Örneğin; göZLük, eLLi, baŞKan gibi sözcüklerde yan yana gelen ünsüzler farklı seslemdedir. Bu durumda üç ünsüz bile yan yana gelebilmektedir. Örneğin; TüRKÇe, seRTLik, deNKLik gibi...
"türkçede üç ünsüz yan yana gelmez." ifadesi türkçe sözcük kökleri için geçerlidir. iki ünsüzle biten bir sözcük köküne ünsüzle başlayan bir yapım eki geldiğinde bu düzen aranmaz. türkçe sözcüğünde kök "türk"tür ve görüldüğü üzere üç ünsüz yoktur. örnekler çoğaltılabilir: üst-süz, yurt-suz, sert-lik falan fıstık.
Sonda çift ünsüz bulunmaz . Türkçe kelime ve hece sonunda ancak şu çift ünsüzler bulunur. “lç, lk, lp, lt; nç, nk, nt,; rc, rk, rp, rs, rt; st, şt” ölç, ilk, alp, alt, dinç, denk, ant, sürç, ürk, sarp, art, üst, hişt!
Çift olarak yazılan sembollerden soldaki ötümsüz, sağdaki ötümlü ünsüzleri gösterir. Koyu alanlar, sesletimi imkânsız olduğu değerlendirilen ünsüzleri gösterir.
a, e, ı, i, o, ö, u ve ü harfleri ünlü harfler, diğer harfler ise ünsüz harfler olarak adlandırılır.
İlgili 21 soru bulundu
-rt: art, kart, kurt, ört, yırt, yurt, sırt, yoğurt, ... Bunlar dışında kalan iki ünsüzün yan yana geldiği sözcükler (aşk, arş, çift, disk, film, fötr, harf, lüks, misk, modernizm, popülizm, risk, şevk, tolerans gibi), Türkçenin bu ses özelliğine uymayan yad dillerden alınma sözcüklerdir.
B, C, D, G, J, L, M, N, R, V, Y, Z.
Türkçe sözcüklerde bir hecede iki ünlü yan yana gelmez: aile, arkeolog, fuar, kaos, kuaför, matbaa, realizm, saat, ziraat, inşaat gibi sözcükler dışarıdan gelmiştir. 7. Türkçe sözcüklerde başta birden fazla ünsüz bulunmaz: Fransa, kral, kraliçe, kravat, kreş, gram, granit, plan, Slav, spor.
Türkçede kelime sonunda /b/, /c/, /d/, /g/ ünsüzleri bulunmaz. Bazı kelimeler istisnadır: ad, yad, od, öd... 5. Türkçede ikiz ünsüz yoktur.
Her iki dudağın birbirine ya da alt dudağın üst dişlere dokunması veya yaklaşması ile boğumlanan ünsüzlere dudak ünsüzleri denir: /b/, /f/, /m/, /p/, /v/. Bunlardan /b/, /p/, /m/ dudak dudak yani çift-dudak; /f/, /v/ diş-dudak ünsüzleri adını alır.
Kökeni Türkçe olan kelimelerin sonunda b, c, d, g ünsüzleri bulunmaz.
A)Alfabemizde 20 tane ünsüz harf vardır.
Türkiye Türkçesinde ikiz ünlü yoktur. Fakat alınma kelimelerde ve Türk lehçele- rinde ikiz ünlü vardır. Türkçe kelimelerdeki ikiz ünlüler ile alınma kelimelerdeki ikiz ünlüler farklıdır. Alınma kelimelerden gelen ikiz ünlülere çift ünlü denilmelidir.
Ê (şapkalı E) ve Ô (şapkalı O) harfleri
Türkçede resmî olarak kullanılmayan harflerdir.
4 12. Türkçede sözcük ya da hece sonunda sadece belli ünsüz çiftleri (lç, lk, lp, lt, nç, nk, nt, rç, rk, rp, rs, rt, st, şt) bulunabilir. 13.
Türkçede ünsüzler (sessiz harfler) sert ve yumuşak olmak üzere iki gruba ayrılır. Sert ünsüzler ç, f, h, k, p, s, ş ve t'dir.
Türkçede tek hecede çift ünlü bulunmaz. Yani Türkçede diftong yoktur.
Kökeni Türkçe olan kelimelerde bugün uzun ünlü yoktur. Uzun ünlü, Arapça ve Farsçadan Türkçeye giren kelimelerde görülür: adalet (ada:let), beraber (bera:ber), ifade (ifa:de), kaide (ka:ide), numune (numu:ne), sade (sa:de), şair (şa:ir) vb. Ancak bu uzun ünlüler yazıda herhangi bir işaretle gösterilmez.
Türkçe sözcüklerde j ünsüzü bulunmamaktadır. Bu sesin bulunduğu sözcüklerin tamamı yabancı dilden geçen sözcüklerdir: jilet, jandarma, ajanda. Türkçe sözcüklerde yansıma sözcükler dışında f ve h ünsüzleri bulunmamaktadır: film, fakir, hüzün, hayal. Türkçe sözcüklerin başında genellikle m, n, v ünsüzleri bulunmaz.
Ünsüz harfler, tek başına söylenemeyen, ancak bir ünlü yardımıyla söylenebilen sesleri karşılayan harflerdir. 8 tanesi sert, 13 tanesi yumuşak olmak üzere toplam 21 tane ünsüz harf vardır. Alfabedeki sessiz harfler yanına “e” ünlüsü getirilerek okunur; be, he, ke, re…
Bir kelimenin birinci hecesinde kalın bir ünlü (a, ı, o, u) bulunuyorsa diğer hecelerdeki ünlüler de kalın, ince bir ünlü (e, i, ö, ü) bulunuyorsa diğer hecelerdeki ünlüler de ince olur: adım, ayak, boyunduruk, burun, dalga, dudak, kırlangıç; beşik, bilezik, gelincik, gözlük, üzengi, vergi, yüzük vb.
Türkiye'deki 81 ilin adında V harfi Ş, G ve H harflerine göre daha az bulunuyor.
Sesli olan harflerin bir diğer adı ünlü harflerdir. Sesli harfler ağızdan çıkarken herhangi bir ses engeline takılmadan çıkarlar. Tek başlarına okunabilen ve tek başlarına hece oluşturabilen seslerdir. Sesli harfler; a, e, ı, i, o, ö, u, ü harfleridir.
Yumuşak g ünsüzü alfabede önüne bir sıfat getirilerek adlandırılan tek harftir. Hiçbir sözcük bu harf ile başlamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri