Yargıdaki öznenin 1. tekil kişi ve kullanımın edimselliği bakımından asıl teşekkür kalıbı teşekkür ederim'dir. Diğer yaygın bir kullanım olan sağol[un]'da yargıdaki tasarı 3. tekil kişi veya 3. çoğul kişiye yöneltilir.
teşekkür - Nişanyan Sözlük. Arapça şkr kökünden gelen taşakkur تشكّر “şükretme” sözcüğünden alıntıdır.
"Müteşekkir" kelimesi, minnettarlık duygusunu ifade etmek için sıkça kullanılır ve bir kişinin veya topluluğun teşekkür borcunu ifade eder.
Türk Dil Kurumunun resmi internet sitesinde de yer alan kullanımına göre teşekkür doğru yazılışı iki k harfi kullanılarak olmalıdır. Aksi takdirde yazım hatası yapılmış olur. Teşekür olarak yazıldığı zaman yazım yanlışı yapılmış olan bu kelime yazılırken iki k harfi kullanılmalıdır.
Bana yaptığın yardımı hiçbir zaman unutmayacağım. Bu yardım benim için o kadar değerli ki, her zaman hatırlayacağım bir yardım olduğundan emin olabilirsin. Sana tüm kalbimle teşekkürlerimi gönderiyorum. Zor bir zamanda yanımda olarak bana cesaret vermeyi başardın.
İlgili 31 soru bulundu
“Allah razı olsun.”, ” Teşekkür ederim.”, “Sağ ol.”, “Var ol.”, “Ellerine sağlık.”, “Ellerin dert görmesin.”, “Allah ne muradın varsa versin.”, “İşin rast gelsin.”, “Allah işini rast getirsin.”, “Mevlâ yâr ve yardımcın olsun.”, “Hayrını gör.”[8] ve daha niceleri ile bizlere iyilik yapan insanların gönüllerini ...
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir. Çalışma hayatında astın da üst'üne teşekkür etmesi saygı ve nezaket gereğidir.
Teşekkür ederim yazımı ayrı olması gereken bir ifadedir. Ayrıca bu ifadenin kısaca teşekkürler şeklinde kullanılması yazım yanlışı kabul edilir. Çünkü Türkçe dilinde teşekkürler ifadesi bulunmaz. Doğru ifade teşekkür ederim şeklinde olmalıdır.
- rica ederim. cümlesi kurulup, karşılıklı iyi duygularla sonlandırılmalı minnet faslı.
sağ - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe saġ “1. muteber, esen, salim (sıfat), 2. sağlık, esenlik (ad), 3. sağ el” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe sa- “saymak, itibar etmek” fiilinden Eski Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiştir.
teşekkür ederim, sağol, sağolun ünl.
"Teşekkür ederiz" (Thank you): Teşekkürler (Thanks) için teşekkür ederiz (We thank you for your thanks). Zamanınızı ve yardımınızı verdiğiniz için size çok teşekkür ederiz (We are very grateful for your time and help). Bize verdiğiniz destek için sonsuz teşekkürler (Endless thanks for your support)!
Bu sözcük Arapça racā رجا “umdu, kaygılandı” fiilinin faˁāl vezninde masdarıdır. İlk hecede /i/ ile telaffuzu ve "yalvarma" anlamı Türkçeye özgüdür.
Türkçedeki 'teşekkür' kelimesinin kökü de Arapçadaki şükr kelimesinden gelmektedir. Araplarda ve İslamiyet'te, şükür Allah'a, teşekkür kula yapılır. Bu anlayışa göre türemiş bir kelimedir. Teşekkür, 'şükre vesile olma' anlamına da gelmektedir.
Fermuar (Fransızca: 'fermoir', kilit, kopça'dan), Elbise, çanta, çizme ve benzeri eşyanın yaka, cep gibi açılıp kapanması gereken yerlerine dikilerek yerleştirilen, üzerindeki sürgü çekilince karşılıklı dişlerinin birbirine geçmesi ve kenetlenmesi suretiyle dikildiği kumaş veya derinin iki parçasını birleştiren şerit ...
Eylem. [1] Yapılan bir iyiliğe veya herhangi bir harekete karşı duyulan mutluluğu ve gönül borcunu anlatma.
“En mutlu anımda benimle bu mutluluğu paylaştığın ve bana bu özel hediyeyi armağan ettiğin için sana çok teşekkür ederim sevgilim. Varlığın, aşkın ve yaşattığın tüm güzellikler için de ayrıca teşekkür ederim. Bugün ve gelecek her yeni günde daima birlikte olmak dileğiyle. Seni çok seviyorum, iyi ki varsın!
Teşekkür etmek, en basit minnet ifadesidir ve bedava motivasyon aracıdır. Tabi ki emeklerimizin karşılığında bir ücret alıyoruz ama temel bir ücret sağlandıktan sonra insanın çalıştığı yerde daha huzurlu ve mutlu çalışmasını sağlayan bir araçtır.
BİZ DE KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle bizde şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı biz de şeklinde olmalıdır.
Neden Profesyonel Bir Teşekkür Maili Yazmalısınız? Bir iş görüşmeden sonra bir teşekkür maili yazmak çok önemlidir. Teknik olarak görüşmeden sonra karar verme sürecinde bir teşekkür e-posta'sı göndermek, yazılı olmayan bir kuraldır ve kendinizi karşı tarafa hatırlatmanıza olanak tanır.
thank you too expr.
yetkiyi devreden makamın hiyerarşik durumuna göre arz ve/veya rica ibarelerinden uygun olanıyla bitirilmelidir. yaptıkları yazışmalarda 'rica ederim' ifadesi kullanılır.
dolayısıyla da rücû etmek de geri dönmek, vazgeçmek, iade etmek gibi anlamlara gelir. bu yüzden de birisi teşekkür ettiğinde ona karşılık söylenen "rica ederim" cevabı aslında "ben size teşekkür ederim" ya da "aynı şekilde teşekkürünüzü size iade ediyorum" gibi anlamlar taşıyan bir kibarlık ve saygı göstergesidir.
Örnek; Astların, üstlerine “Sayın Valim”, “Sayın Müdürüm”; üstlerin de astlarına “Ayşe Hanım”, “Mehmet Bey” şeklinde hitap etmeleri en tabii bir nezaket kuralıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri