7. Dil ve lehçe adları büyük harfle başlar: Türkçe, Almanca, İngilizce, Rusça, Arapça; Oğuzca, Kazakça, Kırgızca, Özbekçe, Tatarca vb.
Bunlar; ünsüz benzeşmesi, Ünsüz yumuşaması, ses düşmesi, ses türemesi, Ünlü daralması, ulama ve kaynaşmadır.
Türkiye Türkçesinin resmî alfabesinde 29 fonem vardır. Bu fonemlerden herhangi birini ötekilerden ayırıp incelediğimizde seçtiğimiz bu fonemin geri kalan 28 fonemden en az bir özellik bakımından ayrılması gerekir.
c, l, yumusak g, m, n, r, v, z harfleridir.
2. /f/, /h/, /j/ sesleri Türkçede bulunmayan seslerdir. Yansıma kelimelerde görülebilir. Bunun dışında bu sesleri içeren kelimeler Türkçeye başka dillerden geçmiştir. 3. Türkçede ön seste /c/, /ğ/, /l/, /m/, /n/, /p/, /r/, /v/, /z/ ünsüzleri bulunmaz.
Bu kurala ünsüz değişimi ya da ünsüz yumuşaması denir. "hissetmek - hissedince" sözcüğünda "t" ünsüzünün yumuşayarak "d" ünsüzüne dönüşmesi "ünsüz yumuşaması"na örnektir.
Türkiye'deki 81 ilin adında V harfi Ş, G ve H harflerine göre daha az bulunuyor.
Türkiye Türkçesinde ikiz ünlü yoktur. Fakat alınma kelimelerde ve Türk lehçele- rinde ikiz ünlü vardır. Türkçe kelimelerdeki ikiz ünlüler ile alınma kelimelerdeki ikiz ünlüler farklıdır. Alınma kelimelerden gelen ikiz ünlülere çift ünlü denilmelidir.
P, Ç, K, H, T, Ş, F, S sert ünsüzler, geri kalan 13 harf ise yumuşak ünsüzler grubunda yer alır. Ünsüz Harfler Nelerdir? Yumuşak ünsüz harfler ise şunlardır: B, C, D, G, J, L, M, N, R, V, Y, Z.
1.Geniş ünlüler: a, e, o, ö 2.Dar ünlüler: ı, i, u, ü
Türkçede en az bir harf, en çok dört harften oluşur ve içinde en fazla bir tek sesli harf bulunur.
İki ünsüz harf yan yana geldiğinde ilk ünsüz harf kendisinden önceki ünlü harf ile ikinci ünsüz harf kendisinden sonraki ünlü harf ile hece oluşturur.
3. Hecelerin hepsinde harf sayısı aynıdır. 4. Dilimizde bazı sözcükler tek heceden oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri