Kişilerin, ihtiyaçlarını karşılamak için faizsiz olarak kısa vadeli borç (karz) alıp bunu düzenli vadelerde ödemek üzere “yardımlaşma sandığı” kurmaları caizdir.
Sual: Ödünç alınan para veya hediye edilen bir şey, başkasına verilebilir mi? Evet, verilebilir. Hediye olarak verilebildiği gibi, sadaka olarak vermekte veya satmakta da mahzur yoktur.
Şâfiî mezhebinin meşhur olan görüşüne göre ise hiçbir borç, zekâta tâbi olan malların hiçbirisinden düşülmez, dolayısıyla borçluluk hâli zekât vermeye engel değildir (Nevevî, el-Mecmû', 5/344).
İhtarname süresi içinde olumlu cevap verilmezse yani borç ödenmezse ilamsız icra takibi yapılabilir. İcra takibi, alacaklının borçludan kendi rızası tahsil edemediği alacağını devlet eliyle tahsil etmek için icra müdürlüğü nezdinde başlatmış olduğu hukuki işlemdir.
İlgili 38 soru bulundu
Bankadan ise, açıklama yazdınız mı? Parayı elden verdiyseniz, büyük hata ettiniz. 2022 yılı için 6.646,56 TL'nin üzerinde olan para borçları ancak yazılı delille ispat edilebilir , tanıkla ispat edilemez. SMS'ler doğrudan delil değildir, teknik terimle "delil başlangıcı" sayılır.
Birine borç para gönderirken açıklama kısmına 'borç para' 'borç olarak gönderilmiştir' 'geri ödenmek üzere borç' gibi açık ve anlaşılır açıklama yazmakta fayda vardır. KURAL: Açıklamasız gönderilen para borç ödemesi sayılır. Parayı yanlışlıkla gönderdiğini iddia eden iddiasını ispat etmelidir.
Borç verme İslâm'da sevaptır. Dinimiz bunu teşvik etmiştir. Hatta bazı durumlarda sadaka vermekten de sevaptır. Cenâb-ı Hakk şöyle buyurur: "Eğer Allah'a içten gelen istekle ödünç verirseniz, Allah onu sizin için kat kat artırır ve sizi bağışlar. " (et-Teğâbun, 64/17).
Sadece serbest yedek akçeleri ile kazançları zararlarını karşılayabilen şirketler, hissedarlarına borç para verebilirler. Şirketten borç para alan hissedarın da şirkete sermaye borcunu ödemiş olması gerekir. Yönetim kurulu üyesi hissedar ise şirkete nakit borçlanabilir, hissedar değilse borçlanamaz.
Maddi açıdan sıkıntı içinde olan kişilere vade ile borç veren kişilere tefeci denir. Tefecilerin ödünç olarak verdikleri paralara koyduğu faiz, bankalardan ve diğer finans kurumlarından çok daha yüksektir.
Hadislerde belirlenen nisap miktarları şöyle sıralanabilir: 80,18 gr. altın veya bunun tutarında para veya ticaret malı; 40 koyun veya keçi, 30 sığır, 5 deve.
Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da böyledir (Merğinânî, el-Hidâye, 2/224; İbnü'l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 2/275; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/353-354). Hatta zekât verirken yoksul akrabalara öncelik verilmesi daha sevaptır.
Kâ'b'ın, bu isteğine hemen rıza göstermesi üzerine Allah Resûlü (sas) Abdullah'a da, "Sen de kalk ve (kalan) borcu öde!" dedi. Yüce Allah (cc), "Borçlu darda ise eli genişleyinceye kadar ona mühlet verin." buyurarak zorda olan borçlulara kolaylık sağlanmasını emretmektedir.
Ben Şimdi Ne Yapacağım? 1- Borç ödemesi, ispat kolaylığı açısından, banka kanalıyla yapılmalı ve “borçlu tarafından şu tarihte ödenmek üzere, borç içindir vs.” yazılmalıdır. 2- Borçlu, borcunu geri ödemezse, “alacak davası” açılabilir ya da “ilamsız icra takibi” yoluna başvurulabilir.
Bu zor bir şey.” Resulallah (asm) şöyle cevap veriyor: “İmkânı olan maddi sadaka verir. İmkânınız yoksa sadaka verene yardım edersiniz. Buna da gücünüz yetmiyorsa, bileğinin üzerine yük yüklemeye gücü yetmeyen adama, yardım edersiniz. Bu da bir sadaka olur.” Karşıdan karşıya geçemeyen birine yardım edersin.
Gelirinin tamamı haram olan bir kimseden borç para almak kesinlikle caiz değildir. Gelirinin çoğu haram olan kimseden borç para almak, onunla alışveriş etmek, İmam Gazali'ye göre haramdır.
C. 340. md: lll. madde gereğince ya da alacaklının rızasıyla icra dairesinde kararlaştırılan borcu ödeme koşulunu geçerli bir nedeni olmaksızın yerine getirmeyen borçlunun üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir.
TBK m. 89/2 gereğince para borçları, alacaklının ödeme zamanındaki yerleşim ye- rinde ödenir. Bu nedenle para borçları, alacaklıya götürülmesi gereken borçlardandır4. An- cak bir para borcunun kıymetli evraka bağlanması halinde; borç, kıymetli evrak ibraz edi- lince ödeneceğinden aranılacak borç haline gelir.
Sual: Borcu ödemeyip geciktirmek günah mıdır? [Borcu vaktinde ödememeye zulüm, ödemeyene de zalim denmiştir.]
Elbette verilir. Hatta borçların en güzeli, en güzel borç O'na verilir! Çünkü kendisine öyle bir borç vermemizi bizzat Allah istiyor. Birçok âyet arasından şu ikisine kulak verelim: 'Kim Allah'a güzel bir ödünç verirse, Allah ona kat kat fazlasını verir!'
Kelime manası olarak “güzel borç” anlamına gelen ve Kur'ani bir terim olan “karz-ı hasen”, kişinin herhangi bir çıkar gözetmeden, karşılığını sadece Allah'tan bekleyerek verdiği borçtur. İnfak, sadaka, karz-ı hasen Kur'ân-ı Kerîm'in müminleri teşvik ettiği üç yardım ve dayanışma şeklidir.
“Dipnot; Şayet banka dekontunda açıklama yer almışsa bu durumda bu dekontun yazılı delil başlangıcı olarak kabul edilebileceği ve tarafın bunu tanıkla ispat edebileceğini ifade etmemiz gerekmektedir. Ayrıca yine banka dekontundaki açıklamadan dolayı ispat külfetinin yer değiştirdiği de kabul edilmektedir.”
Elinizde hiçbir evrak olmadan da karşı taraftaki kişiye karşı icra takip yoluna başvurabilirsiniz. Bu icra yolunun ismi ilamsız icra takibidir. İlamsız icra takibi yalnızca verdiğiniz borcun geri iadesi için açılan bir icra takibi değildir.
Gelir Vergisi Kanunu na göre, faiz karşılığında borç para verme işlemleri ticari kazanç ya da arızi kazanç olarak adlandırılıp gelir vergisine tabii tutulacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri