Faturalı Hattım fatura borcu nedeniyle kapanırsa, yeniden kapama/açma için bir ücret öder miyim? Hat kapama-açma işlemi ücreti, hattın borç sebebiyle kapanması ve devamındaki süreçlerde oluşan maliyetler sebebiyle doğup, açma anından sonraki ilk faturaya vergiler dahil 84,51 TL yansıtılır.
Bireysel Faturalı Hatlar İçin Ücret; Hatta İşlem Gerekçesi “Abone İsteği” ile Kendi İsteği ile kısıtlama - kapama verildiğinde ücret yansımaz, kısıtlama - kapama kaldırma yapıldığında 84,51 TL açma ücreti yansır.
Turkcell TV abonelerine herhangi bir taahhüt veya cayma bedeli yansıtılmaz.
Giden veya gelen/giden iletişime kapalı hatlarınızı, geçici kapatma talep tarihinizden itibaren 7 gün içerisinde iletişime açmanız halinde herhangi bir ücret yansımaz.
Turkcell'de kayıtlı e-posta adresinizden [email protected] adresine kimlik görselinizi ekleyerek ve iptal edilmesini istediği hat bilgisini yazarak iptal talebinde bulunabilirsiniz. Hat iptal başvurunuzu dilerseniz Abonelik Fesih Başvurusu - e-Devlet sayfasını ziyaret ederek de yapabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Telefonunuzun arama ekranına *124# yazarak arama yapın. Karşınıza çıkan ekrana 9 rakamını yazıp gönderin. Ardından 3 ve daha sonra 2 tuşlaması yapıp tekrar gönderin. Kalan taahhüt süresi ve cayma bedeli tarafınıza SMS bilgilendirmesi olarak gönderilecektir.
Hat kapatma işlemi için yazılı başvuruya ihtiyaç vardır. Hat sahibinin bayiye giderek hattını kapatmak için yazılı başvuruda bulunması gerekmektedir. Hattını iptal ettirmek isteyen kişiler ayrıca yazılı dilekçesini e-devlet veya faks yoluyla GSM operatörlerine ileterek başvuruda bulunabilir.
İster faturalı ister faturasız hat sahibi olmak isteyenler güncel ücretlere kolaylıkla ulaşabilmektedir. Turkcell, yeni hat satın almak isteyenler 2022 yılı için belirlenen 150 Tl civarında ödeme yapmaları gerekmektedir.
Faturalı hatlarda borçtan dolayı kapanması halinde fatura tekrar ödendiği zaman hizmet almaya devam edebilirsiniz. Hattın kapanması durumunda belli bir kapanma ücreti hesaba yansıtılmaktadır. Kısıtlanmış ya da tamamen kapatılan hatlarda hizmetlerin tamamen durdurulması durumunda kapanma ücreti tekrar alınmamaktadır.
Telsiz Ruhsat Ücreti: Yeni hat alımlarında bir seferlik ödenir. Yıllık 18,95 TL olup, Turkell'de faturanıza ilk 12 ay boyunca eşit taksitler halinde yansıtılır. Telsiz Kullanım Ücreti: Yıllık 18,95 TL olup, aylık 1,58 TL'lik taksitlerle kullanımlarınızdan bağımsız olarak faturanıza yansıtılır.
Faturalı Hat
Hattım fatura borcu nedeniyle kapanırsa, yeniden kapama/açma için bir ücret öder miyim? Hat kapama-açma işlemi ücreti, hattın borç sebebiyle kapanması ve devamındaki süreçlerde oluşan maliyetler sebebiyle doğup, açma anından sonraki ilk faturaya vergiler dahil 84,51 TL yansıtılır.
Kampanya kapsamındaki cihazın teslim edilmesinden itibaren 14 (on dört) gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cayma bedeli ödemeksizin cihazınızı iade edebilirsiniz. Ancak cayma hakkı kullanımı; teslim edilen cihazı ancak ilk inceleme niteliğinde gözden geçirilebilmesi durumunda geçerlidir.
Hat iptal talebini Turkcell, Avea veya Vodafone operatörlerinin Müşteri Hizmetlerine başvurarak iletmeniz gerekmektedir. İptal edilen hattın numarası üzerindeki haklarınız, operatör tarafından belirlenen süre sonrasında geçersiz olur. Bu süre aşımından sonra aynı numarayı alabilmeniz garanti edilemez.
Faturalı hat alırken ücret ödenmiyor; ancak telsiz kullanım ücreti denilen bir ücret bulunuyor. Telsiz kullanım ücreti telekomünikasyon hizmeti için devlete ödenmesi gereken tutar olarak karşılık buluyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu kararına göre her yılın başında bu tutar belirleniyor.
180 günün sonunda herhangi bir yükleme gerçekleşmediyse aktif kullanım süresi sona erer ve 90 günlük bekleme süresi başlar. Bu süre içerisinde kullanıcı arama ve SMS alabilir ama herhangi bir arama yapamaz ya da SMS gönderemez.
Faturasız hatta geçmek için fatura kesim tarihini beklemeniz gerekmemektedir. Faturasız hattıma ait borcumu ödemedim ancak yine de faturasız hatta geçiş yapabilir miyim? Faturalı hattınızın son ödeme günü geçmemiş faturası bulunuyor ise, faturasız hatta geçiş yapabilirsiniz.
1-Faturanın son ödeme tarihinde ödenmemesi halinde, aboneye kısa mesaj ve mail ile, faturanın son ödeme tarihi + 1. günden sonrave kısıtlama tarihinden de en az 7 gün önce olacak şekilde aboneliğin kısıtlanacağına dair bilgi verilir.
Durdurma : 7- Kısa mesajla yapılan durdurma öncesi bildirime ve hattın kısıtlanmasına rağmen, fatura borcu ödenmezse, hattın kullanımları son ödeme tarihini takip eden yeni fatura dönemiyle birlikte tamamen durdurulur.
0-30 gün gecikme durumunda 150 TL'ye kadar olan gecikme tutarı için: 23,90 TL, 150 TL ve üstü tutarında; 37,90 TL. 30 gün ve üzeri gecikme durumunda 150 TL'ye kadar olan gecikme tutarları için; 37,90 TL, 150 TL ve üstü tutarlarda için; 49,90 TL.
Telsiz Kullanım Ücreti
Faturalı ve Faturasız bütün aboneler için yıllık 113,14 TL'dir. Faturalı abonelerden 12 eşit takside bölünerek, Faturasız aboneler için ilk ay 9,432 TL ve devam eden 11 ay boyunca 9,428 TL olarak yansıtılır.
Turkcell Faturalı Dünyasına Hoş Geldiniz
Yeni Tesis Özel İletişim Vergisi: Yeni hat alımlarında bir seferlik ödenen vergidir. Yıllık 260,00 TL olup, Turkell'de faturanıza ilk 12 ay boyunca eşit taksitler halinde yansıtılır.
Detaylar haberimizde... 2023 yılında, Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom, farklı hat fiyatları sunuyor. Faturalı ve faturasız hatlarda Turkcell, 490 TL, Vodafone ise 500-550 TL arasıdna ve Türk Telekom 500 TL olarak belirlenmiştir.
Faturalı hattan faturasıza nasıl geçilir? Müşteri hizmetlerini aramanız veya yetkili bayilerden birine kimliğiniz ile gitmeniz yeterli. Operatörler genelde müşterisini faturalı tarifelerde tutmaya çalışır. Örneğin; Turkcell faturasıza geçen müşterisini "Rahat hat" adlı bir tarifeye yönlendiriyor.
Hat Devir İşlemi
Devir için işlem ücreti alınmaz, devir alan müşteri yeni abonelik yapmış sayıldığı için hattı devir alan müşteriden ilk abonelik vergileri devlet adına tahsil edilir. Devir alınan hat Faturalı olarak açılacak ise; Devralan müşterinin ilk faturasına Özel İletişim Vergisi yansıyacaktır.
E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, arama kısmına "hat iptal" yazarak arama yapmanız gerekiyor. Açılan sayfada "Turkcell, Vodafone, Türk Telekom Hattı İptali" seçeneğini seçin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri