Bacak toplardamarlarında kan akımı ayaktan kalbe doğru tek yöndür. Kan ayağa doğru akmamalıdır. Kan aşağı yani ayağa doğru ara ara akarsa buna damarda kaçak ya da yetersizlik denir.
Yüzeyel toplardamar kaçağı bir süre sonra derin toplardamar yükünü artırarak derin toplardamar kaçağına neden olur. Venöz yetmezlik veya varislere yönelik olarak uygulanan cerrahi veya ablasyon (lazer, radyofrekans, yapıştırıcı) tedavinin temelini birleşme bölgesindeki kaçağın ortadan kaldırılması oluşturmaktadır.
Ameliyatlı yöntemde ise kasıktan ameliyat kesisi ile damar bulunup ÇEKİP ÇIKARILIR ve YOK EDİLİR. Hastaya LAZER veya YAPIŞTIRICI (ZAMK) veya BUHAR veya KÖPÜK veya RADYOFREKANS ile varis tedavisi yapılırken bacağın cilt altındaki Yüzeyel Toplar Damarı YOK ediliyor.
Venöz kaçak tanısı koyabilmek için penil doppler ultrasonografi ve kavernozografi önemli radyolojik tetkiklerdir. Penil renkli doppler USG: Penil doppler ultrasonografisi (USG), erektil disfonksiyon değerlendirilmesinde sık kullandığımız bir tanı yöntemidir.
Kronik venöz yetmezlik tedavi edilmezse, bacaklardaki kan damarlarında tıkanma ve pıhtılaşma riski artar. Bu durum, bacaklardaki kanın kalbe doğru dolaşımını engellediğinden kalp ile ilgili sorunlara yol açabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Venöz kaçak bir kalp-damar sistemi hastalığıdır. Kalp damar sağlığını etkileyen şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, kanser tedavisi, sigara içiciliği, genetik yatkınlık gibi sebepler venöz kaçak için risk oluşturmaktadır.
Derin Ven Yetmezliği ya da Yetersizliği
Yüzeysel venin tıkanması (ven trombozu) ya da kapak yetmezliği (kapakta kaçak olması) büyük sorun oluşturmaz, oluştursa da tedavi mümkündür. Derin toplardamarlarda yetmezlik kesin bir tedavisi yoktur.
Kısa anlatımıyla venöz yetmezlik, penis toplardamarlarındaki kapakçıkların işlevini yerine getirmemesi ve bu nedenle de penis sertliğinin korunamamasıdır. Doğru tanı ve teşhisin büyük önem taşıdığı venöz yetmezlik rahatsızlığı 'venöz kaçak ameliyatı' ile tedavi edilebilir.
Venöz yetmezlik ya da kapak yetersizliği. Derin ven trombozu yani bu damarların pıhtılaşarak tıkanması.
Venöz yetmezlik görülen hastalarda cerrahi yöntemlerle toplardamar fonksiyonlarının normale dönmesi; damarın vücuttan alınması, baypas uygulanarak kanın akış yönünün sağlıklı damara yönlendirilmesi, venöz ablasyon, anjiyoplasti ya da stent gibi yöntemlerle gerçekleştirilmektedir.
Diyarbakır'da özel bir hastanede 15 Nisan'da varis ameliyatı olup aynı gün taburcu edilen öğretmen Tuğba Parlak, ertesi gün evinde fenalaştı. Kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alınan Parlak, 24 Nisan'da yaşamını yitirdi.
Çoğunlukla ayak damarlarında oluşan bir rahatsızlık olması sebebiyle varis hastalığı olan bireyler, mutlaka Kalp Damar Cerrahisi uzmanı tarafından tedavi edilmelidir.
Bacak toplardamarlarında kan akımı ayaktan kalbe doğru tek yöndür. Kan ayağa doğru akmamalıdır. Kan aşağı yani ayağa doğru ara ara akarsa buna damarda kaçak ya da yetersizlik denir.
İç toplardamar ve dış toplardamar olmak üzere iki çeşit varis bulunmaktadır. Buna göre hangi varis çeşidinin daha tehlikeli olduğu da merak edilen önemli konuların arasında yer alır. iç toplardamarda oluşan varisler insan sağlığı açısından daha riskli olduğunu söyleyebiliriz.
Dr. Mehmet Fazıl Tolga Soyal, Uzm. Dr. Hakkı Serkan Şahin), aşırı kilo, hareketsiz kalmak ve sürekli ayakta kalmak gibi durumlarla da tetiklenen varis ve venöz yetmezliğinin tedavi edilmediği takdirde kalp damar sağlığı açısından ciddi sorunlara neden olabildiğini belirtti.
Erkeklerde sertleşememe yani erektil disfonksiyonunun farklı nedenleri olabilir. Bunlardan biri de venöz yetmezlik ya da venöz kaçak olarak tarif edilen tablodur. Yani penis içindeki damarlarda bir problem vardır ve bu yüzden erkek sertleşemiyordur.
Fakat aralarında belli başlı farklar bulunur. Venöz yetmezlik, başta bacaklar olmak üzere vücuttaki damarların kalbe geri kan pompalayamadığı bir durumdur. Kan damarlarda birikerek zamanla damarların genişlemesine neden olmaktadır. Damarların genişlemesiyle varis kendini göstermektedir.
Yaklaşık 5 dakika sürer. Ayrıca ayakta dopler yapmak tecrübe işidir ve yaklaşık 30-45 dakika sürer. Bu nedenle AYAKTA DOPLER yapılmadan iç varis veya venöz yetmezlik tanısı koyulamaz. Dopleri yapan doktor da önemlidir.
Bacakta morarma veya kızarıklık gibi cilt rengi değişikliği. Diğer bacağa oranla etkilenen bacakta sıcaklık hissi. Bacaklarda gözle görülebilecek kadar şişmiş, koyu renkli sert damarlar. Ciddi durumlarda göğüs ağrısı, nefes darlığı, öksürük ve hızlı nefes alıp verme.
Klasik ameliyat (Venöz stripping): En çok yapılan ameliyattır. Genel veya spinal anestezi yardımı ile damarın başlangıç ve bitiş yeri bulunur ( ayak bileği-kasık veya topuk-diz arkası) büyük kesiler ile damar içerisine çelik bir tel damar boyunca yerleştirilir.
İlerleyen zamanda şikayet ve doppler bulgularına göre cerrahi işlem önerilebilir. Doppler ultrasonla gerçekleştirilen damarlar çok genişlemiş, venöz yetmezlik süresi uzun ve hatta normal kan akımı yavaşlamışsa söz konusu bu hastalarda safen damarlarının kapatılması ön plana alınması gereken bir tedavi olabilmektedir.
Venöz yetmezlik, damarların kanı kalbe geri pompalayamadığı bir durumdur. Bu, kan damarlarında birikmesine neden olur, böylece zamanla büyür veya varisleşir. Doktorunuz fiziksel bir muayene yapacaktır ve damar fonksiyonunuzu değerlendirmek ve kan pıhtılarını kontrol etmek için venöz bir ultrason isteyebilir.
Venöz tromboz toplardamarlar içerisinde kan pıhtısı (tromboz) oluşumuna verilen isimdir. Bu pıhtı toplardamar içerisinde kan akışını engelleyerek bölgesel şişme ve ağrıya yol açar.
C ve E vitaminleri, damarların ve venöz kapakların bağ dokusu olan kolajenin bileşenleridir. Şaşırtıcı bir şekilde, filizlenmiş buğday ve çavdar taneleri, bezelye, fasulye ve yeşil soğan damarları temel besinlerle zenginleştirir ve daha elastik hale getirir.
Venöz yetmezlik probleminde ağırlık çalışması yapılması önerilmemektedir. Toplardamar sağlığı için iyi olmayıp karın içi basıncını yükseltmektedir. Bu da toplardamar yetmezliğini artırarak varisleri çoğaltabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri